Ελάτε στην παρέα μας

Ειδήσεις

«Βροχή» πιέσεων για παράταση στις φορολογικές δηλώσεις 2024

Δημοσιεύθηκε

στις

Σχεδόν 4,3 εκατομμύρια φορολογικές δηλώσεις σε σύνολο 6,6 εκατομμυρίων φορολογικών δηλώσεων έχουν υποβληθεί έως σήμερα, ενώ απομένουν 18 ημέρες για την ολοκλήρωση της υποβολής εντός της αρχικής προθεσμίας.

Λογιστές και φοροτέχνες υποστηρίζουν πως δεν είναι δυνατή η υποβολή 127.000 δηλώσεων σε καθημερινή βάση μέχρι τη λήξη της προθεσμίας στις 26 Ιουλίου και ζητούν παράταση. Με τη λήξη της κανονικής προθεσμίας στις 26 Ιουλίου 2024, αναμένεται να υποβληθούν περίπου 2.300.000 δηλώσεις, συν τις απαραίτητες τροποποιητικές για τις 423.000 φορολογικές δηλώσεις που υποβλήθηκαν αυτόματα μετά από διαπίστωση ελλείψεων και ανακριβών στοιχείων.

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Φοροτεχνικών Ελεύθερων Επαγγελματιών υπογραμμίζει την αναγκαιότητα παράτασης της προθεσμίας υποβολής φορολογικών δηλώσεων για φυσικά και νομικά πρόσωπα έως τις 30 Σεπτεμβρίου 2024.

Οι λογιστές καταγράφουν πλήθος λαθών, καθυστερήσεων και παραλείψεων στη διαδικασία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων. Μεταξύ αυτών είναι λανθασμένοι τόκοι καταθέσεων και δανείων από ορισμένες τράπεζες, αυτοκίνητα που ήταν σε κυκλοφορία το 2023 αλλά δεν εμφανίζονται στο Ε1, και εκκρεμείς αναρτήσεις επιδομάτων από τη ΔΥΠΑ. Επίσης, σημειώνονται προβλήματα με τους οικισμούς κάτω των 500 κατοίκων όταν το όνομα τους στο μητρώο της ΑΑΔΕ δεν ταιριάζει με αυτό της Ελληνικής Στατιστικής Υπηρεσίας για την Απογραφή.

Επιπλέον, συνταξιούχοι που έλαβαν αναδρομικά από το Μετοχικό Ταμείο δεν είχαν συμπεριληφθεί στον κωδικό 269, πρόβλημα που επιλύθηκε στις 8 Ιουνίου, αλλά δεν έχουν ενημερωθεί για να υποβάλουν τροποποιητική δήλωση. Πολλοί αγρότες φορολογούνται με τον τεκμαρτό τρόπο λόγω προβλημάτων με το ΚΑΔ, ενώ δεν αναγνωρίζονται εισοδήματα από μισθωτές υπηρεσίες για επιτηδευματίες με οικοδομικά ένσημα. Το σύστημα καθυστερεί επίσης να αποστείλει τον κωδικό επιβεβαίωσης από την ΑΑΔΕ όταν απαιτείται αλλαγή στοιχείων κατά την υποβολή της δήλωσης.

Προβλήματα υπάρχουν και στις αυτόματες δηλώσεις, όπως λανθασμένα κύριες κατοικίες στον πίνακα 8 και προβλήματα με δηλώσεις γονέων και προστατευόμενων τέκνων. Υποβλήθηκαν προσυμπληρωμένες δηλώσεις με ελλιπείς κωδικούς, λείποντα αυτοκίνητα, και λανθασμένες κύριες κατοικίες ή καταβλητέα ενοίκια από την περσινή χρονιά. Σε πολλές περιπτώσεις, δεν συμπεριλήφθηκαν αναπηρίες, αγορές ακινήτων και αυτοκινήτων του 2023, και δεν υπάρχει ένδειξη στον κωδικό 023 για απαλλαγή από την ηλεκτρονική συγκέντρωση αποδείξεων δαπανών.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ