Connect with us

Ειδήσεις

ΒΤΑ: Χρυσό δαχτυλίδι του 9ου αιώνα στο επίκεντρο της έκθεσης «Βουλγαρική Αρχαιολογία 2022»

Published

on

Το χρυσό δαχτυλίδι του ηγεμόνα που χρονολογείται από τις αρχές του 9ου αιώνα και βρέθηκε στο βασιλικό παλάτι στη μεσαιωνική πρωτεύουσα Πλίσκα από τον αναπληρωτή καθηγητή Αντρέι Αλαντζόφ έγινε το σύμβολο της έκθεσης “Βουλγαρική Αρχαιολογία 2022” στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο της Σόφιας.

Αυτό είναι το μοναδικό δαχτυλίδι ηγεμόνα που χρονολογείται στον Πρώιμο Μεσαίωνα και βρέθηκε στη Βουλγαρία. Η πιθανότητα να έχουμε ένα τέτοιο εύρημα κατά τη διάρκεια των τακτικών ανασκαφών είναι μια στις χίλιες, δήλωσε ο Αλαντζόφ στο Radio Shumen στο κοντινό περιφερειακό κέντρο στα νοτιοανατολικά.

Η συγκριτική ανάλυση του χρυσού εκκρεμεί τώρα, δήλωσε ο ειδικός. Η σύνθεση του μετάλλου θα διευκρινίσει εάν το δακτυλίδι παραγγέλθηκε και εισήχθη, φιλοτεχνημένο από χρυσοχόους σε κέντρα όπως η Θεσσαλονίκη ή η Κωνσταντινούπολη, ή τοπικά, στην Πλίσκα.

Οι αρχαιολόγοι βασίστηκαν σε αυτή την τελευταία υπόθεση όταν βρήκαν ένα μοναδικό δοχείο τήξης χρυσού όπου ένας κόκκος του πολύτιμου μετάλλου παραμένει ακόμα στον πυθμένα και επομένως θα επιτρέψει τη σύγκριση.

Το δαχτυλίδι θα συγκριθεί επίσης με το μετάλλιο του Χαν Ομουρτάγ (ο οποίος κυβέρνησε από το 814 έως το 831), το χρυσό δαχτυλίδι από τη Μεγάλη Βασιλική στην Πλίσκα, μερικά από τα δαχτυλίδια που περιλαμβάνει ο χρυσός θησαυρός του Πρεσλάβ και άλλα χρυσά ευρήματα συγχρονα του τελευταίου.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ