Ειδήσεις
Βυθισμένη στα νερά και τη λάσπη η Εμίλια Ρομάνια – 13 νεκροί, εκτεταμένες καταστροφές

Δεκατρείς νεκροί, κοινότητες πλημμυρισμένες, καλλιέργειες κατεστραμμένες: η Εμίλια Ρομάνια, πλούσια περιφέρεια της Ιταλίας, ο «δεντρόκηπος» της χώρας, μετρά τις ζημιές που υπέστη από πλημμύρες σπάνιας έντασης, ένδειξη, σύμφωνα με τις αρχές και ειδικούς, της μετατροπής του μεσογειακού κλίματος σε «τροπικό».
Κάπου είκοσι ποταμοί και ρέματα υπερχείλισαν και τα νερά όρμησαν στις πεδιάδες της περιφέρειας 4,5 εκατομμυρίων κατοίκων, που εκτιμούν ιδιαίτερα οι τουρίστες που επισκέπτονται ιστορικές πόλεις όπως η Πάρμα και η Ραβένα, τα κατάφυτα τοπία της, δοκιμάζουν τη γαστρονομία της, ή πάνε στις παραλίες της στην Αδριατική.
Κατά τις πληροφορίες ιταλικών ΜΜΕ, δεκατρείς άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, οι αρχές πάντως δεν είχαν επιβεβαιώσει τον αριθμό αυτό χθες βράδυ.
Πάνω από 10.000 κάτοικοι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους.
Όλη η Ιταλία βιώνει βροχερό και υγρό Μάιο, αλλά τις τελευταίες ημέρες η Εμίλια Ρομάνια υπέστη απίστευτη κακοκαιρία: πελώριες αγροτικές εκμεταλλεύσεις πνίγηκαν, βυθίστηκαν κάτω από νερά και λάσπες, χωράφια με σιτηρά και οπωροκηπευτικά ρημάχτηκαν , βοσκότοποι χάθηκαν, χωριά σαρώθηκαν από χείμαρρους λάσπης, γέφυρες κατέρρευσαν, πάνω από 400 δρόμοι βούλιαξαν.
Κατά τόπους, έπεσαν μέσα σε μερικές ώρες βροχές που υπό κανονικές συνθήκες καταγράφονται σε ένα ολόκληρο εξάμηνο.
Οι ζημιές εκτιμάται πως ανέρχονται σε πολλά δισεκατομμύρια ευρώ – και προστίθενται σε αυτές που εκτιμήθηκε πως έφθαναν τα δύο δισεκ. ευρώ από παρόμοια φαινόμενα στις αρχές του μήνα.
«Πέντε χιλιάδες αγροτικές εκμεταλλεύσεις βρέθηκαν κάτω από το νερό», συνοψίζουν τοπικοί φορείς.
Υδάτινο τείχος
Ο δήμαρχος της Ραβένα, ο Μικέλε ντε Πασκάλε, δήλωσε χθες πως σε κάποιες κοινότητες που είχαν εκκενωθεί οι κάτοικοι μπόρεσαν να επιστρέψουν στα σπίτια τους, όμως σε άλλες κόσμος πρέπει να φύγει, καθώς επιχωματώσεις και άλλα έργα που συγκρατούν τα νερά υπάρχει κίνδυνος να υποχωρήσουν ή να σπάσουν.
Ο πρόεδρος της περιφέρειας Εμίλια Ρομάνια, ο Στέφανο Μπονατσίνι, συνέκρινε χθες το εύρος και τις συνέπειες της καταστροφής με τον σεισμό που χτύπησε την περιοχή του την 20ή Μαΐου 2012, όταν το κόστος των ζημιών είχε υπολογιστεί πως ξεπέρασε τα 10 δισεκατομμύρια ευρώ.
Μετατροπή του κλίματος σε «τροπικό»
Στις περιοχές όπου τα νερά υποχώρησαν, κάτοικοι προσπαθούν να καθαρίσουν σπίτια και δρόμους που καλύφθηκαν από χείμαρρους λάσπης και γέμισαν συντρίμμια.
Στην πόλη Λούγκο, ο Αντρέα Αντσεράνι δείχνει τα σημάδια της λάσπης μέσα στο διαμέρισμά του, όπου εισέβαλε χείμαρρος. «Κανένας εδώ δεν θυμάται να έχει ζήσει τίποτα τέτοιο. Χθες βράδυ τα πράγματα ήταν πολύ δύσκολα, αλλά σήμερα είμαστε εδώ, κάνουμε δουλειές και περιμένουμε να έρθουν κάποιοι να καθαρίσουν τους δρόμους».
Οι αρχές και ειδικοί προειδοποιούν πως οι καταστροφές αυτού του είδους θα γίνουν ο κανόνας. «Τίποτα δεν θα είναι όπως πριν, διότι η μετατροπή του κλίματος σε τροπικό, που ήδη φάνηκε στην Αφρική, πλήττει και την Ιταλία», προειδοποίησε ο υπουργός Πολιτικής Προστασίας Νέλο Μουζουμέτσι.
Παραδόξως, ο κατακλυσμός του Μαΐου έπληξε μια χώρα που αντιμετώπιζε χρόνια ξηρασία. Έτσι δεν είναι καν εφικτή η αναπλήρωση των υδάτινων πόρων που μειώνονταν εξαιτίας της αραίωσης του χιονιού στα βουνά και της μείωσης του μέσου όρου κατακρημνίσεων, προειδοποιούν ειδικοί.
Σύμφωνα με επιστήμονες, η ανθρωπογενής κλιματική αλλαγή αυξάνει την ένταση και τη συχνότητα ακραίων καιρικών φαινομένων, όπως τα κύματα ακραίας ζέστης, οι ξηρασίες, οι δασικές πυρκαγιές, οι ακραίες βροχοπτώσεις.
Οι πλημμύρες προκάλεσαν την ακύρωση του Γκραν Πρι της Φόρμουλα 1 στην Εμίλια Ρομάνια, που προβλεπόταν να διεξαχθεί στην Ίμολα την Κυριακή.
-
Ιλίου3 έτη ago
Με ένα «κλικ» η βεβαίωση για τη μεταβίβαση κυριότητας ακινήτων (ΤΑΠ) στον Δήμο Ιλίου
-
Κεντρικό Θέμα7 μήνες ago
Καταιγιστικές εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ: Πρόταση μομφής κατά του Στέφανου Κασσελάκη με 100 υπογραφές
-
Κεντρικό Θέμα7 μήνες ago
ΔΕΘ: Τα 17 μέτρα που αναμένεται να ανακοινώσει ο πρωθυπουργός
-
Αθλητισμός3 μήνες ago
ΑΜΑΡΥΣΙΑ PRO: Το μεγάλο πυγμαχικό event έρχεται στο κλειστό του Αγίου Θωμά στις 22/12
-
Ελλάδα3 έτη ago
Η Ελλάδα δημοφιλέστερη χώρα της Ευρώπης για τις παραλίες της – Τα νησιά που ξεχωρίζουν
-
Ανακοινώσεις4 μήνες ago
Δείτε το πρωτοσέλιδο και τα θέματα της εφημερίδας ΧΤΥΠΟΣ που κυκλοφορεί, Σάββατο 30 Νοεμβρίου 2024
-
Αθηναίων3 μήνες ago
ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ ΜΙΣΘΩΣΗΣ ΑΠΟΘΗΚΕΥΤΙΚΩΝ ΧΩΡΩΝ ΓΙΑ ΤΗ ΦΥΛΑΞΗ ΑΡΧΕΙΩΝ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟΥ
-
Αγίας Βαρβάρας6 μήνες ago
Συναυλία με Nivo, Goin’ Through και Γιώργο Αλκαίο – ΜΑΤΑΙΩΝΕΤΑΙ ΛΟΓΩ ΒΡΟΧΗΣ