Ελάτε στην παρέα μας

Ειδήσεις

Γιατί τη Μεγάλη Πέμπτη, βάφουμε κόκκινα τα αυγά

Δημοσιεύθηκε

στις

Οι τρεις επικρατέστερες εκδοχές για τα κόκκινα αυγά της Μεγάλης Πέμπτης.

Έχουν υπάρξει πολλές εικασίες και έχουν ακουστεί διάφορες εκδοχές, αλλά δεν υπάρχει καμία επίσημη εξήγηση στο ερώτημα γιατί βάφουμε κόκκινα αυγά τη Μεγάλη Πέμπτη.

Η θρησκευτική παράδοση αναφέρει ότι το κόκκινο συμβολίζει το αίμα του Χριστού. Ωστόσο υπάρχουν τρεις παραλλαγές για το πώς προέκυψε το κόκκινο χρώμα στα αυγά, μία αφορά στην Παναγία, μία στην Μαρία Μαγδαληνή και μία σε μία άλλη γυναίκα που παραμένει άγνωστη

Τα κόκκινα αυγά και η Παναγία

Η εξήγηση για την Παναγία μιλά για ένα μύθο που την ήθελε να τα προσφέρει στους φρουρούς του Χριστού για να μην τον βασανίσουν. Όταν τα δάκρυά της έπεσαν πάνω στα αυγά, λέει η παράδοση, εκείνα βάφτηκαν κόκκινα. Σύμφωνα με την παράδοση, το πρώτο κόκκινο αυγό που βάφεται σε κάθε σπίτι είναι της Παναγίας και δεν πρέπει να το σπάσει κανείς. Αντίθετα πρέπει να φυλαχθεί σε ένα εικονοστάσι μέχρι το επόμενο Πάσχα.

Τα κόκκινα αυγά και η Μαγδαληνή

Μία δεύτερη εκδοχή για τα κόκκινα αυγά έχουν να κάνουν με την Μαρία Μαγδαληνή. Η παράδοση λέει ότι όταν ο Ρωμαίος αυτοκράτορας ενημερώθηκε για την Ανάσταση του Χριστού, εκείνος δεν το πίστεψε. Τη θεώρησε τόσο απίθανη «όσο και το να βαφτούν τα αυγά κόκκινα».
Τότε, η Μαρία η Μαγδαληνή, έβαψε μερικά αυγά κόκκινα και του τα πρόσφερε για να επιβεβαιώσει την είδηση.

Η άγνωστη ιστορία για μία δύσπιστη γυναίκα

Μια εναλλακτική της ιστορίας με τη Μαρία τη Μαγδαληνή αναφέρει ότι μία άγνωστη και δύσπιστη γυναίκα όταν έμαθε ότι ο Χριστός αναστήθηκε είπε «Όταν τα αυγά που κρατάω θα γίνουν κόκκινα, τότε θα αναστηθεί και ο Χριστός». Όπερ και εγένετο σύμφωνα με την παραλλαγή αυτή.

Οι παραδόσεις της Μεγάλης Πέμπτης και τα κόκκινα αυγά

Ωστόσο η παράδοση θέλει τη Μεγάλη Πέμπτη να κρεμούν κόκκινες βελέντζες και κόκκινα μαντίλια στην Καστοριά για καλή τύχη. Ενώ οι γυναίκες  έβαφαν και κόκκινο πανί μαζί με τα αυγά τους και το κρεμούσαν για 40 μέρες στο παράθυρό τους, για το «κακό μάτι».

Αυτό που παραδοσιακά έχει παραμείνει είναι ότι οι μόνοι Χριστιανοί που δεν βάφουν κόκκινα αυγά τη Μεγάλη Πέμπτη είναι εκείνοι που έχουν πένθος κοντινού προσώπου. Η παράδοση θέλει να τους προσφέρουν οι συγγενείς τους τα κόκκινα αυγά στους οικείους του νεκρού ενώ σε ορισμένες περιοχές πάνε κόκκινο αυγό και στον τάφο του νεκρού.  Τέλος, τη Μεγάλη Πέμπτη κατά την παράδοση δεν γίνονται δουλειές στο σπίτι.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ