Ειδήσεις
Για πρώτη φορά μεταμοσχεύθηκε νεφρό χοίρου σε εν ζωή άνθρωπο
![](https://www.xtypos.gr/wp-content/uploads/2024/03/dwrea-organwn-organa-donation-organs-1.jpg)
Ο 62χρονος ασθενής «αναρρώνει καλά» από την επέμβαση που πραγματοποιήθηκε πριν από λίγες ημέρες, σύμφωνα με την ανακοίνωση.
Στο πρόσφατο παρελθόν έχουν γίνει και άλλες μεταμοσχεύσεις νεφρών από γενετικά τροποποιημένους χοίρους και τα όργανα λειτούργησαν, όμως οι ασθενείς που τα έλαβαν ήταν ήδη εγκεφαλικά νεκροί.
Η τετράωρη επέμβαση πραγματοποιήθηκε στις 16 Μαρτίου και σηματοδοτεί «έναν σημαντικό σταθμό στην αναζήτηση διαθέσιμων οργάνων για τους ασθενείς» ανέφερε το νοσοκομείο.
Το νεφρό του χοίρου προήλθε από το εργαστήριο eGenesis στο Κέμπριτζ της Μασαχουσέτης, το οποίο δηλώνει ότι έχει ως στόχο του να βάλει τέλος στην έλλειψη οργάνων για μεταμόσχευση και να αλλάξει ριζικά τις θεραπείες της ανεπάρκειας οργάνων.
Γενετικά τροποποιημένες καρδιές χοίρων έχουν επίσης μεταμοσχευθεί σε ασθενείς, που όμως απεβίωσαν.
Στόχος της γενετικής τροποποίησης του οργάνου είναι να περιοριστεί ο κίνδυνος απόρριψής του από τον λήπτη.
Οι γιατροί «μου εξήγησαν λεπτομερώς τα υπέρ και τα κατά της διαδικασίας» ανέφερε, σύμφωνα με την ανακοίνωση, ο ασθενής Ρίτσαρντ Σλέιμαν. «Το είδα ως τρόπο όχι μόνο να βοηθηθώ εγώ αλλά και να δώσω ελπίδα σε χιλιάδες ανθρώπους που χρειάζονται μια μεταμόσχευση για να επιβιώσουν».
Λίστα αναμονής
Περισσότεροι από 100.000 άνθρωποι είναι στη λίστα αναμονής για κάποιο όργανο στις ΗΠΑ. Οι πιο συνηθισμένες μεταμοσχεύσεις είναι αυτές των νεφρών.
Τα τελευταία χρόνια στις ΗΠΑ καταγράφεται σημαντική πρόοδος στον τομέα των ξενομεταμοσχεύσεων, δηλαδή της μεταμόσχευσης οργάνων ζώων σε ανθρώπους. Η πρώτη μεταμόσχευση νεφρού από χοίρο σε άνθρωπο που ήταν εγκεφαλικά νεκρός έγινε τον Σεπτέμβριο του 2021 από χειρουργούς του νοσοκομείου NYU Langone στη Νέα Υόρκη.
[banner id=”260948″]
-
Ιλίου3 έτη ago
Με ένα «κλικ» η βεβαίωση για τη μεταβίβαση κυριότητας ακινήτων (ΤΑΠ) στον Δήμο Ιλίου
-
Κεντρικό Θέμα5 μήνες ago
Καταιγιστικές εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ: Πρόταση μομφής κατά του Στέφανου Κασσελάκη με 100 υπογραφές
-
Κεντρικό Θέμα5 μήνες ago
ΔΕΘ: Τα 17 μέτρα που αναμένεται να ανακοινώσει ο πρωθυπουργός
-
Ελλάδα3 έτη ago
Η Ελλάδα δημοφιλέστερη χώρα της Ευρώπης για τις παραλίες της – Τα νησιά που ξεχωρίζουν
-
Αγίας Βαρβάρας4 μήνες ago
Συναυλία με Nivo, Goin’ Through και Γιώργο Αλκαίο – ΜΑΤΑΙΩΝΕΤΑΙ ΛΟΓΩ ΒΡΟΧΗΣ
-
Ανακοινώσεις5 μήνες ago
Κ.Δ.Α.Π. Υμηττού: Ξεκίνησαν οι εγγραφές με Voucher μέσω του προγράμματος ΕΣΠΑ για το σχολικό έτος 2024 – 2025
-
Ειδήσεις2 μήνες ago
Ποια καταστήματα και σούπερ μάρκετ θα είναι ανοιχτά την Πέμπτη 2 Ιανουαρίου
-
Ανακοινώσεις7 μήνες ago
Το πρόγραμμα των πολιτιστικών εκδηλώσεων «Λαμπέτεια 2024» στον Δήμο Μάνδρας – Ειδυλλίας