Ελάτε στην παρέα μας

Ειδήσεις

Δήλωση Εφαρμογής των μέτρων πυρασφάλειας πρέπει να υποβάλουν όλοι οι Δήμοι έως 30/04

Δημοσιεύθηκε

στις

Σε φρενήρεις ρυθμούς εργάζονται οι Δήμοι όλης της χώρας προκειμένου να υποβάλουν έως 30 Απριλίου δήλωση εφαρμογής των μέτρων πυρασφάλειας, στην οποία θα δηλώνουν την ορθή λήψη των μέτρων που προβλέπονται στην έκθεση του αρμόδιου τεχνικού επιστήμονα, βάσει των προβλέψεων του Κανονισμού για την προστασία του ακινήτου τους σε περίπτωση πυρκαγιάς. Αυτό επιτάσσει η εγκύκλιος 28909/848 του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας που υπογράφηκε στις 15 Μαρτίου 2024.

Η απόφαση αυτή αποτελεί μέρος της υποχρεωτικής εφαρμογής πλαισίου μέτρων και μέσων πυροπροστασίας για τα ακίνητα που ευρίσκονται εντός ή πλησίον δασών και δασικών εκτάσεων, του Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, αφού όλοι οι Δήμοι έως τέλη Μαρτίου έπρεπε να έχουν εξασφαλίσει Τεχνική Έκθεση και σύνταξη Εντύπου Αξιολόγησης Επικινδυνότητας από αρμόδιο τεχνικό επιστήμονα.

Ο όγκος δουλειάς που έπεσε στους… ώμους των Δήμων ήταν αναμφίβολα τεράστιος, ενώ ακόμα χρειάζεται προσωπικό που δεν υπάρχει, αλλά ακόμα και αν υπήρχε, θα έπρεπε ήδη να είναι ενημερωμένο και να έχει λάβει σχετικές οδηγίες και διευκρινίσεις.

Επίσης, οι Δήμοι πρέπει να μεριμνήσουν, στην περίπτωση οικισμών που περικλείονται από δασική ή δασώδη έκταση για την έγκαιρη εκπόνηση Εντύπου Αξιολόγησης Επικινδυνότητας και Τεχνικής Έκθεσης και για τη διαμόρφωση των διαβαθμισμένων περιμετρικών ζωνών προστασίας πέριξ των ορίων του οικισμού σε συνδυασμό με τη λήψη των απαιτούμενων μέτρων, σε συνεννόηση και συνεργασία με τις αρμόδιες υπηρεσίες (Δασική Υπηρεσία) και σε εναρμόνιση με τυχόν ισχύοντα σχέδια Πολιτικής Προστασίας για την ασφαλή εκκένωση του οικισμού σε περίπτωση έκτακτου συμβάντος.

Έλεγχοι και πρόστιμα

Εκτός αυτού, οι Δήμοι υποχρεούνται να συγκροτήσουν τριμελή επιτροπή αποτελούμενη από έναν δασολόγο ή γεωπόνο, έναν μηχανικό και έναν ακόμα υπάλληλο του Τμήματος Πολιτικής προστασίας του Δήμου. Η επιτροπή είναι υποχρεωμένη να κάνει δειγματοληπτικούς ελέγχους των δικαιολογητικών. Σε περίπτωση μη τήρησης των απαιτήσεων του κανονισμού, επιβάλλονται κυρώσεις στους ιδιοκτήτες των ακινήτων, διοικητικές και ποινικές. Τα διοικητικά πρόστιμα αποτελούν έσοδο του οικείου Δήμου και, σύμφωνα με τα όσα προβλέπονται, μπορούν να φτάσουν και να ξεπεράσουν τις 54.000 Ευρώ ανάλογα με το μέγεθος της ιδιοκτησίας.

Ο… ειδικός επιστήμονας

Σύγχυση υπάρχει για το ποιος είναι ο «ειδικός επιστήμονας» στον οποίον θα πρέπει να απευθυνθούν οι πολίτες. Απορίας άξιο αποτελεί και το αν υπάρχει σχετικό μητρώο επαγγελματιών. Επίσης, θα γνωρίζει ο ιδιοκτήτης εάν υπάγεται στην κατηγορία που εμπίπτει στις διατάξεις της νέας εγκυκλίου;

Ποιες ιδιοκτησίες αφορά

Αφορά όλα τα οικόπεδα με κτίσμα τα οποία βρίσκονται:

Α. Μέχρι 300 μέτρα από δάσος ή δασικά οικοσυστήµατα ή δασικές εκτάσεις (σύμφωνα με τους δασικούς χάρτες).

Β. Ορεινές, ημιορεινές χορτολιβαδικές εκτάσεις είτε είναι δηµόσιες, είτε είναι αναγνωρισµένες ως ιδιωτικές ή για όλα τα οικόπεδα με κτίσμα τα οποία βρίσκονται μέσα σε περιαστικό πράσινο ή σε κηρυγμένες δασωτέες ή αναδασωτέες εκτάσεις ή βρίσκονται µέσα σε πάρκα και άλση πόλεων και οικιστικών περιοχών ή μέχρι 300 μέτρα απόσταση από αυτές.

Τι περιλαμβάνει η αξιολόγηση

Στο έντυπο αξιολόγησης επικινδυνότητας από το οποίο προκύπτει η κατάταξή του κτηρίου γίνεται η περιγραφή του ακινήτου, του κτηρίου, των εγκαταστάσεών του και του περιβάλλοντος χώρου. Επιπροσθέτως, γίνεται αναφορά στα στοιχεία που τεκμηριώνουν την επιλογή των κριτηρίων κατάταξης του ακινήτου ως προς την επικινδυνότητά του και ως προς τα μέτρα πυροπροστασίας που εφαρμόζονται (η θέση του ακινήτου ως προς τη δασική έκταση και ως προς τα γειτονικά κτίρια, γεωμετρικά χαρακτηριστικά, δομικά υλικά, περιφερειακή βλάστηση). Ακόμα, αναφέρονται απαιτούμενα προληπτικά μέτρα, καθώς και μέτρα παθητικής πυροπροστασίας και μέσα ενεργητικής πυροπροστασίας. Απαραίτητο είναι το σχέδιο κάτοψης του ακινήτου όπου θα αποτυπώνονται τα απαραίτητα στοιχεία, όπως ενδεικτικά οι θέσεις των κτισμάτων κύριας και βοηθητικής χρήσης, η πρόσβαση στο ακίνητο, οι ζώνες προστασίας, οι θέσεις και αποστάσεις των δέντρων, οι αποστάσεις των όμορων κτιρίων, βοηθητικών χώρων και άλλων δεδομένων που παίζουν καθοριστικό ρόλο στη μετάδοση πυρκαγιάς.

Ο μαραθώνιος για την πυρασφάλεια

Ο ιδιοκτήτης του ακινήτου μέχρι 30 Απριλίου 2024 θα πρέπει να υποβάλει δήλωση εφαρμογής μέτρων πυρασφάλειας, με την οποία δηλώνει ότι έχει προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες και πληροί τις οριζόμενες απαιτήσεις του κανονισμού για την προστασία του ακινήτου του σε περίπτωση συμβάντος πυρκαγιάς, όπως αυτές ορίζονται στην έκθεση του αρμόδιου τεχνικού επιστήμονα.

Αναφορικά με τα οικόπεδα

Σχετικά με τον καθαρισμό οικοπέδων βασίζονται στις ετήσιες πυροσβεστικές διατάξεις (η τελευταία είναι η 20/2023) και στο νόμο 5075/2023 και αφορά εντός σχεδίου οικόπεδα με ή χωρίς κτίσμα και οικόπεδα εκτός σχεδίου με ή χωρίς κτίσμα μέχρι 100 μέτρα απόσταση από το σχέδιο, καθώς και τις ιδιοκτησίες εκτός σχεδίου με κτίσμα.

Οι αντιδράσεις

Ήδη, σε επίπεδο παρατάξεων, η Λαϊκή Συσπείρωση Βριλησσίων και η Λαϊκή Συσπείρωση Πεντέλης έχουν βγει με ανακοινώσεις να καταγγείλλουν το γεγονός, υποστηρίζοντας ότι αφενός οι δημοτικές αρχές δεν ενημέρωσαν έγκαιρα τους πολίτες για το νέο μέτρο και αφετέρου ότι δεν αντιδρούν «στην πολιτική της κυβέρνησης, που αποθεώνει την ατομική ευθύνη για να αποποιηθεί τις δικές της».

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ