Ειδήσεις
Δεν θα χρησιμοποιηθούν τα ρωσικά πυρηνικά όπλα που αναπτύσσονται στη Λευκορωσία, λέει ο Λουκασένκο
![](https://www.xtypos.gr/wp-content/uploads/2023/07/loukasenko.jpg)
Ο πρόεδρος της Λευκορωσίας Αλεξάντερ Λουκασένκο, ο πιο ένθερμος σύμμαχος του Κρεμλίνου στον πόλεμο της Ουκρανίας, εξέφρασε χθες Παρασκευή τη βεβαιότητά του ότι τα ρωσικά πυρηνικά όπλα που αναπτύσσονται στη χώρα του δεν πρόκειται ποτέ να χρησιμοποιηθούν.
Λουκασένκο και Πούτιν έχουν παραδεχθεί ότι τακτικά πυρηνικά όπλα έχουν ήδη μεταφερθεί στη Λευκορωσία και ότι θα ακολουθήσουν περισσότερα τους επόμενους μήνες.
Σε ομιλία του ενόψει της εθνικής επετείου της Λευκορωσίας (3 Ιουλίου), ο Λουκασένκο υπεραμύνθηκε της απόφασης για τη μεταφορά πυρηνικών όπλων από τη Ρωσία. Έχοντας κατ’ επανάληψη κατηγορήσει τη Δύση ότι προσπαθεί να καταστρέψει τη χώρα του, είπε ότι η ανάπτυξη πυρηνικών όπλων στη Λευκορωσία είναι απαραίτητη για να αποτρέψει επίδοξους εισβολείς.
«Είμαι βέβαιος ότι δεν θα χρειαστεί ποτέ να τα χρησιμοποιήσουμε όσο βρίσκονται εδώ. Και ότι κανένας εχθρός δεν θα πατήσει ποτέ το πόδι του στη γη μας», τόνισε ο πρόεδρος της Λευκορωσίας.
Νωρίτερα χθες, ο υφυπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Ριαμπκόφ δήλωσε ότι η ανάπτυξη τακτικών πυρηνικών όπλων στη Λευκορωσία δεν παραβιάζει τη Συνθήκη του 1968 για τη μη διάδοσή τους, καθώς η Μόσχα διατηρεί τον έλεγχο των οπλικών συστημάτων. Υποστήριξε μάλιστα στο πρακτορείο TASS ότι η Ρωσία «εξαναγκάστηκε» να προχωρήσει σε αυτήν την κίνηση.
Ο Λουκασένκο επέτρεψε σε ρωσικά στρατεύματα να χρησιμοποιήσουν ως ορμητήριο το έδαφος της Λευκορωσίας κατά την έναρξη της εισβολής στην Ουκρανία, τον Φεβρουάριο του 2022. Την προηγούμενη εβδομάδα, μεσολάβησε για τον τερματισμό της ανταρσίας των μισθοφόρων της Wagner. Αφότου έλαβε τις εγγυήσεις που ζητούσε, ο ιδρυτής της Wagner Γεβγκένι Πριγκόζιν δέχθηκε τη μετεγκατάσταση της παραστρατιωτικής οργάνωσής του στη Λευκορωσία.
-
Ιλίου3 έτη ago
Με ένα «κλικ» η βεβαίωση για τη μεταβίβαση κυριότητας ακινήτων (ΤΑΠ) στον Δήμο Ιλίου
-
Κεντρικό Θέμα5 μήνες ago
Καταιγιστικές εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ: Πρόταση μομφής κατά του Στέφανου Κασσελάκη με 100 υπογραφές
-
Κεντρικό Θέμα5 μήνες ago
ΔΕΘ: Τα 17 μέτρα που αναμένεται να ανακοινώσει ο πρωθυπουργός
-
Ελλάδα3 έτη ago
Η Ελλάδα δημοφιλέστερη χώρα της Ευρώπης για τις παραλίες της – Τα νησιά που ξεχωρίζουν
-
Αγίας Βαρβάρας4 μήνες ago
Συναυλία με Nivo, Goin’ Through και Γιώργο Αλκαίο – ΜΑΤΑΙΩΝΕΤΑΙ ΛΟΓΩ ΒΡΟΧΗΣ
-
Ανακοινώσεις5 μήνες ago
Κ.Δ.Α.Π. Υμηττού: Ξεκίνησαν οι εγγραφές με Voucher μέσω του προγράμματος ΕΣΠΑ για το σχολικό έτος 2024 – 2025
-
Ειδήσεις2 μήνες ago
Ποια καταστήματα και σούπερ μάρκετ θα είναι ανοιχτά την Πέμπτη 2 Ιανουαρίου
-
Ανακοινώσεις7 μήνες ago
Το πρόγραμμα των πολιτιστικών εκδηλώσεων «Λαμπέτεια 2024» στον Δήμο Μάνδρας – Ειδυλλίας