Ειδήσεις
Διατροφικό σκάνδαλο με κονσέρβες τόνου: Δεν υπάρχει κίνδυνος λέει ο ΕΦΕΤ – Μέτρα ζητούν οργανώσεις
Έκτακτη ανακοίνωση για τις κονσέρβες τόνου εξέδωσε ο Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ), μετά και την καταγγελία δύο ΜΚΟ που με έκθεσή τους, έκαναν λόγο για “αληθινό σκάνδαλο δημόσιας υγείας”, καθώς διαπίστωσαν πως οι εν λόγω κονσέρβες έχουν αυξημένη περιεκτικότητα σε υδράργυρο.
Στην ανακοίνωσή του, ο ΕΦΕΤ καθησυχάζει τους καταναλωτές σχετικά με την ασφάλεια του προϊόντος, σημειώνονται ότι διενεργεί διαχρονικούς ελέγχους για τα επίπεδα βαρέων μετάλλων (υδράργυρος, μόλυβδος, κάδμιο) σε αλιεύματα ελληνικής προέλευσης, ευρωπαϊκής προέλευσης και τρίτων χωρών, συμπεριλαμβανομένων και αλιευμάτων σε κονσέρβες.
Όπως ενημερώνει, κατά τον ετήσιο επίσημο έλεγχο τροφίμων του 2024 τα δείγματα που ελήφθησαν σε κονσερβοποιημένα αλιεύματα κρίθηκαν όλα συμμορφούμενα. Παρακάτω παρατίθενται τα αποτελέσματα της τελευταίας πενταετίας που αφορούν σε ανίχνευση βαρέων μετάλλων σε αλιεύματα:
Σημειώνεται ότι νωρίτερα σήμερα σε έκθεσή τους οι μη κυβερνητικές οργανώσεις Bloom και Foodwatch κατήγγειλαν ότι ο τόνος σε κονσέρβα είναι σε μεγάλο βαθμό μολυσμένος με υδράργυρο και ζήτησαν από τα μεγάλα σούπερ-μάρκετ και τις δημόσιες αρχές να «λάβουν επειγόντως μέτρα», μεταξύ των οποίων η μείωση των επιτρεπόμενων ορίων.
«Είναι απαραίτητο να εφαρμοστούν αυστηρότεροι κανονισμοί άμεσα, ώστε να προστατευτεί η υγεία των καταναλωτών από την τοξική επίδραση του υδραργύρου», τόνισε η Ντοριόζ. Με τα νέα δεδομένα, οι οργανώσεις καλούν τα μεγάλα σούπερ-μάρκετ να αποσύρουν προϊόντα τόνου με αυξημένη περιεκτικότητα σε υδράργυρο και να διασφαλίσουν τη διάθεση ασφαλών τροφίμων. Η Foodwatch υποστηρίζει ότι η δημόσια υγεία δεν πρέπει να τίθεται σε κίνδυνο για λόγους εμπορικής εκμετάλλευσης και ζητά αυστηρότερο έλεγχο των προϊόντων από τις αρμόδιες αρχές.
Τα ευρήματα της έκθεσης έχουν προκαλέσει ανησυχία, με τις οργανώσεις να επισημαίνουν ότι ο τόνος αποτελεί σημαντικό στοιχείο της διατροφής πολλών ευρωπαϊκών νοικοκυριών και να τονίζουν την ανάγκη για διαφάνεια και ευθύνη στο χειρισμό αυτού του ζητήματος.
«Η Bloom επέλεξε στην τύχη 148 κουτιά κονσέρβας σε πέντε ευρωπαϊκές χώρες (Γαλλία, Γερμανία, Αγγλία, Ισπανία και Ιταλία), τα οποία ελέγχθηκαν από ένα ανεξάρτητο εργαστήριο: 100% των κονσερβών βρέθηκαν μολυσμένες με υδράργυρο», αποκαλύπτει η έρευνα που διεξήχθη από τη ΜΚΟ Bloom.
Η εν λόγω ένωση για την υπεράσπιση του περιβάλλοντος αναφέρει πως, σε πάνω από ένα κουτί κονσέρβας στα δύο, η περιεκτικότητα σε υδράργυρο υπερβαίνει το ανώτατο όριο που έχει καθορισθεί για άλλα είδη ψαριών, δηλαδή 0,3 mg/kg.