Ειδήσεις
Διαφωνία μετεωρολόγων για την αφρικανική σκόνη: Τι λένε Κολυδάς και Μαρουσάκης
Κολυδάς για τις προβλέψεις για αφρικανική σκόνη: «Ποια σκόνη;»
Σε ανάρτησή του ο διευθυντής της ΕΜΥ, Θοδωρής Κολυδάς, αναφέρει πως τα μοντέλα πρόγνωσης δεν δείχνουν σε καμία περίπτωση αξιόλογα ποσά αφρικανικής σκόνης παρά τα όσα διακινούνται ευρέως τις τελευταίες μέρες. όπως τονίζει «το θέμα της σκόνης κατά την προσωπική μου άποψη προκαλεί περισσότερο ανησυχία παρά ενημέρωση των πολιτών.»
Ειδικότερα στην ανάρτησή του γράφει ότι « Ποια σκόνη; Μου ζητήθηκε να μιλήσω για την σκόνη που “έρχεται”. Όμως ούτε ο αξιόπιστος Copernicus, αλλά ούτε και ο έγκυρος Skiron μας δίνουν κάποια αξιόλογα ποσά σκόνης, ώστε να προβούμε σε ανακοινώσεις. Και όλα αυτά με μελτέμι αύριο στα 8 μποφόρ. Το θέμα της σκόνης κατά την προσωπική μου άποψη προκαλεί περισσότερο ανησυχία παρά ενημέρωση των πολιτών.»
Μαρουσάκης: Έρχονται τρία δύσκολα 24ωρα με πολλή αφρικανική σκόνη
Στον αντίποδα έχουμε την πρόγνωση του μετεωρολόγου Κλέαρχου Μαρουσάκη που στη σημερινή του πρόγνωση ανέφερε ότι μας περιμένει μια εβδομάδα με έντονα επεισόδια σκόνης από την Δευτέρα μέχρι και την Τετάρτη. Όπως ανέφερε ο μετεωρολόγος του Open, από την Δευτέρα μέχρι και την Τετάρτη, η αφρικανική σκόνη θα κάνει την εμφάνιση της και στη χώρα μας γεγονός που θα επιφέρει χαμηλή ορατότητα. Εκτός από τις μεγάλες συγκεντρώσεις αφρικανικής σκόνης θα σημειωθούν και λασποβροχές τη Δευτέρα.
Επιμένει και το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών (meteo)
Από την πλευρά του το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών (meteo) αναφέρει πως σύμφωνα με τα διαθέσιμα προγνωστικά «η γενική ατμοσφαιρική κυκλοφορία θα ευνοήσει τη μεταφορά σκόνης από τα βορειοανατολικά προς την Ελλάδα με αποτέλεσμα τη σχετική αύξηση των συγκεντρώσεών της από το μεσημέρι της Πέμπτης 11/4» και η σκόνη θα παραμείνει και το Σαββατοκύριακο. Σε χάρτη που δημοσίευσε, παρουσιάζει ενδεικτικά τις εκτιμώμενες συγκεντρώσεις σκόνης κατά τη διάρκεια των βραδινών ωρών της Πέμπτης (11/4). Περιοχές της Θεσσαλίας, της Πελοποννήσου, των Κυκλάδων, της Στερεάς, συμπεριλαμβανομένης και της Αττικής και την Νότιας Μακεδονίας και Θράκης θα έχουν υψηλη συγκέντρωση αφρικανικής σκόνης.