Connect with us

Ειδήσεις

Δυναμική εκκίνηση για την Πάρο τη νέα τουριστική χρόνια

Published

on

Τη δυναμική έναρξη της τουριστικής περιόδου στην Πάρο σηματοδοτεί ο Μάρτιος με τις αφίξεις να σημειώνουν αύξηση ακόμα και έναντι του αντίστοιχου μήνα του 2019 που υπήρξε χρονιά ρεκόρ για το νησί. Συγκεκριμένα κατά τον πρώτο ανοιξιάτικο μήνα του 2023, 15.912 επιβάτες, 2.653 Ι.Χ., 1.161 φορτηγά και 451 δίκυκλα αποβιβάστηκαν στο νησί, έναντι 15.178 επιβατών, 2.073 Ι.Χ., 743 φορτηγών και 400 δικύκλων που είχαν αποβιβαστεί τον Μάρτιο του 2019.

Σημειώνεται ότι εφέτος οι κατάπλοι πλοίων μέσα στο μήνα ήταν 190 ενώ το 2019 ήταν 140.

Τα έθιμα του Πάσχα προσελκύουν χιλιάδες κόσμου στο νησί

Η μεγάλη ζήτηση ενισχύεται και εν όψει του Πάσχα για τον κυκλαδίτικο προορισμό, που, παρά τον κοσμικό του χαρακτήρα, διατηρεί αναλλοίωτα τα έθιμα και τις παραδόσεις της πολιτιστικής του κληρονομιάς. Σύμφωνα με καταγραφή των δρώμενων τοπικού Μέσου Ενημέρωσης, από την Κυριακή των Βαϊων μέχρι τη Μεγάλη Τετάρτη, εκκλησιές, ξωκλήσια και μοναστήρια γεμίζουν πιστούς, ενώ τη Μεγάλη Πέμπτη το βράδυ οι γυναίκες του νησιού κοσμούν τον Επιτάφιο με περίτεχνες συνθέσεις από τους αγρούς. Στη Νάουσα, ο Επιτάφιος στολίζεται και θρηνείται υπό το άσμα του Μοιρολογιού της Παναγιάς που δονεί συγκινησιακά την ατμόσφαιρα της πένθιμης βραδιάς. Τη Μεγάλη Παρασκευή, στο χωριό του Προδρόμου, προσφέρεται ένα παριανό παραδοσιακό έδεσμα, η περίφημη ρεβιθάδα για να τιμηθεί η μνήμη των νεκρών. Στο μοναστήρι του Αγ. Γεωργίου επίσης, στη Λαγκάδα, τελείται η δραματοποιημένη αναπαράσταση της ανόδου στο Γολγοθά. Μέσα σε ένα υποβλητικό φυσικό τοπίο, ο ιερέας εξερχόμενος της μονής, σηκώνει στον ώμο του έναν μεγάλο ξύλινο σταυρό που αναπαριστά το Σταυρό του Μαρτυρίου και ανεβαίνει έναν απότομο λόφο που θυμίζει τον λόφο του Γολγοθά. Πλήθος κόσμου παρακολουθεί το δρώμενο βιώνοντας τις ευλαβικότερες στιγμές του Θείου Δράματος ενώ οι καμπάνες χτυπούν πένθιμα. Το βράδυ της Μ. Παρασκευής, στα χωριά Μάρπησσα, Πρόδρομος, Μάρμαρα και Λεύκες, πραγματοποιούνται οι περίφημες «Αναπαραστάσεις» της Εβδομάδας των Παθών του Κυρίου. Καθώς οι πιστοί συμμετέχουν στην περιφορά του Επιταφίου, δραματοποιούνται ζωντανά από νέους και νέες, σκηνές όπως η Προσευχή στο Όρος των Ελαιών, ο Μυστικός Δείπνος ή η Σταύρωση του Θεανθρώπου, με μοναδική θεατρικότητα.

Εξόχως κατανυκτική είναι και η Περιφορά των Επιταφίων και στην Παροικία που γίνεται στις 12 τα μεσάνυχτα υπό χορωδιακούς θρηνητικούς ύμνους. Στιγμή κορύφωσης, η συνάντηση των τριών περίτεχνων Επιταφίων της Παροικίας και η ορατή από τον κόσμο ύψωσή τους.

Το πρωί του Μεγάλου Σαββάτου, στην πρώτη Ανάσταση στο χωριό της Μάρπησσας, γίνεται λαμπρή περιφορά της εικόνας της Αναστάσεως με πλήθος πιστών να ακολουθεί ενώ μικρά κορίτσια ντυμένα αγγελάκια την προϋπαντούν στα σοκάκια του χωριού. Το βράδυ του Μ. Σαββάτου, γιορτάζεται η Ανάσταση του Κυρίου πανηγυρικά σε όλες τις εκκλησίες του νησιού. Λαμπρότητα, χαρμόσυνες καμπάνες, βαρελότα και βεγγαλικά επισφραγίζουν τη γιορτινή βραδιά.

Την Κυριακή του Πάσχα, στη Μάρπησσα, πραγματοποιείται η «Γιορτή της Αγάπης» όπου στήνεται ένα μεγάλο υπαίθριο πασχαλινό τραπέζι με λαμπριάτικα παραδοσιακά εδέσματα, μουσική και πολύ χορό! Εκεί αναβιώνει επίσης από νέους και νέες το έθιμο της «Κούνιας». Στη Νάουσα, ανήμερα το Πάσχα, στη Δεύτερη Ανάσταση, γίνεται περιφορά των εικόνων των ναών της Παντάνασσας και της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, ακολουθούμενη από πλήθος κόσμου αλλά και τους …«μπουρλοτιέρηδες», νέους του χωριού, που τηρούν το έθιμο της ρίψης βαρελότων τη στιγμή της πομπής. Το έθιμο που έχει τις ρίζες του στην Ελληνική Επανάσταση, κάνει … επεισοδιακή τη συνέχιση της πορείας της λιτανευτικής πομπής με τη Νάουσα να… «παίρνει φωτιά» από τον κρότο και τους κόκκινους καπνούς των μπουρλοτιέρηδων.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ