Ελάτε στην παρέα μας

Ειδήσεις

Ελεύθεροι επαγγελματίες: Ποιοι μπορούν να μειώσουν το τεκμαρτό εισόδημα, σύμφωνα με διευκρινιστική εγκύκλιο

Δημοσιεύθηκε

στις

Οι πωλητές λαϊκών αγορών μπορούν κατά περίπτωση να μειώσουν το ύψος του τεκμαρτού εισοδήματος, σύμφωνα με νέα εγκύκλιο της ΑΑΔΕ.

Συγκεκριμένα, οι πωλητές λαϊκών αγορών οι οποίοι είναι κάτοχοι άδειας βάσει της οποίας δραστηριοποιούνται για λιγότερες από 5 ημέρες την εβδομάδα γίνεται δεκτό ότι η δραστηριότητά τους περιορίζεται χρονικά και το ελάχιστο ετήσιο εισόδημα τους μειώνεται αναλογικά με βάση τις ημέρες δραστηριοποίησης που αναγράφονται στην οικεία ή στις οικείες άδειες.

Σημειώνεται, ωστόσο, ότι η αναλογική μείωση του τεκμαρτού εισοδήματος στην περίπτωση άσκησης επιχειρηματικής δραστηριότητας για περιορισμένο χρονικό διάστημα, δεν εφαρμόζεται όταν ασκείται παράλληλα και άλλη δραστηριότητα για την οποία δεν υφίσταται χρονικός περιορισμός στην άσκησή της.

Η διαδικασία

Οι υπόψη υπόχρεοι συμπληρώνουν τους κωδικούς του εντύπου Ε1 045-046 «Εμπίπτετε στις διατάξεις των περ. β ή δ της παρ. 6 του άρθρου 28Α ΚΦΕ και εξαιρείστε από την εφαρμογή του ελάχιστου καθαρού εισοδήματος από επιχειρηματική δραστηριότητα ή εμπίπτετε στην παρ. 7 του άρθρου 28Α ΚΦΕ;», επιλέγοντας «Ασκείτε επιχειρηματική δραστηριότητα για περιορισμένο χρονικό διάστημα βάσει νομοθετικής ή κανονιστικής ρύθμισης; (παρ. 7 αρθρ.28Α)», ενώ στο σχετικό πεδίο συμπληρώνουν τον αριθμό ημερών που αναλογεί στις ημέρες δραστηριοποίησης που επιτρέπονται σύμφωνα με τις σχετικές άδειες.

Για παράδειγμα αν ένας πωλητής λαϊκών αγορών σύμφωνα με την άδεια που του έχει 3 χορηγηθεί δραστηριοποιείται για τέσσερις (4) ημέρες την εβδομάδα, συμπληρώνει στο πεδίο αυτό 292 ημέρες, όπως προκύπτει από τον εξής υπολογισμό: (4Χ365):5.

Τα απαραίτητα δικαιολογητικά

Κατά την υποβολή της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος επισυνάπτονται από τον υπόχρεο τα κάτωθι δικαιολογητικά:

i) η άδεια ή οι άδειες επαγγελματία πωλητή σε λαϊκή αγορά του ν.4849/2021 και ii) υπεύθυνη δήλωση του ν.1599/1986 ότι δεν είναι κάτοχος άλλης άδειας του ν.4849/2021 για τη δραστηριοποίησή του ως επαγγελματίας πωλητής στις λαϊκές αγορές.

Τα πιο πάνω δικαιολογητικά ελέγχονται από την αρμόδια για την παραλαβή της δήλωσης υπηρεσία και εφόσον προκύπτει η δραστηριοποίηση του υπόχρεου για λιγότερες από πέντε ημέρες την εβδομάδα το ετήσιο ελάχιστο εισόδημα περιορίζεται αναλογικά.

 

 

 

Πηγή: economistas.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ