Ελάτε στην παρέα μας

Ειδήσεις

Ζητά διάλογο, ετοιμάζεται για μετωπική με τους αγρότες η κυβέρνηση – Ανησυχία στο Μαξίμου για τα «μπλόκα» σε εθνικές

Δημοσιεύθηκε

στις

Στην κυβέρνηση θεωρούσαν ότι παρά το γενικότερο κλίμα αναταραχής στον αγροτικό τομέα που επικρατεί σε ολόκληρη την Ευρώπη, οι Έλληνες αγρότες δεν αντιμετωπίζουν ίδια προβλήματα

Η εντεινόμενη ανησυχία της κυβέρνησης μπροστά στο ορατό πλέον ενδεχόμενο κλιμάκωσης των αγροτικών κινητοποιήσεων με αποκλεισμό οδικών αξόνων, αποτυπώνεται πλέον με σαφήνεια στην στάση του Μεγάρου Μαξίμου που από την μία πλευρά συνεχίζει να απευθύνει προσκλητήρια διαλόγου και να αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο παρέμβασης στο αγροτικό πετρέλαιο, από την άλλη όμως στέλνει και σαφή μηνύματα ενάντια σε τέτοιες μορφές κινητοποιήσεων.

Σε συνέχεια της δήλωσης του πρωθυπουργού ότι «κάθε μορφή κινητοποίησης πρέπει να είναι λελογισμένη και να μην επιβαρύνει το γενικότερο κοινωνικό σύνολο», ο κυβερνητικός εκπρόσωπος διαμήνυσε χθες ότι «σε καμία περίπτωση, όσο σοβαρά και αν είναι τα αιτήματα μίας επαγγελματικής ομάδας, δεν πρέπει να οδηγούν στην τιμωρία του συνόλου των πολιτών και να παραβιάζουν τα δικαιώματα της κοινωνίας»

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης βγαίνει ο ίδιος μπροστά στην προσπάθεια κατευνασμού των αγροτών με την ανακοίνωση της αύξησης του ποσού πρώτης αρωγής, την χθεσινή επίσκεψη σε μπλόκο στην Βόνιτσα και τις διαβεβαιώσεις που έδωσε από εκεί ότι «θα κάνουμε το καλύτερο που μπορούμε για τον πρωτογενή τομέα».

Είναι εξάλλου πιθανό να κάνει ένα ακόμη βήμα κατά την αυριανή παρουσία του στην Βουλή όπου θα απαντήσει στην επίκαιρη ερώτηση του Προέδρου της ΚΟ «Νέα Αριστερά», Αλέξη Χαρίτση για την Θεσσαλία, η οποία αποτελεί και το επίκεντρο των αγροτικών κινητοποιήσεων.

Μπροστά στο ενδεχόμενο κλιμάκωσης, η κυβέρνηση δείχνει ολοένα και περισσότερο να υιοθετεί μία τακτική «μαστιγίου και καρότου» έναντι των αγροτικών κινητοποιήσεων, τις οποίες- σε αντίθεση με την «μετωπική» της διάθεση έναντι των φοιτητικών κινητοποιήσεων- αντιμετώπιζε μέχρι τώρα με χαμηλούς τόνους και με δηλώσεις κατανόησης και προσκλήσεις διαλόγου προς τους αγρότες.

Στο Μέγαρο Μαξίμου έχουν αιφνιδιαστεί από τις εξελίξεις και έχει σημάνει συναγερμός μπροστά στις εικόνες των τρακτέρ στο κέντρο των πόλεων, τις προγραμματισμένες κινητοποιήσεις στην Θεσσαλονίκη όπου ξεκινά η έκθεση Agrotica και πολύ περισσότερο στο ενδεχόμενο να κλείσουν δρόμοι.

Η εκτίμηση που υπήρχε είναι πως οι χαμηλοί τόνοι, τα μηνύματα διαλόγου και κάποια βήματα στην κατεύθυνση ικανοποίησης ορισμένων αιτημάτων, θα οδηγούσαν σε σταδιακή εκτόνωση της κατάστασης, κάτι που με τα σημερινά δεδομένα, δεν διαφαίνεται.

Η συγκεκριμένη εκτίμηση βασίστηκε σε σημαντικό βαθμό στο γεγονός ότι το Μέγαρο Μαξίμου θεωρεί ότι τα τέσσερα τελευταία χρόνια οι αγρότες έχουν λάβει πολύ σημαντική στήριξη από την κυβέρνηση, κάτι που επαναλαμβάνει σε καθε ευκαιρία ο πρωθυπουργός.

Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι η πρώτη φάση διαχείρισης των αγροτικών κινητοποιήσεων βασίστηκε στην διαρκή προβολή του απολογισμού των πολιτικών στήριξης του αγροτικού τομέα από το 2019, με τα 19 μέτρα που επικαλείται η κυβέρνηση και περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, μείωση φορολογίας, καταβολή αποζημιώσεων ενός δις ευρώ από τον ΕΛΓΑ εκ των οποίων τα μισά προέρχονται από τον κρατικό προϋπολογισμό, μειώσεις ΦΠΑ σε ζωοτροφές, λιπάσματα, αγορά αγροτικών μηχανημάτων κ.ο.κ.

Ταυτόχρονα στην κυβέρνηση θεωρούσαν ότι παρά το γενικότερο κλίμα αναταραχής στον αγροτικό τομέα που επικρατεί σε ολόκληρη την Ευρώπη, οι Έλληνες αγρότες δεν αντιμετωπίζουν ίδια προβλήματα, ακριβώς επειδή η κυβέρνηση τους είχε στηρίξει. Ενδεικτικό αυτού είναι μάλιστα το γεγονός ότι ακόμη και σήμερα η ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης υποστηρίζει πως η ελληνική κυβέρνηση έχει ήδη καλύψει τους Έλληνες αγρότες και τους έχει δώσει όσα διεκδικούν οι Γερμανοί αγρότες.

Το Μέγαρο Μαξίμου υπογραμμίζει πάντως τον ευρωπαϊκό χαρακτήρα των αγροτικών κινητοποιήσεων σε μία προσπάθεια να μετριάσει- σε ένα ακόμη ζήτημα- τον αντίκτυπο της συζήτησης γύρω από τις εγχώριες αιτίες των προβλημάτων που έχουν οδηγήσει τους Ελληνες αγρότες στα μπλόκα.

Από την πλευρά του ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης, ο οποίος βρισκεται στις Βρυξέλλες για την έκτακτη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, επιδιώκει να εκπέψει μήνυμα ότι αναλαμβάνει ενεργό ρόλο στην διαμόρφωση ευρωπαϊκών πολιτικών για την προστασία του αγροτικού κλάδου.

Στο πλαίσιο αυτό θέτει και το ζήτημα της λήψης πρόνοιας ώστε να μην είναι η Ευρώπη ανοιχτή σε έναν ανταγωνισμό από χώρες που ενδεχομένως να μην έχουν τις ίδιες περιβαλλοντικές ευαισθησίες με την ίδια. Χαρακτηριστική ήταν η χθεσινή δήλωση ότι “δεν γίνεται εμείς να επιβάλλουμε στους αγρότες και στους κτηνοτρόφους να έχουν ένα κόστος για την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή και ταυτόχρονα να εισάγουμε στην ΕΕ προϊόντα από χώρες που δεν έχουν τις ίδιες υποχρεώσεις”.

Αν και οι αγροτικές κινητοποιήσεις δεν είναι στην ατζέντα της συνεδρίασης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου συνιστούν βασικό θέμα στις συζητήσεις μεταξύ των Ευρωπαίων ηγετών, στις Βρυξέλλες.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ