Ελάτε στην παρέα μας

Ειδήσεις

Ηλεκτρικά οχήματα: Οι οδηγοί EV εμπλέκονται πιο συχνά σε ατυχήματα από τους οδηγούς βενζίνης και πετρελαίου

Δημοσιεύθηκε

στις

Η ηλεκτροκίνηση συνεχίζει να διευρύνεται, αν και όχι με τον ρυθμό που είχαν προβλέψει οι αυτοκινητοβιομηχανίες. Παράλληλα, οι αλλαγές επηρεάζουν και τους οδηγούς. Η διαθεσιμότητα της ροπής και οι διαφορετικοί τρόποι χρήσης, λόγω των περιορισμών στην αυτονομία, παίζουν ρόλο. Μια νέα μελέτη εξετάζει αυτούς τους παράγοντες και καταλήγει σε ένα ενδιαφέρον συμπέρασμα.

Ο ερευνητικός οργανισμός Lero από την Ιρλανδία, σε συνεργασία με το πανεπιστήμιο του Limerick, ανέλυσε δεδομένα από 125 εκατομμύρια μετακινήσεις συνολικά 16.642 οχημάτων στην Ολλανδία, μεταξύ Ιανουαρίου και Οκτωβρίου 2022. Αυτές οι μετακινήσεις συγκρίθηκαν με δεδομένα ασφαλιστικών απαιτήσεων της ίδιας περιόδου.

Το αποτέλεσμα ήταν ότι οι οδηγοί ηλεκτρικών οχημάτων στην Ευρώπη είναι πιο πιθανό να εμπλέκονται σε ατυχήματα σε σχέση με τους οδηγούς βενζινοκίνητων και πετρελαιοκίνητων αυτοκινήτων. Συγκεκριμένα, η συχνότητα αξιώσεων ασφάλισης λόγω υπαιτιότητας για τους οδηγούς EV είναι κατά 4% υψηλότερη σε σύγκριση με τους οδηγούς οχημάτων εσωτερικής καύσης, αν και τα ηλεκτρικά οχήματα καλύπτουν σταθερά χαμηλότερη μέση χιλιομετρική απόσταση.

Οι ερευνητές παρατήρησαν επίσης ότι η συμπεριφορά των οδηγών αλλάζει όταν περνούν από οχήματα εσωτερικής καύσης σε ηλεκτρικά. Αυτό μπορεί να έχει συνεισφέρει στην κατάσταση. Μια άλλη έρευνα που διεξήχθη στις ΗΠΑ από το LexisNexis, διαπίστωσε ότι οι οδηγοί που αλλάζουν σε EV χρειάζονται μια μικρή περίοδο προσαρμογής.

Επιπλέον, το μεγαλύτερο βάρος των ηλεκτρικών οχημάτων μπορεί να προκαλέσει περισσότερες ζημιές σε τυχόν εμπλεκόμενα οχήματα κατά τη διάρκεια ατυχημάτων, με αποτέλεσμα να αυξάνονται τα ποσά αποζημίωσης που καλούνται να καλύψουν οι ασφαλιστικές εταιρείες, εάν ο πελάτης του ηλεκτρικού οχήματος είναι πελάτης τους. Ως αποτέλεσμα, το κόστος ασφάλισης των ηλεκτρικών οχημάτων είναι συνήθως υψηλότερο από αυτό των συμβατικών οχημάτων.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ