Ειδήσεις
ΗΠΑ: «Πράσινο φως» και με υπογραφή Μπάιντεν για την είσοδο Σουηδίας – Φινλανδίας στο NATO

Οι δύο σκανδιναβικές χώρες θα είναι «ισχυροί, αξιόπιστοι σύμμαχοι με μεγάλες δυνατότητες στη στρατιωτική συμμαχία υπό την ηγεσία των ΗΠΑ», διαβεβαίωσε ο κ. Μπάιντεν κατά τη διάρκεια της τελετής υπογραφής στον Λευκό Οίκο.
Η αμερικανική Γερουσία επικύρωσε την Τετάρτη 3/10 με μεγάλη πλειοψηφία (95 ψήφοι υπέρ, απαιτείτο πλειοψηφία δύο τρίτων, 67 ψήφοι) τα πρωτόκολλα εισδοχής της Φινλανδίας και της Σουηδίας στην ατλαντική συμμαχία, κάτι που απαιτείται να εγκριθούν από όλα τα κράτη-μέλη ώστε οι δύο χώρες να ενταχθούν.
Ο Τζο Μπάιντεν χαρακτήριζε την αποκατάσταση των διατλαντικών σχέσεων προτεραιότητα της εξωτερικής πολιτικής του. Το NATO αποτελεί μέρος των «θεμελίων της ασφάλειας» των ΗΠΑ, υπενθύμισε.
Παράλληλα, εξήρε το ότι οι δύο χώρες έχουν «ισχυρούς δημοκρατικούς θεσμούς» και ένοπλες δυνάμεις που θα ενισχύσουν τον Οργανισμό του Συμφώνου του Βόρειου Ατλαντικού.
Σύμφωνα με ανακοίνωση Τύπου του Λευκού Οίκου, ο κ. Μπάιντεν μίλησε τηλεφωνικά με τον φινλανδό ομόλογό του Σάουλι Νιινίστε και με τη σουηδή πρωθυπουργό Εύα Μαγκνταλένα Άντερσον και τους συνεχάρη για το «ένα βήμα ακόμη» στη διαδικασία εισδοχής τους.
Τα πρωτόκολλα εισδοχής έχουν επικυρωθεί από 23 κράτη μέλη του NATO, σύμφωνα με την κοινοβουλευτική συνέλευσή του. Το σημαντικότερο εμπόδιο για την ολοκλήρωση της διαδικασίας είναι η Τουρκία, καθώς η Άγκυρα προσάπτει στη Στοκχόλμη και στο Ελσίνκι ότι προστατεύουν μέλη του αυτονομιστικού ένοπλου κουρδικού κινήματος Εργατικό Κόμμα Κουρδιστάν (PKK) και άλλων οργανώσεων που χαρακτηρίζει τρομοκρατικές.
Διατάσσοντας την εισβολή στην Ουκρανία, ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν «έκανε κομμάτια την ειρήνη και την ασφάλεια στην Ευρώπη», είπε στην τελετή ο αμερικανός πρόεδρος. «Ο Πούτιν νόμιζε ότι μπορούσε να μας διχάσει, αλλά παίρνει αυτό ακριβώς που δεν ήθελε».
-
Ιλίου3 έτη ago
Με ένα «κλικ» η βεβαίωση για τη μεταβίβαση κυριότητας ακινήτων (ΤΑΠ) στον Δήμο Ιλίου
-
Κεντρικό Θέμα8 μήνες ago
Καταιγιστικές εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ: Πρόταση μομφής κατά του Στέφανου Κασσελάκη με 100 υπογραφές
-
Κεντρικό Θέμα8 μήνες ago
ΔΕΘ: Τα 17 μέτρα που αναμένεται να ανακοινώσει ο πρωθυπουργός
-
Αθλητισμός4 μήνες ago
ΑΜΑΡΥΣΙΑ PRO: Το μεγάλο πυγμαχικό event έρχεται στο κλειστό του Αγίου Θωμά στις 22/12
-
Αθηναίων4 μήνες ago
ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ ΜΙΣΘΩΣΗΣ ΑΠΟΘΗΚΕΥΤΙΚΩΝ ΧΩΡΩΝ ΓΙΑ ΤΗ ΦΥΛΑΞΗ ΑΡΧΕΙΩΝ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟΥ
-
Ελλάδα3 έτη ago
Η Ελλάδα δημοφιλέστερη χώρα της Ευρώπης για τις παραλίες της – Τα νησιά που ξεχωρίζουν
-
Αγίας Βαρβάρας7 μήνες ago
Συναυλία με Nivo, Goin’ Through και Γιώργο Αλκαίο – ΜΑΤΑΙΩΝΕΤΑΙ ΛΟΓΩ ΒΡΟΧΗΣ
-
Ανακοινώσεις5 μήνες ago
Δείτε το πρωτοσέλιδο και τα θέματα της εφημερίδας ΧΤΥΠΟΣ που κυκλοφορεί, Σάββατο 30 Νοεμβρίου 2024