Ειδήσεις
Η αλόη στο μικροσκόπιο του ΠΟΥ, σε ποιες περιπτώσεις αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου

Ωστόσο, η αλόη βέρα δεν βρίσκεται για πρώτη φορά στην περίφημη λίστα του ΠΟΥ, καθώς ελέγχεται ήδη -ως πιθανώς καρκινογόνα- από το 2016.
Σε αυτήν την λίστα πάντως, η οποία χωρίζεται σε 4 υποκατηγορίες, βρίσκονται ήδη και προστίθενται ή αφαιρούνται διάφορες άλλες ουσίες. Οι “πιθανώς καρκινογόνες για τον άνθρωπο” ουσίες εμπίπτουν στην Ομάδα 2Β (Group 2B) στις σχετικές λίστες του ΠΟΥ.
Πολλές από τις 94 συνολικά ουσίες της λίστας δεν προκαλούν ιδιαίτερη έκπληξη, όπως: βενζίνη, μόλυνση με τον HIV τύπου 2, εργασία με άσφαλτο. Αλλά εκεί περιλαμβάνεται επίσης μια σειρά από φαινομενικά αθώες ουσίες, όπως ένα είδος φτέρης (του φυτού), το εκχύλισμα αλόης βέρα και κάποια παραδοσιακά ασιατικά τουρσί λαχανικά!
Η αλόη βέρα έχει προστεθεί από το 2016 στην ομάδα 2Β μετά από διετή μελέτη σε αρουραίους που διαπίστωσε ότι εκείνοι των οποίων το πόσιμο νερό ήταν ενισχυμένο με ένα εκχύλισμα αλόης είχαν περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν καρκίνους του παχέος εντέρου.
Εδώ όμως μεγάλο ρόλο παίζουν οι δοσολογίες: το ότι μια ουσία ενδεχομένως να προκαλεί καρκίνο όταν χορηγείται/καταναλώνεται σε τεράστιες ποσότητες, δεν σημαίνει ότι είναι άμεσα επικίνδυνη για τον άνθρωπο.
Το σημαντικότερο είναι ότι άλλες έρευνες έχουν δείξει ότι ορισμένες χημικές ουσίες της αλόης μετατρέπονται σε εκείνες που μπορεί να βλάψουν το DNA – και επομένως πιθανώς να προκαλέσουν καρκίνο – στα έντερα τόσο των αρουραίων όσο και των ανθρώπων. Έτσι, υπάρχουν ενδείξεις πιθανής καρκινογένεσης στα ζώα και αυτός είναι ένας λόγος που αυτό θα μπορούσε θεωρητικά να συμβεί και σε ανθρώπους.
Το οξύμωρο της υποθέσεως είναι το γεγονός πως όλα αυτά τα χρόνια η αλόη βέρα ήταν γνωστή για την αντικαρκινική της δράση. «Υπάρχουν κάπου 538 μελέτες που δείχνουν, οι περισσότερες είναι θετικές, ότι βοηθάει και έχει αντικαρκινική δράση και όχι προκαρκινική». Η αλόη βέρα που άρχισε να χρησιμοποιείται στη φαρμακοποιία πίσω στο 1820 εγκρίθηκε ως θεραπεία εγκαυμάτων το 1930.
Όπως εξηγούν οι επιστήμονες, τα οφέλη της είναι πολλά αν καταναλώνεται με μέτρο. Η αλόη βέρα βοηθά στις δερματικές παθήσεις, τις λοιμώξεις, τις μυκητιάσεις και τη δυσκοιλιότητα αλλά η κατάχρησή της επιφέρει σοβαρές παρενέργειες.
Ο Διεθνής Οργανισμός Έρευνας για τον Καρκίνο συντάσσει την σχετική λίστα και ο ΠΟΥ, όταν κι εφόσον χρειαστεί, προχωρά σε συστάσεις όπως αναμένεται να κάνει με την ασπαρτάμη στις 14 Ιουλίου. «Το τζελ της αλόης είναι θεραπευτικό, ενώ η πράσινη φλούδα είναι επικίνδυνη», λέει από τη μεριά της η αναπληρώτρια καθηγήτρια κλινικής φαρμακολογίας στο ΑΠΘ, Χρύσα Σαρδέλη.
«Η αλόη είναι φαρμακευτικό φυτό όταν χρησιμοποιούσε το κομμάτι το ζελέ που περιέχει και όχι το περίβλημα. Η φλούδα η πράσινη δυστυχώς είναι επικίνδυνη για την υγεία, δεν πρέπει να καταναλώνεται ποτέ, δεν πρέπει να βράζεται και μπορεί να προκαλέσει οξεία νεφρική ανεπάρκεια ακόμα και θάνατο».
-
Ιλίου3 έτη ago
Με ένα «κλικ» η βεβαίωση για τη μεταβίβαση κυριότητας ακινήτων (ΤΑΠ) στον Δήμο Ιλίου
-
Κεντρικό Θέμα7 μήνες ago
Καταιγιστικές εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ: Πρόταση μομφής κατά του Στέφανου Κασσελάκη με 100 υπογραφές
-
Κεντρικό Θέμα7 μήνες ago
ΔΕΘ: Τα 17 μέτρα που αναμένεται να ανακοινώσει ο πρωθυπουργός
-
Αθλητισμός4 μήνες ago
ΑΜΑΡΥΣΙΑ PRO: Το μεγάλο πυγμαχικό event έρχεται στο κλειστό του Αγίου Θωμά στις 22/12
-
Αθηναίων4 μήνες ago
ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ ΜΙΣΘΩΣΗΣ ΑΠΟΘΗΚΕΥΤΙΚΩΝ ΧΩΡΩΝ ΓΙΑ ΤΗ ΦΥΛΑΞΗ ΑΡΧΕΙΩΝ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟΥ
-
Ελλάδα3 έτη ago
Η Ελλάδα δημοφιλέστερη χώρα της Ευρώπης για τις παραλίες της – Τα νησιά που ξεχωρίζουν
-
Αγίας Βαρβάρας6 μήνες ago
Συναυλία με Nivo, Goin’ Through και Γιώργο Αλκαίο – ΜΑΤΑΙΩΝΕΤΑΙ ΛΟΓΩ ΒΡΟΧΗΣ
-
Ανακοινώσεις4 μήνες ago
Δείτε το πρωτοσέλιδο και τα θέματα της εφημερίδας ΧΤΥΠΟΣ που κυκλοφορεί, Σάββατο 30 Νοεμβρίου 2024