Ελάτε στην παρέα μας

Ειδήσεις

Η δήμαρχος του Παρισιού έκανε βουτιά στον Σηκουάνα

Δημοσιεύθηκε

στις

Η δήμαρχος του Παρισιού Αν Ινταλγκό (προέρχεται από το Σοσιαλιστικό Κόμμα) έκανε βουτιά και κολύμπησε στον Σηκουάνα σήμερα, Τετάρτη, 17 Ιουλίου, εκπληρώνοντας μια υπόσχεση να πείσει ότι τα νερά του ποταμού θα είναι αρκετά καθαρά ώστε να φιλοξενήσουν ολυμπιακούς αγώνες κολύμβησης.

Η Ινταλγκό βούτηξε γύρω στις 10 το πρωί, με πλήθος κόσμου να συνωστίζεται στις κοντινές γέφυρες για να τη δει να κολυμπά στον Σηκουάνα, έπειτα από αρκετές αναβολές λόγω της έντονης βροχόπτωσης και των αμφιβολιών για την ποιότητα των υδάτων.

Συνοδευόταν από τον Τόνι Εστανγκέ, πρόεδρο της Οργανωτικής Επιτροπής Ολυμπιακών και Παραολυμπιακών Αγώνων Παρίσι 2024, τον νομάρχη Μαρκ Γκιγιόμ και τον Πιερ Ραμπαντάν, αντιδήμαρχο του Παρισιού αρμόδιο για τον αθλητισμό.

«Ονειρεμένη ημέρα»

Είναι μια «ονειρεμένη ημέρα», δήλωσε η Ινταλγκό, αφού κολύμπησε για λίγα λεπτά, ενώ πρόσθεσε πως «η υπόσχεση τηρήθηκε».

«Οι Αγώνες ήταν επιταχυντής και αυτή η συμβολική βουτιά θα σηματοδοτήσει ορόσημο και θα αποτελέσει σημαντική κληρονομιά», συνέχισε η δήμαρχος.

«Καθαρίζοντας τον Σηκουάνα, συμβάλλουμε στην προετοιμασία των Ολυμπιακών Αγώνων, θα μπορούμε να κολυμπάμε αργότερα και προστατεύουμε επίσης τους ωκεανούς για τις μελλοντικές γενιές», πρόσθεσε η δήμαρχος του Παρισιού.Ο Μαρκ Γκιγιόμ εξέφρασε επίσης την «ικανοποίησή» του: «Τα καταφέραμε και είμαστε έτοιμοι για την οργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων».

Η προβολή από τα μίντια και η δημοσιότητα που πήρε η βουτιά «μπορεί να μοιάζουν γελοία», αναφέρει η Le Monde, ωστόσο, προσθέτει πως «το ζήτημα είναι κρίσιμο για τους διοργανωτές των Αγώνων, οι οποίοι έχουν καταστήσει το ποτάμι πρωταγωνιστή και τον καθαρισμό του ως έναν από τους πυλώνες της υποψηφιότητάς τους».

1,4 δισ. ευρώ για τον καθαρισμό του

Η κυβέρνηση και οι τοπικές αρχές στην περιοχή του Παρισιού έχουν επενδύσει 1,4 δισ. ευρώ από το 2016 για να καταστήσουν τον Σηκουάνα και τον κύριο παραπόταμό του, τον Μάρνη, κατάλληλους για κολύμβηση, εκσυγχρονίζοντας τις εγκαταστάσεις επεξεργασίας λυμάτων, συνδέοντας φορτηγίδες με το δίκτυο αποχέτευσης και συλλέγοντας τα πλαστικά απορρίμματα.

Το σχέδιο έχει επίσης οδηγήσει σε πέντε μεγάλα έργα, ενώ η στιγμή της αλήθειας πλησιάζει για τους διοργανωτές, σύμφωνα με τη Le Monde: Mετά την Tελετή Eναρξης, τα αγωνίσματα του τριάθλου (30 και 31 Ιουλίου, 5 Αυγούστου), του μαραθωνίου κολύμβησης (8 και 9 Αυγούστου) και του παρατριάθλου (1 και 2 Σεπτεμβρίου) πρέπει να διεξαχθούν στον Σηκουάνα.

Ωστόσο, τον Αύγουστο του 2023, οι πρόβες για τα αγωνίσματα αυτά μετατράπηκαν σε «εφιάλτη» για τους διοργανωτές, οι οποίοι αναγκάστηκαν να ακυρώσουν αρκετές ημέρες δοκιμαστικών αγώνων επειδή το νερό αποδείχθηκε ακατάλληλο για κολύμβηση.

Το plan Β προβλέπει αναβολή των αγώνων για κάποιες μέρες ή, αλλιώς, τη μεταφορά των αγωνισμάτων σε άλλη περιοχή.

Η Γαλλίδα υπουργός Αθλητισμού Αμελί Ουντεά-Καστερά είχε ήδη κολυμπήσει στο ποτάμι το Σάββατο.

 

 

Πηγή: kathimerini.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ