Connect with us

Ειδήσεις

Η Κίνα ανοίγει ξανά την πρόσβαση στο Έβερεστ για ξένους ορειβάτες

Published

on

Για πρώτη φορά μετά την πανδημία, η Κίνα επιτρέπει σε ξένους ορειβάτες να έχουν πρόσβαση στο Έβερεστ μέσω του Θιβέτ.

Ο Αντριάν Μπάλινγκερ, ο οποίος έχει ανεβεί στο Έβερεστ οκτώ φορές, είναι ένας από τους δυτικούς οδηγούς που προτιμούν τη διαδρομή του Θιβέτ στην κορυφή του ψηλότερου βουνού του κόσμου (από τα βόρεια), σε αντίθεση με την πιο γνωστή διαδρομή του Νεπάλ (από το νότο). Φέτος, θα ηγηθεί μιας ομάδας ορειβατών μέσω της εταιρείας του, Alpenglow Expeditions.

Αντί για ένα τουριστικό γραφείο στο Πεκίνο, όλα τα εισιτήρια για τη χρήση της κινεζικής διαδρομής προς το βουνό, η οποία είναι γνωστή στην Κίνα ως Qomolangma, διανέμονται από την China Tibet Mountaineering Association (CTMA).

Δεν υπάρχει επίσης καμία επίσημη ανακοίνωση που κυκλοφόρησε από την κινεζική κυβέρνηση που να ενημερώνει το κοινό ότι θα δοθούν τα πάσο, αναφέρει δημοσίευμα του CNNi.

Ως αποτέλεσμα, λέει ο Μπάλινγκερ, ο καλύτερος τρόπος για έναν μη Κινέζο ορειβάτη να γνωρίζει ότι η πλευρά του Θιβέτ του Έβερεστ θα είναι ανοιχτή είναι όταν το CTMA στέλνει έναν τιμοκατάλογο για τη σεζόν. Αυτές οι λίστες περιλαμβάνουν το κόστος των γιακ (που μεταφέρουν εξοπλισμό πάνω και κάτω στο βουνό), τους τοπικούς οδηγούς, τους μεταφραστές και τη μεταφορά από την πρωτεύουσα του Θιβέτ, Λάσα, στην κατασκήνωση βάσης του Έβερεστ.

Οι αλλοδαποί που λαμβάνουν τουριστική βίζα για την Κίνα πρέπει να λάβουν μια επιπλέον, ξεχωριστή βίζα για το Θιβέτ, το οποίο είναι μια ημιαυτόνομη περιοχή. Το CTMA βοηθά σε αυτό για ορειβάτες.

Υπάρχουν το πολύ 300 άδειες διαθέσιμες ετησίως για μη Κινέζους ορειβάτες.

Το παράθυρο για να αναρριχηθεί κανείς στο Έβερεστ είναι μικρό – συνήθως από τα τέλη Απριλίου έως τα μέσα Μαΐου. Η ομάδα του Μπάλινγκερ θα φτάσει στην Κίνα στις 25 Απριλίου αφού έχει προ-εγκλιματιστεί στο σπίτι για εξοικονόμηση χρόνου.

Ανταγωνισμός στην κορυφή του κόσμου

Ενώ το Νεπάλ έχει το πιο διάσημο και πιο φωτογραφημένο μονοπάτι προς την κορυφή του Έβερεστ, ο μεγαλύτερος αριθμός επισκεπτών σχετίζεται με περισσότερα σκουπίδια, περισσότερη διάβρωση και περισσότερα ανθρώπινα απόβλητα.

Ωστόσο, αυτό δεν ίσχυε πάντα.

«Η αναρρίχηση από την κινεζική πλευρά ήταν πιο δημοφιλής από την αναρρίχηση από την πλευρά του Νεπάλ. Έτσι, από το 2000 έως το 2007 περίπου, η κινεζική πλευρά ήταν η πιο δημοφιλής πλευρά και ήταν κοινώς κατανοητό ότι ο λόγος που ήταν πιο δημοφιλής ήταν επειδή ήταν πιο ασφαλής», εξηγεί ο Μπάλινγκερ.

Τι άλλαξε λοιπόν;

Το 2008, η Κίνα φιλοξένησε τους Θερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες στο Πεκίνο. Προτού φτάσει στην πρωτεύουσα, η Ολυμπιακή Φλόγα ταξίδεψε στο Έβερεστ, παρά το γεγονός ότι υπήρχαν ήδη ομάδες τουριστών έτοιμες να αντιμετωπίσουν την υψηλότερη κορυφή του κόσμου.

«Οκτώ μέρες προτού φτάσουμε όλοι στο βουνό το 2008, έκλεισαν το βουνό για ολόκληρη τη σεζόν και πολλοί άνθρωποι έχασαν πολλά χρήματα», λέει ο Μπάλινγκερ. «Και εξαιτίας αυτής της απόφασης, η επιχείρηση μετατοπίστηκε στην πλευρά του Νεπάλ εκείνη τη χρονιά».

Τώρα, με τους ξένους ορειβάτες να έχουν πρόσβαση στο Έβερεστ μέσω της βόρειας διαδρομής μέσω του Θιβέτ για πρώτη φορά από το 2020, αυτή η τάση μπορεί σιγά-σιγά να αρχίσει να αντιστρέφεται.

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ