Ελάτε στην παρέα μας

Ειδήσεις

Χαμός με τα ΧΡΥΣΑ Σωτήρεια – Μπορεί να αγγίξει και τα 200000 ευρώ το καθιερωμένο πανηγύρι στην πόλη

Δημοσιεύθηκε

στις

Η “κόλαση του Δάντη” για τον… Ρουβά στη Μεταμόρφωση

• Αρνητικές συζητήσεις για τις πολιτιστικές εκδηλώσεις για τα Σωτήρεια από πολίτες

• Ποιο το τελικό ποσό που θα χρεωθεί το ταμείο του δήμου;

• Χρυσά τα Σωτήρεια φέτος

• Χορηγίες ή υποσχέσεις και πιο το αντίτιμο;

“Καυτά” θα είναι φέτος τα “Σωτήρεια” στον Δήμο Μεταμόρφωσης και όχι μόνο λόγω των υψηλών θερμοκρασιών.

Συγκεκριμένα, η απόφαση της δημοτικής αρχής να πραγματοποιήσει συναυλίες με “λαμπερά” ονόματα που θα κοστίσουν άνω των 150.000 ευρώ, συνολικά, όπου αν συμπεριληφθεί κόστος πνευματικών δικαιωμάτων καλλιτεχνών αλλά και μεταλειτουργικά εκδηλώσεων, όπως καθαριότητα, μπορεί το κόστος να φτάσει και τις 200.000€ λογικό ήταν να προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων και, όπως μας λέει το ρεπορτάζ, συζητήσεις και πηγαδάκια στην πόλη για τις πολιτιστικές εκδηλώσεις για τα Σωτήρεια από πολίτες.

Το διήμερο εκδηλώσεων με παρουσία ηχηρών ονομάτων θα φέρει πολύ κόσμο από όλη την Αθήνα και, επίσης, να σημειωθεί ότι για πρώτη φορά ιστορικά δαπανάται τόσο μεγάλο ποσό για δωρεάν εκδηλώσεις σε πανηγύρι. Ο δήμαρχος επιμένει ότι θα εισπράξει χορηγίες αλλά μέχρι στιγμής 15 ημέρες πριν την εορταστική εβδομάδα στην δημοτική επιτροπή έχουν εμφανιστεί μόνο 2 χορηγίες της τάξεως των 20.000€.

Στη συζήτηση που έγινε στην πρόσφατη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, μάλιστα, το Σώμα δεν αναφέρθηκε μόνο στο οικονομικό κόστος των εκδηλώσεων ή στα ονόματα που αποφασίστηκε να έρθουν αλλά και στις χορηγίες που δόθηκαν από συγκεκριμένη επιχείρηση που θεωρείται κόκκινο πανί για το δήμο, ακόμα και για τον δήμαρχο όπου πρωτοστατούσε αρνητικά προεκλογικά, ουσιαστικά για την εταιρεία που θέλει να κατασκευάσει εμπορικό κέντρο στην πόλη. Ήταν σίγουρα μία πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση και πάμε να ξετυλίξουμε το κουβάρι της.

Σ. Νάνος: “Πως μπορείτε να έρθετε σε αντιπαλότητα με κάποιον που σας χορηγεί;”

Πρώτα τοποθετήθηκε σχετικά ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας, κ. Σάββας Νάνος, ο οποίος αρχικά στάθηκε στις δύο χορηγίες ύψους 15.000 και 5.000 ευρώ που δόθηκαν στο δήμο για τις εκδηλώσεις από μία φαρμακοβιομηχανία και γνωστό εμπορικό κέντρο σε δήμο της Νότιας Αθήνας.

Συγκεκριμένα, ο κ. Νάνος είπε: “Στην πρόσφατη Δημοτική Επιτροπή περάσαμε δύο χορηγίες 15 και 5 χιλιάδες ευρώ. Εμείς καταψηφίσαμε, όχι γιατί είμαστε εξ΄ ορισμού κατά των χορηγιών αλλά θα θέλαμε να μάθουμε τη διαδικασία που ακολουθήσατε για να έρθουν αυτές οι χορηγίες στον Δήμο.

Στείλατε έγγραφα σε όλες τις επιχειρήσεις και ανταποκρίθηκαν αυτές οι δύο; Η φαρμακοβιομηχανία που χτίζει το εργοστάσιό της στον Σιλβεστρίδη και το Athens Metro Mall. Το δημοτικό συμβούλιο σας έχει εξουσιοδοτήσει να είστε απέναντι στο Mall και μάλιστα με δικά σας έγγραφα στην Περιφέρεια μπλοκάρατε αυτή τη διαδικασία του νέου Mall στη Μεταμόρφωση – Λυκόβρυση με την Περιβαλλοντική μελέτη που αρνηθήκατε. Το ερώτημα είναι πως μπορείτε να έρθετε σε αντιπαλότητα με κάποιον που σας χορηγεί και αποδέχεστε τη χορηγία του”.

Αμέσως μετά ο επικεφαλής της Πολιτείας Ευθύνης διευκρίνισε πως η παράταξη ψήφισε “παρών” στην Δημοτική Επιτροπή για τις εκδηλώσεις στην αρχή και όταν ήρθαν οι εξειδικευμένες εισηγήσεις ψήφισε “κατά” γιατί θεωρεί πολύ μεγάλο το κόστος λέγοντας χαρακτηριστικά “υπάρχει το οξύμωρο να δίνουμε 60.000 ευρώ στον κ. Ρουβά και να μη δίνουμε τα χρήματα για το Καλοκαιρινό καμπ.”

Επίσης, τόνισε πως θα έπρεπε οι εκδηλώσεις να ήταν τη μία βραδιά πιο κοντά στο πανηγύρι του Σωτήρος, και τη δεύτερη βραδιά να κινούνταν σε έντεχνους ρυθμούς.

Λαϊκή Συσπείρωση: “Είναι πάρα πάρα πολλά χρήματα”

Από εκεί που το άφησε ο κ. Νάνος συνέχισε με την τοποθέτησή του ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Μεταμόρφωσης, κ. Παναγιώτης Μακρίδης, αναφέροντας, μεταξύ άλλων: “Έχουμε στις 5 και 6 Αυγούστου το πανηγύρι, το οποίο πλέον δεν είναι πανηγύρι αλλά κανονικές συναυλίες και αφού είναι συναυλίες γιατί δεν έγιναν στο γήπεδο που είναι και κατάλληλος χώρος; Ρωτήσαμε τον δήμαρχο ποια ήταν αυτά που ζητάγαμε και τα κάλυπταν οι συγκεκριμένοι καλλιτέχνες. Μας είπε ότι υπήρχε μία λίστα και από εκεί διαλέξαμε τους ελεύθερους. Στο γάμο του ή στα βαφτίσια του παιδιού του μπορεί ο καθένας να πάρει έναν καλλιτέχνη και να τον πληρώσει από την τσέπη του. Δε γίνεται όμως με δημόσιο χρήμα να κάνει ένας άνθρωπος την επιλογή. Η λογική ότι είχαμε 5.000 κόσμο και τώρα θα έχουμε 10.000 δεν στέκει πουθενά Το κόστος ανέρχεται στις 150.000 και μπορεί να φτάσει τις 175.000 γιατί υπάρχουν και τα πνευματικά δικαιώματα και δεν τα έχουμε βάλει όλα μέσα. Είναι πάρα πάρα πολλά χρήματα.”

Στη συνέχεια, ο κ. Μακρίδης σχολίασε και το θέμα των χορηγιών σημειώνοντας πως γενικά οι επιχειρήσεις “δε δίνουν αν δεν πάρουν και αν σου δώσουν θα ζητήσουν τα δεκαπλάσια πίσω.”

Συμμαχία Πολιτών: “Φτηνιάρηδες και ψιλικατζήδες”

Μετά τοποθετήθηκε ο επικεφαλής της Συμμαχίας Πολιτών, κ. Βασίλης Καραβάκος, ο οποίος ξεκίνησε λέγοντας πως η παράταξή του ήταν “καθέτως κατά στα 150.000 ευρώ συν τα παρελκόμενα.” Και συμπλήρωσε: “Δείχνει πολιτική επιλογή αυτό. Ότι μπορούμε να κάνουμε πανηγύρι με 150.000 ευρώ αλλά δεν μπορούμε να δώσουμε 120.000 ευρώ για 800 οικογένειες.” Για το θέμα των χορηγιών σχολίασε: “Αν είναι δυνατόν να παίρνεις χορηγίες από το Mall. Σε λίγο θα πάρουμε χορηγία και από κανένα στριπτιτζάδικο. Δεν είναι δυνατόν αν είσαι απέναντι σε κάποιες επιχειρήσεις και να παίρνεις τις χορηγίες τους. 5 και 15 χιλιάδες ευρώ μας λείπανε δηλαδή; Τόσο φτηνιάρηδες είμαστε; Είμαστε και ψιλικατζήδες. Να “τσιμπήσεις” κάνα 150άρι να πούμε ότι στοχεύει αλλού αλλά για 5.000 ρε σεις; Μη ρίχνετε τον δήμο τόσο φθηνά.”

Ερώτημα για το πόσο ακριβώς κοστίζουν οι εκδηλώσεις έθεσε ο επικεφαλής της παράταξης “Μαζί για τη Μεταμόρφωση”, κ. Γιώργος Χρονόπουλος.

Σ. Σαραούδας: “Φανερά είναι όλα και καθαρά”

Ξεκινώντας ο δήμαρχος Μεταμόρφωσης, κ. Στράτος Σαραούδας, να δίνει τις απαντήσεις του σε όσα ανέφερε η αντιπολίτευση τόνισε πως δεν είναι σπάταλος, καθώς όπως είπε “και στη γιορτή σου αν πας μία φορά στα μπουζούκια και δούλευες όλο τον χρόνο, δε σε λένε σπάταλο.” Ακολούθως αναφέρθηκε στο θέμα των χορηγιών σημειώνοντας: “Μάλιστα, κι αυτή τη μέρα που πήγαμε στα μπουζούκια, το κάναμε με χορηγία. Δε γίνεται να λέτε ταυτόχρονα πως δεν είναι άξιο λόγου πως πήραμε 40.000 ευρώ χορηγίες αλλά αν πάρουμε το Ρουβά με 40.000 ευρώ θα καταστραφούμε οικονομικά.” Ο δήμαρχος έδωσε μεγάλο βάρος στην απάντησή του στο γεγονός πως “όλα γίνονται φανερά και καθαρά”.

Στη συνέχεια της τοποθέτησής του, ο κ. Σαραούδας θύμισε πως και πέρσι πάλι τα ίδια έλεγαν για την Δέσποινα Βανδή που είχε έρθει τότε στη Μεταμόρφωση, όμως όλος ο κόσμος έμεινε ευχαριστημένος. Υπογράμμισε πως η μόνη διαφορά ήταν πως πέρυσι είχε δώσει χρήματα η Περιφέρεια για τις εκδηλώσεις, ενώ φέτος τα χρήματα αυτά θα προέλθουν από χορηγίες.

Αναφερόμενος στην φιλοσοφία της διοίκησης στα θέματα του Πολιτισμού, ο δήμαρχος τόνισε: “Έχουμε διαφορετική άποψη και αυτό δεν είναι κακό. Εμείς θέλουμε οι κάτοικοι της Μεταμόρφωσης να απολαμβάνουν ότι και οι κάτοικοι των άλλων δήμων. Θέλουμε να προβάλουμε την πόλη μας και να προσφέρουμε ότι καλύτερο μπορούμε στους πολίτες μας. Η Μεταμόρφωση θα φέρνει ακριβούς καλλιτέχνες, γιατί είναι πρώτη κλάση. Θα βλέπουμε στη Μεταμόρφωση του καλύτερους χωρίς να χρειάζεται να πάμε στο Μαρούσι ή στο Θέατρο Βράχων. Θα τους βλέπουμε εδώ και μάλιστα δωρεάν γιατί θα παίρνουμε χορηγίες.”

Τα ποσά για το διήμερο 5 και 6 Αυγούστου

Επειδή από τις τοποθετήσεις στο δημοτικό συμβούλιο μπορεί να μπερδευτήκατε σχετικά με το πόσο κοστίζουν οι συναυλίες, επικοινωνήσαμε με το αρμόδιο τμήμα του Δήμου Μεταμόρφωσης και σύμφωνα με τα στοιχεία που μας έδωσαν:

  • Η συναυλία του Σάκη Ρουβά στις 6 Αυγούστου ανέρχεται στις 50.000 ευρώ.
  • Η συναυλία των Δάντη – Παπαϊωάννου και Χριστοφόρου θα κοστίσει 14.000 ευρώ. Στις 25.000 ευρώ ανέρχεται το κόστος για τα ηχητικά, τα σκηνικά και τα φώτα. Και 27.000 ευρώ έχουν προϋπολογιστεί για την γενικότερη παραγωγή των δύο συναυλιών (π.χ. 4.000 καθίσματα). Ολόκληρο το διήμερο θα κοστίσει 117.000 ευρώ συν το Φ.Π.Α. 28.080€ που δεν περιλαμβάνεται στα παραπάνω ποσά.

 

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ