Ειδήσεις
Η στρατηγική της Αθήνας για το Τουρκολιβυκό – Το «μπλόκο» από ΗΠΑ και ΕΕ και ο διπλωματικός «πυρετός» εν όψει Πράγας
Σε επικίνδυνα… μονοπάτια εισέρχεται η Τουρκία μετά την υπογραφή του νέου παράνομου τουρκολιβυκού «μνημονίου».
Η Αθήνα από την πρώτη στιγμή, αντέδρασε έντονα έχοντας στο πλευρό της την Ε.Ε η οποία καταδίκασε τη νέα κίνηση της Άγκυρας, που βάζει «μπουρλότο» στην περιοχή ενώ, παρακολουθεί στενά τις τουρκικές κινήσεις και προετοιμάζεται για τη δική της απάντηση επεξεργάζοντας όλα τα πιθανά σενάρια, καθώς η Άγκυρα κλιμακώνει την ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο.
Η αρχή έγινε από την ΕΕ η οποία αμέσως μετά τις υπογραφές Τουρκίας – Λιβύης έσπευσε να δηλώσει ότι το «μνημόνιο» παραβιάζει κυριαρχικά δικαιώματα τρίτων χωρών και είναι παράνομο.
Οι ΗΠΑ παίρνοντας τη σκυτάλη, τόνισαν ότι η προσωρινή κυβέρνηση της Λιβύης δεν δικαιούται να κάνει νέες συμφωνίες.
Το μπλόκο από ΗΠΑ
Η προσωρινή κυβέρνηση της Λιβύης υποχρεούται με βάση το Φόρουμ για τον Πολιτικό Διάλογο στη Λιβύη (LPDF) να μην υπογράφει νέες συμφωνίες που διαταράσσουν τις εξωτερικές σχέσεις της χώρας ή επιφέρουν μακροπρόθεσμες υποχρεώσεις, σημειώνει το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.
Απαντώντας σε ερώτηση των Ελλήνων ανταποκριτών στην Ουάσιγκτον για το μνημόνιο που υπογράφηκε μεταξύ της Άγκυρας και της Τρίπολης για τους υδρογονάνθρακες, εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών ανέφερε ότι όλα τα μέρη πρέπει να απέχουν από ενέργειες που κινδυνεύουν να αυξήσουν τις εντάσεις στην Ανατολική Μεσόγειο
Όπως σημείωσε χαρακτηριστικά, “παρόλο που είναι σε γνώση μας οι αναφορές για την υπογραφή ενός μνημονίου κατανόησης μεταξύ της κυβέρνησης της Τουρκίας και της προσωρινής κυβέρνησης της Λιβύης, δεν έχουμε δει ακόμα το κείμενο.
Θα σας παραπέμψουμε στις κυβερνήσεις της Τουρκίας και της Λιβύης για το αποτέλεσμα των πρόσφατων συζητήσεων. Καλούμε όλα τα μέρη να απέχουν από ενέργειες που κινδυνεύουν να αυξήσουν τις εντάσεις στην Ανατολική Μεσόγειο”.
Κομισιόν: “Παράνομο το τουρκολιβυκό μνημόνιο – Παραβιάζει κυριαρχικά δικαιώματα τρίτων χωρών”
“Το Μνημόνιο Συνεννόησης Τουρκίας-Λιβύης του 2019 παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα τρίτων κρατών, δεν συμμορφώνεται με το Δίκαιο της Θάλασσας και δεν μπορεί να παράγει έννομα αποτελέσματα (legal consequences) για τρίτα κράτη” τονίζει σε γραπτή ανακοίνωσή του, ο εκπρόσωπος της Κομισιόν για θέματα εξωτερικών υποθέσεων Πίτερ Στάνο σε συνέχεια των σημερινών ανακοινώσεων για υπογραφή “μνημονίου συνεργασίας” των δύο χωρών και υπογραμμίζει ότι πρέπει να “αποφεύγονται ενέργειες που θα μπορούσαν να υπονομεύσουν την περιφερειακή σταθερότητα”.
Ειδικότερα, ο κ. Στάνο σημειώνει ότι “η Ευρωπαϊκή Ένωση καταγράφει τις αναφορές που επισημαίνουν ότι η Τουρκία και η λιβυκή Κυβέρνηση Εθνικής Συμφωνίας υπέγραψαν συμφωνία για τους υδρογονάνθρακες με βάση το Μνημόνιο Συνεννόησης Τουρκίας-Λιβύης του 2019 για την οριοθέτηση περιοχών θαλάσσιας δικαιοδοσίας στη Μεσόγειο”.
“Η ΕΕ υπενθυμίζει ότι η θέση της σχετικά με αυτό το Μνημόνιο έχει δηλωθεί με σαφήνεια από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο τον Δεκέμβριο του 2019 και παραμένει αμετάβλητη: Το Μνημόνιο Συνεννόησης Τουρκίας-Λιβύης του 2019 παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα τρίτων κρατών, δεν συμμορφώνεται με το Δίκαιο της Θάλασσας και δεν μπορεί να παράγει έννομα αποτελέσματα για τρίτα κράτη” προσθέτει.
Τέλος, αναφέρει ότι “η νέα συμφωνία δεν έχει δημοσιοποιηθεί ακόμη. Απαιτούνται περαιτέρω διευκρινίσεις για το περιεχόμενό της. Πρέπει να αποφεύγονται ενέργειες που θα μπορούσαν να υπονομεύσουν την περιφερειακή σταθερότητα”.
Η στρατηγική της Αθήνας
Στην Αθήνα είναι της άποψης ότι η κίνηση της Άγκυρας μπορεί να είναι περισσότερο ένα πυροτέχνημα, παρά μια κίνηση με προεκτάσεις το επόμενο διάστημα. Ακόμα, όμως, και αν αυτές υπάρξουν, τότε στον άξονα Μαξίμου-υπουργείου Εξωτερικών-υπουργείου Άμυνας θα υπάρχουν οι αναγκαίες επιχειρησιακές απαντήσεις.
Η Τουρκία δεν πρόκειται να κινηθεί εντός της ελληνο-αιγυπτιακής ΑΟΖ, όπως αυτή έχει ανακηρυχθεί. Αντιθέτως, αν επιχειρήσει κάτι, αυτό θεωρείται ότι θα μπορούσε να είναι πέραν του 28ου μεσημβρινού και κάτω από τη μέση γραμμή με την Αίγυπτο, κάτι που θα επέφερε και την κινητοποίηση της Αιγύπτου, η οποία περιμένει… στη γωνία τη Λιβύη.
Αυτός είναο ο λόγος που το ραντεβού του Νίκου Δένδια με τον Αιγύπτιο ομόλογό του Σάμεχ Σούκρι την Κυριακή είναι ιδιαίτερα σημαντικό, καθώς οι δύο πλευρές θα συντονίσουν τις ενέργειές τους.
Μήνυμα Μητσοτάκη – Διπλωματικός πυρετός ενόψει Πράγας
Η Αθήνα είναι σε επιφυλακή, με την ελληνική διπλωματία να συνεχίζει να ενημερώνει φίλους και συμμάχους για την τουρκική παραβατική συμπεριφορά.
Ο κ. Μητοτάκης χθες στη διακομματική αντιπροσωπεία της Βουλής των Αντιπροσώπων των Ηνωμένων Πολιτειών, τόνισε ότι η χώρα μας δεν πρόκειται να δεχθεί παραβίαση της κυριαρχίας ή των κυριαρχικών της δικαιωμάτων. Επανέλαβε ότι οι θέσεις της Ελλάδας εδράζονται στο Διεθνές Δίκαιο, το Δίκαιο της Θάλασσας και στις αρχές της καλής γειτονίας και επαναβεβαίωσε την πάγια θέση της χώρας μας υπέρ της συνεννόησης και του διαλόγου με βάση το πλαίσιο αυτό.
Παράλληλα έδωσε το στίγμα του από τη χθεσινή ομιλία του στη συνεδρίαση της Κ.Ο. της ΝΔ αναφέροντας οτι «Ατσάλινες ασπίδες μας πάντα οι Ένοπλες Δυνάμεις και οι ισχυροί μας σύμμαχοι», στέλνοντας ξεκάθαρο μήνυμα στην Τουρκία. Επισήμανε εκ νέου ότι τα σύνορά μας έχουν χρώμα γαλανό και όχι γκρίζο και δήλωσε ότι περιμένει «την άλλη όχθη του Αιγαίου στο δρόμο της λογικής και της ειρήνης» αφού η γεωγραφία δεν αλλάζει αν κάποιος παραχαράσσει τους χάρτες της και η ιστορία δεν ξαναγράφεται με ρητορικά πυροτεχνήματα.
Με τις ελληνοτουρκικές σχέσεις στην κόψη του ξυραφιού πάντως με ενδιαφέρον αναμένεται η στάση του Ταγίπ Ερντογάν αύριο στην Πράγα. Θα ενδυθεί άραγε εκ νέου σε ευρωπαϊκό έδαφος τη μορφή του δήθεν προβάτου ή θα τολμήσει να εκστομίσει τις μαξιμαλιστικές διεκδικήσεις κι αιτιάσεις του, γνωρίζοντας ότι θα βρει απέναντί του και δίπλα στον Κυριάκο Μητσοτάκη εταίρους και συμμάχους της Ελλάδας που θα υψώσουν την ασπίδα του Διεθνούς Δικαίου;