Ελάτε στην παρέα μας

Ειδήσεις

Κάμερες θορύβου τοποθετούνται στους δρόμους της Βρετανίας για να «φρενάρουν» τους «γκαζιάρηδες» οδηγούς

Δημοσιεύθηκε

στις

Οι κάμερες μπορούν να εντοπίζουν και να παρακολουθούν τους οδηγούς που παραβιάζουν το νόμο ανεβάζοντας στροφές στους κινητήρες και χρησιμοποιώντας “πειραγμένες” εξατμίσεις.

Το Υπουργείο Μεταφορών της Μ. Βρετανίας επιβεβαίωσε ότι οι νέες κάμερες «θορύβου» θα βγουν πιλοτικά στο Bradford, στο South Gloucestershire, το Great Yarmouth και το Birmingham για να αντιμετωπίσουν την ηχορύπανση σε μερικούς από τους πιο δυνατούς δρόμους στη χώρα. Εάν είναι επιτυχείς, θα εφαρμοστούν στη συνέχεια σε εθνικό επίπεδο.

Η νέα τεχνολογία χρησιμοποιεί μια βιντεοκάμερα σε συνδυασμό με μια σειρά από μικρόφωνα για να εντοπίσει με ακρίβεια τα οχήματα που προκαλούν υπερβολικό θόρυβο καθώς κυκλοφορούν. Αυτό σημαίνει ότι εάν οι οδηγοί παραβιάζουν το νόμο μαρσάροντας ή χρησιμοποιώντας «πειραγμένες» εξατμίσεις, θα εντοπιστούν αυτόματα. Η κάμερα τραβάει φωτογραφία του οχήματος και καταγράφει το επίπεδο θορύβου, δημιουργώντας ένα «ψηφιακό πακέτο αποδεικτικών στοιχείων» που μπορεί να χρησιμοποιηθεί από την τοπική αστυνομία για την επιβολή προστίμου στους οδηγούς.

Οι δοκιμές υποστηρίζονται από μια κρατική επιχορήγηση ύψους 300.000 λιρών, καθώς νέα έρευνα εκτιμά ότι το ετήσιο κοινωνικό κόστος του θορύβου των αστικών δρόμων της χώρας, συμπεριλαμβανομένης της απώλειας παραγωγικότητας από διαταραχές ύπνου και του κόστους υγείας, θα μπορούσε να φτάσει τα 10 δις £.

Ο θόρυβος του δρόμου είναι επίσης γνωστό ότι συμβάλλει σε προβλήματα υγείας, όπως καρδιακές προσβολές, εγκεφαλικά και άνοια. Οι ειδικοί εκτιμούν ότι τα υπερβολικά θορυβώδη οχήματα και η αντικοινωνική οδήγηση προκαλούν αναστάτωση, άγχος και πόνο σε πολλούς, διαταράσσουν το περιβάλλον και την ηρεμία των ανθρώπων στα σπίτια και τους δημόσιους χώρους όπου κινούνται.

Οι κοινότητες σε ολόκληρο το Ηνωμένο Βασίλειο υποφέρουν ολοένα και περισσότερο από αυτό το πλήγμα που μπορεί να αποφευχθεί και επικροτούν αυστηρές, αποτελεσματικές, τεκμηριωμένες λύσεις για την αντιμετώπισή του και την προστασία τους.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ