Από την Καθαρά Δευτέρα και για σαράντα μέρες, όσες κι οι μέρες της δοκιμασίας του Χριστού στην έρημο, οι πιστοί αφήνουν πίσω τις αμαρτωλές συνήθειες και «καθαρίζουν» σώμα και πνεύμα πριν το Πάσχα.
Η παράδοση όμως θέλει αυτές οι μέρες της λιτότητας και της αυτοσυγκράτησης να ξεκινούν με φαγοπότι. Η λέξη «κούλουμα», που αναφέρεται στους ζωηρούς υπαίθριους εορτασμούς της Καθαράς Δευτέρας, με τα γλέντια και τοπικά τους έθιμα, είναι σύμφωνα με μια εκδοχή αναγραμματισμός του λατινικού «cumulus», που ανάμεσα σε άλλα σημαίνει «αφθονία». Ακόμη κι αν φέτος, αντί για τις καθιερωμένες εξορμήσεις στην εξοχή, θα πρέπει να περιοριστούμε σε μια βόλτα στην πιο κοντινή πράσινη ανοιχτωσιά, μπορούμε με τα εδέσματα που συντάσσονται κάτω από τη σημαία της Σαρακοστής να στήσουμε ένα ωραίο οικογενειακό τραπέζι. Πλούσιο κι ας μην είναι μεγάλο.
Ταραμοσαλάτα σε τρεις παραλλαγές
Ντολμαδάκια με ρύζι και μυρωδικά
Χόρτα τσιγαριαστά με σάλτσα ταραμά
Φάβα με τσιπς τορτίγιας
Καλαμαράκια γεμιστά με ρύζι, κουκουνάρι και σταφίδες
Ρεβίθια με σπανάκι και αρωματικά χόρτα
Μυδοπίλαφο
Σουπιές με ούζο και μελάνι
Κοφτό μακαρονάκι με χταπόδι
Σουπιές στιφάδο
Πηγή: ethnos.gr