Ελάτε στην παρέα μας

Ειδήσεις

Και επίσημα «Πλατεία Πατριάρχου Κων/νου ΣΤ’» η κεντρική πλατεία του Δήμου Ν. Φιλαδέλφειας – Ν. Χαλκηδόνας

Δημοσιεύθηκε

στις

Ομόφωνα ψηφίστηκε από το Δημοτικό Συμβούλιο η πρόταση του δημάρχου Νέας Φιλαδέλφειας-Νέας Χαλκηδόνας, Γιάννη Τομπούλογλου, για την ονοματοδοσία και επισήμως της κεντρικής πλατείας της πόλης ως «Πλατεία Πατριάρχου Κωνσταντίνου ΣΤ’» .

Με αφορμή την συμπλήρωση 100 ετών από την ίδρυση της πόλης, ο Δήμος πρόκειται να προχωρήσει σε υποβολή πρότασης στην Επιτροπή του άρθρου 8 του Κώδικα Δ. & Κ. για τη μετονομασία της Πλατείας Ελευθερίου Βενιζέλου σε Πλατεία Πατριάρχου Κωνσταντίνου ΣΤ’, σύμφωνα με την απόφαση που ελήφθη ομόφωνα στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της Τετάρτης 24 Ιουλίου 2024.

Όπως ανέφερε ο δήμαρχος κατά την εισήγησή του στη συνεδρίαση, “στη λαϊκή συνείδηση του δημοκρατικού προσφυγικού λαού της Νέας Φιλαδέλφειας η κεντρική μας Πλατεία, ανεξάρτητα από την επίσημη ονομασία της ως Πλατεία Ελευθερίου Βενιζέλου, κατοχυρώθηκε επί
100 χρόνια να λέγεται «Πλατεία Πατριάρχου», οι δε παλαιοί Νεο-Φιλαδελφειώτες έλεγαν, όταν έκαναν αναφορά στην Πλατεία αυτή: πάμε
«στου Πατριάρχη»”.

Ο Εθνάρχης Ελευθέριος Βενιζέλος, ο οποίος προσωπικά έδωσε την εντολή για την εγκατάσταση του εξόριστου Πατριάρχη Κωνσταντίνου ΣΤ’ στη Νέα Φιλαδέλφεια και στο συγκεκριμένο σημείο, τιμάται στην πόλη της Νέας Φιλαδέλφειας με την ονομασία σημαντικής οδού στη Νέα Χαλκηδόνα και το άγαλμά του, που δεσπόζει σε περίοπτη θέση, στην αρχή του Πάρκου του Μνημείου Μικρασιατών.

Ο Πατριάρχης Κωνσταντίνος ΣΤ’, το άγαλμα του οποίου κοσμεί την πλατεία, αποτελούσε για τους Έλληνες, την ταραγμένη εκείνη εποχή, το σύμβολο του ξεριζωμένου προσφυγικού Μικρασιατικού Ελληνισμού.

Το σημείο που βρισκόταν η κατοικία του Πατριάρχη είναι το οικοδομικό τετράγωνο στην κεντρική Πλατεία της Νέας Φιλαδέλφειας και περικλείεται από τις οδούς Προύσης (παραπέμπει στην πατρίδα του Πατριάρχη), Επταλόφου και Φαναρίου που παραπέμπουν στην Κωνσταντινούπολη.

Οι οδοί αυτές πήραν τις συγκεκριμένες ονομασίες προς τιμήν του.

Στις 14 Νοεμβρίου, γενέθλιος ημέρα και ημέρα συμπλήρωσης 100 ετών της πόλης, ο δήμαρχος εξήγγειλε ότι θα πραγματοποιηθεί η επίσημη τελετή και τα αποκαλυπτήρια της πλακέτας ονοματοδοσίας της Πλατείας.

 

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ