Ελάτε στην παρέα μας

Ειδήσεις

Κανένα «ίχνος» ζωής για τον Οτσαλάν, ανησυχούν για τη ζωή του οι δικηγόροι του

Δημοσιεύθηκε

στις

Δικηγόροι του Οτσαλάν λένε ότι δεν μπορούσαν να επικοινωνήσουν με τον φυλακισμένο ηγέτη του PKK τα τελευταία δύο χρόνια.

Δικηγόρος του φυλακισμένου ηγέτη του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK), Αμπντουλάχ Οτσαλάν, δήλωσε ότι δεν μπορούν να επικοινωνήσουν με τον πελάτη τους τα τελευταία δύο χρόνια με αποτέλεσμα να φοβούνται για τη ζωή του.

Ο δικηγόρος του, Ιμπραήμ Μπιλμέζ, μίλησε για το θέμα κατά τη διάρκεια συμποσίου με τίτλο:  «Δικαίωμα ισότητας και ελπίδας στην εκτέλεση της ποινής», που διοργάνωσε το παράρτημα της Ένωσης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (İHD) στην Κωνσταντινούπολη και η Πρωτοβουλία Αλληλεγγύης με τους αιχμαλώτους (TDİ).

Σύμφωνα με την εφημερίδα Duvar, στην ομιλία του ο δικηγόρος του Οτσάλαν, αναφέρθηκε στις συνθήκες κράτησης στο νησί Ιμραλί, οπού βρίσκεται στα νότια της Θάλασσας του Μαρμαρά και κρατείται ο Οτσαλάν από τη σύλληψή του το 1999.

Εκτός από τον Οτσαλάν στη φυλακή-νησί κρατούνται ακόμα τρία μέλη του PKK

Από το 1999 και μετά τόσο οι δικηγόροι του Οτσαλάν όσο και οργανώσεις Κούρδων έχουν καταγγείλει τις συνθήκες απομόνωσης στο Ιμραλί, καθώς οι Αρχές έχουν επιβάλλει ένα καθεστώς στέρησης βασικών δικαιωμάτων σε κρατουμένους όπως ο περιορισμός επισκεπτηρίου από δικηγόρους και συγγενείς.

«Η φυλακή Ιμραλί δεν λειτουργεί εντός του πλαισίου του τουρκικού νομικού συστήματος, αλλά ούτε και στο πλαίσιο του παγκοσμίου νομικού συστήματος. Δεν ταιριάζει πουθενά και σε κανέναν τύπο σωφρονισμού. Για παράδειγμα, εάν είσαι φυλακισμένος στην Τουρκία, ο δικηγόρος σου μπορεί να σε επισκέπτεται κάθε μέρα, αλλά στο Ιμραλί, αυτό δεν ισχύει. Υπάρχει μόνο μία ημέρα για επισκεπτήριο, η Πέμπτη και αυτό επιτρέπεται μόνο μία φορά τον χρόνο. Και πλέον δεν επιτρέπεται», είπε χαρακτηριστικά ο Μπιλμέζ.

«Ανησυχούμε για τη ζωή του»

Η ομάδα του CPT, είχε μεταβεί στη φυλακή στο νησί Ιμραλί, κατά τη διάρκεια της επίσκεψής της στην Τουρκία μεταξύ 20-29 Σεπτεμβρίου 2022.

«Δεν είμαστε σε θέση να λάβουμε νέα από τους πελάτες μας εδώ και δύο χρόνια. Μπορεί να μην είναι ζωντανοί. Το κράτος ισχυρίζεται ότι είναι εν ζωή, αλλά δεν εμπιστευόμαστε το κράτος. Είμαστε ανήσυχοι. Αυτό είναι ένα ζήτημα που απασχολεί όλους τους ειδικούς σε νομικά ζητήματα», συμπλήρωσε ο Μπιλμέζ.

Η τελευταία φορά που επετράπη στον Οτσαλάν να συναντήσει τους δικηγόρους του ήταν στις 7 Αυγούστου 2019, έκτοτε έχουν υποβάλλει πάνω από 100 αιτήματα, αλλά το υπουργείο Δικαιοσύνης δεν έχει απαντήσει.

Ο δικηγόρος δήλωσε ότι η Επιτροπή του Συμβουλίου της Ευρώπης για την Πρόληψη των Βασανιστηρίων (CPT) είχε αποστείλει στην τουρκική κυβέρνηση την έκθεση της τελευταίας επίσκεψής της στο νησί λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «η έκθεση αυτή βρίσκεται τώρα στο έλεος της Τουρκίας».

Πάνω από 8.443 παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων μέσα στο 2022 μόνο στην περιοχή του Μαρμαρά

Η επικεφαλής του İHD Κωνσταντινούπολης, Γκιουλσερέν Γιολερί, έκανε την εναρκτήρια ομιλία του συμποσίου υποστηρίζοντας ότι έχουν παρατηρηθεί 8.443 παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων μέσα στο 2022 μόνο στην περιοχή του Μαρμαρά.

Ακόμα ανέφερε ότι στα κελιά παρατηρείται υπερπληθυσμός κρατουμένων. Επίσης οι φυλακισμένοι έχουν προβλήματα στην πρόσβαση σε καθαρό νερό και σε είδη υγιεινής, κάτι που μπορεί να οδηγήσει στον κίνδυνο έξαρσης μολυσματικών ασθενειών.

Continue Reading
Κάντε κλικ για να σχολιάσετε

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ