Connect with us

Ειδήσεις

Κατά των ιδιωτικών πανεπιστημίων ο ΣΥΡΙΖΑ

Published

on

Kατά της νομοθετικής παρέμβασης που εξήγγελλε χθες ο Κυριακός Μητσοτάκης για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια θα τοποθετηθεί ο ΣΥΡΙΖΑ, όπως καθίσταται σαφές από κορυφαία στελέχη του κόμματος, τα οποία επισημαίνουν μία σειρά από λόγους για αυτή τη στάση.

Σε κάθε περίπτωση, όλα δείχνουν ότι το ζήτημα τις επόμενες εβδομάδες θα κυριαρχήσει στην πολιτική αντιπαράθεση και ενδεχομένως και σε επίπεδο κοινωνικών αντιδράσεων.

Η κυβέρνηση ανακάλυψε «δυνατότητα» παράκαμψης του Συντάγματος

Στην Κουμουνδούρου εκκινούν από το συνταγματικό ζήτημα που εγείρεται, καθώς θεωρούν ότι η κυβέρνηση να θέλει να χρησιμοποιήσει ένα άρθρο του Συντάγματος (το 28, που αναφέρεται στις υποχρεώσεις της χώρας για την τήρηση του Διεθνούς Δικαίου και των συμβάσεων) για να υπονομεύσει κάποιο άλλο (το 16, το οποίο αναφέρεται στη Δημόσια Δωρεάν Τριτοβάθμια Παιδεία).

Επισημαίνουν, λοιπόν, σε ειρωνικούς τόνους ότι είναι ενδιαφέρον πως, αν και αυτή η “δυνατότητα” υπήρχε τόσα χρόνια, η κυβέρνηση την ανακάλυψε τώρα… Επίσης, σε σχέση με το κυβερνητικό επιχείρημα ότι «το Σύνταγμα είναι απαρχαιωμένο και χρειάζεται να το ερμηνεύσουμε αλλιώς», όπως υποστηρίζουν ορισμένοι συνταγματολόγοι (Βενιζέλος, Αλιβιζάτος, Μανιτάκης), απαντούν πως «το Σύνταγμα είναι το Σύνταγμα και αλλάζει μόνο με συγκεκριμένες διαδικασίες».

Τα προηγούμενα χρόνια η κυβέρνηση υποβάθμισε τα πανεπιστήμια

Σε ότι αφορά χρηματοδότηση των Πανεπιστήμιων, στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ λένε ότι δεν έχουν καμία εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση διότι τόσα χρόνια δεν υπήρξε καμία ένδειξη ότι θέλει να αυξήσει την χρηματοδότηση. Ισχυρίζονται, δε, ότι, όσα έχει κάνει, δείχνουν το ακριβώς αντίθετο από όσα υποχρεούται να δίνει το κράτος στην τριτοβάθμια Παιδεία: κάλυψη ανελαστικών εσόδων, παροχή επιπλέον χρηματοδότησης, αυτόματη προκήρυξη θέσεων όσων αποβιώνουν, παραιτούνται και συνταξιοδοτούνται. Προς επίρρωση του επιχειρήματος τους, επισημαίνουν ότι η χώρα μας έχει μακράν τη χειρότερη αναλογία φοιτητών προς καθηγητές σε όλη την Ευρώπη, ακόμη και αν αφαιρούσαμε τους λιμνάζοντες φοιτητές.

Μη κρατικά, αλλά με δίδακτρα και μόνο για όσους μπορούν να πληρώσουν

Σε σχέση με το επιχείρημα της κυβέρνησης ότι τα πανεπιστήμια που επιδιώκει να ιδρυθούν στη χώρα μας θα είναι «μη κερδοσκοπικά», από τον ΣΥΡΙΖΑ λένε πως πρόκειται για «απάτη», καθώς τα εν λόγω ιδρύματα θα υποχρεούνται να έχουν αρκετά έσοδα για να καλύψουν τα έξοδα τους, επομένως, θα ζητούν από τους φοιτητές υψηλά δίδακτρα. Όπως επισημαίνουν, «μη κερδοσκοπικά» σημαίνει ότι δεν μπορούν να μοιραστούν κέρδη εκτός του θεσμού, δηλαδή τα κέρδη μένουν εντός του θεσμού και μπορούν να χρησιμοποιηθούν στην πρόσληψη προσώπων, αύξηση του μισθού όσων τα διοικούν, ενίσχυση της υλικοτεχνικής υποδομής κτλ.

Ο ανταγωνισμός δημόσιου-ιδιωτικού υπονόμευσε τα νοσοκομεία

Ο πυρήνας της επιχειρηματολογίας, πάντως, του ΣΥΡΙΖΑ στην επικείμενη μάχη για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια είναι η απάντηση που δίνουν στελέχη του κόμματος για το ότι ο ανταγωνισμός μεταξύ μη κρατικών και κρατικών πανεπιστημίων θα ωφελήσει τα δημόσια. Όπως εξηγούν, το ίδιο λέγονταν και για την ιδιωτική Υγεία και τα τελευταία χρόνια έχουμε δει απλώς την υπονόμευση των δημόσιων νοσοκομείων προς όφελος των ιδιωτικών νοσοκομείων. Σε ότι αφορά, δε, το επιχείρημα ότι θα ενισχυθεί η συνεργασία των δημοσίων πανεπιστημίων με τα ιδιωτικά, σημειώνουν πως δεν χρειάζεται νέα ρύθμιση για αυτήν τη συνεργασία, αφού οι συνεργασίες υπάρχουν τα τελευταία 10 χρόνια και συνεχώς γίνονται και νέες.

Ανάγκη διπλασιασμού χρηματοδότησης και καθηγητών σε 4 χρόνια

Με βάση τα παραπάνω, από την Κουμουνδούρου ξεκαθαρίζουν ότι είναι κατά της λειτουργίας ιδιωτικών πανεπιστημίων, άρα και κατά της παρέμβασης της κυβέρνησης. Μάλιστα, υπογραμμίζουν πως θα υπερασπιστούν το Σύνταγμα από την προκλητική υπονόμευση του. Επιπλέον, τονίζουν πως τους ενδιαφέρει η ενίσχυση του Δημόσιου Πανεπιστημίου και συγκεκριμένα ο διπλασιασμός της χρηματοδότησης εντός τετραετίας και ο διπλασιασμός του καθηγητικού προσωπικού εντός αντίστοιχου χρονικού πλαισίου.

Πώς θα εισάγονται στα ιδιωτικά πανεπιστήμια οι φοιτητές;

Τέλος, στελέχη της Κουμουνδούρου σημειώνουν πως από την κυβέρνηση αφήνουν εντελώς ανοιχτό το πώς θα εισάγονται τα παιδιά στα ιδιωτικά πανεπιστήμια, εκτιμώντας ότι αυτό θα γίνεται με άλλον τρόπο από αυτόν που γίνεται στα Δημόσια, δηλαδή χωρίς αυστηρά κριτήρια.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ