Ελάτε στην παρέα μας

Ειδήσεις

Κοινωνικός τουρισμός: Ξεκίνησαν οι αιτήσεις για συνταξιούχους

Δημοσιεύθηκε

στις

Οι δικαιούχοι, η προθεσμία για υποβολή αίτησης και η διαδικασία

Ανοιξε στις 8 το πρωί της Δευτέρας η πλατφόρμα για υποβολή αιτήσεων για το πρόγραμμα κοινωνικού τουρισμού, που απευθύνεται αποκλειστικά σε συνταξιούχους ελεύθερους επαγγελματίες (τ. ΟΑΕΕ). Το πρόγραμμα αφορά σε 25.000 επιταγές και ο συνολικός προϋπολογισμός ανέρχεται σε 3 εκατ. ευρώ. Η προθεσμία για υποβολή αίτησης λήγει το Σάββατο 20 Ιουλίου στις 23:59.

Οι αιτήσεις των ενδιαφερόμενων δικαιούχων υποβάλλονται αποκλειστικά ηλεκτρονικά μέσω της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης του Ελληνικού Δημοσίου gov.gr, στην ηλεκτρονική διεύθυνση:

https://www.gov.gr/ipiresies/ergasia-kai-asphalise/apozemioseis-kai-parokhes/programmata-koinonikou-tourismou-gia-suntaxioukhous-eephka-proen-oaee

Οι ηλεκτρονικές αιτήσεις υποβάλλονται:

-από τους ίδιους τους δικαιούχους και όχι μέσω των Υπηρεσιών (ΚΠΑ2) της Δ.ΥΠ.Α ή άλλων Υπηρεσιών,

– αποκλειστικά από τους δικαιούχους και όχι από τους ωφελούμενους αυτών.

Στην αίτηση των δικαιούχων συμπεριλαμβάνονται υποχρεωτικά τα στοιχεία των ωφελουμένων μελών τους.

Αιτήσεις άλλου τύπου από την προτυποποιημένη ηλεκτρονική αίτηση συμμετοχής στο «ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΥ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ e ΕΦΚΑ (πρώην ΟΑΕΕ) ΠΕΡΙΟΔΟΥ 2024-2025» ή αιτήσεις που υποβάλλονται με οποιονδήποτε άλλο τρόπο και όχι μέσω των Ηλεκτρονικών Υπηρεσιών δεν εξετάζονται.

Ηλεκτρονική υποβολή αιτήσεως μετά τη λήξη της προθεσμίας υποβολής αιτήσεων δεν είναι δυνατή.

Η προθεσμία υποβολής αιτήσεων δύναται να παραταθεί με απόφαση του Διοικητή της Δ.ΥΠ.Α.

Η πρόσβαση στην ηλεκτρονική αίτηση στην ψηφιακή πύλη του Δημοσίου (www.gov.gr) για τους νέους χρήστες είναι δυνατή με τους κωδικούς TAXISnet από την εξής διαδρομή: «Σύνδεση στο Σύστημα μέσω πιστοποίησης από την ΑΑΔΕ» – «Είσοδος στην ΑΑΔΕ».

Ωφελούμενα μέλη των δικαιούχων του προγράμματος είναι:

α. τα φυσικά, νομιμοποιηθέντα ή νομίμως αναγνωρισθέντα ή υιοθετημένα παιδιά και γενικά τα παιδιά των οποίων οι δικαιούχοι έχουν τη γονική μέριμνα και επιμέλεια:
i) άνω των πέντε (5) και έως δεκαοκτώ (18) ετών (μη συμπληρωμένο το 18ο έτος, παιδιά με ημερομηνίες γέννησης από 02.08.2006 έως 31.12.2019), ii) άνω των 18 ετών (συμπληρωμένο το 18ο έτος, με ημερομηνίες γέννησης έως 01.08.2006):
✓ έμμεσα ασφαλισμένα από τον δικαιούχο ή τον άλλο γονέα κατά την ημερομηνία λήξης υποβολής των αιτήσεων ή
✓ άμεσα ασφαλισμένα λόγω αναπηρίας σε ποσοστό 67% και άνω ισοβίως κατά την ημερομηνία λήξης υποβολής των αιτήσεων, χωρίς ημέρες εργασίας.

β. οι σύζυγοι των δικαιούχων
• όταν είναι έμμεσα ασφαλισμένα μέλη αυτών κατά την ημερομηνία λήξης υποβολής των αιτήσεων.
• όταν πληρούν τις προϋποθέσεις συμμετοχής των δικαιούχων του προγράμματος και υποβάλλουν αίτηση συμμετοχής.

γ. οι συνοδοί δικαιούχων ή ωφελουμένων των ως άνω περιπτώσεων α΄ & β’ που ανήκουν στην κατηγορία ατόμων με αναπηρία σε ποσοστό 67% και άνω, και μόνο όταν:
i. υπάρχει ανάγκη συνοδείας, δηλαδή:
• ο δικαιούχος ΑμεΑ είναι μεμονωμένο άτομο, χωρίς άλλα ενήλικα ωφελούμενα μέλη, που θα μπορούσαν να τον συνοδέψουν,
• ο δικαιούχος ΑμεΑ έχει ενήλικα ωφελούμενα μέλη, αλλά ανήκουν και αυτά στην κατηγορία ΑμεΑ με ποσοστό αναπηρίας 67% και άνω και δεν μπορούν να θεωρηθούν συνοδοί του/χρήζουν και αυτά συνοδείας.
ii.η αναγκαιότητα συνοδείας, αποδεικνύεται από σχετική βεβαίωση του αρμόδιου δημόσιου φορέα και εκδίδεται βάσει του ισχύοντος θεσμικού πλαισίου.

Η επιλογή του συνοδού δικαιούχων ή ωφελουμένων ΑμεΑ γίνεται χωρίς κανένα περιορισμό ή ιδιαίτερη προϋπόθεση.
Σε κάθε δικαιούχο ή ωφελούμενο ΑμεΑ με ποσοστό αναπηρίας 67% και άνω αντιστοιχεί ένας συνοδός.

Δήλωση συζύγων

Δηλώνονται τα στοιχεία των συζύγων όταν είναι:
✓ έμμεσα ασφαλισμένα μέλη αυτών ή
✓ όταν πληρούν και αυτοί/αυτές τις προϋποθέσεις των δικαιούχων (είναι συνταξιούχοι του e ΕΦΚΑ – πρώην ΟΑΕΕ, μη δικαιούχοι συναφούς παροχής από οποιονδήποτε φορέα για το ίδιο διάστημα).

Επίσης, δηλώνουν, αν οι σύζυγοι ανήκουν στην κατηγορία ΑμεΑ.
ΠΡΟΣΟΧΗ: ΠΩΣ ΣΥΜΠΛΗΡΩΝΟΝΤΑΙ ΟΙ ΑΙΤΗΣΕΙΣ ΣΥΖΥΓΩΝ

1. Η συμπλήρωση του ΑΦΜ και του ΑΜΚΑ του συζύγου, μετά το ερώτημα «Είστε έγγαμος/σε σύμφωνο συμβίωσης», δεν σημαίνει ότι δηλώθηκε ως ωφελούμενος στην αίτηση. Πρέπει οπωσδήποτε να γίνει ΠΡΟΣΘΗΚΗ αυτού στα ωφελούμενα μέλη.

2.Στην περίπτωση που σύζυγος, ο οποίος πληροί τις προϋποθέσεις συμμετοχής, δηλωθεί ως ωφελούμενος του άλλου, δεν μοριοδοτείται ξεχωριστά, αλλά λαμβάνεται υπ’ όψιν μόνο η μοριοδότηση του αιτούντος συζύγου.

Δύο σύζυγοι δικαιούχοι μπορούν να μοριοδοτηθούν ξεχωριστά, αν υποβάλουν ξεχωριστές αιτήσεις. Ο κάθε αιτών πρέπει να ακολουθήσει τα ίδια βήματα που περιγράφονται (να δηλώσει τα ανήλικα παιδιά και τα ωφελούμενα μέλη κοκ), με την μόνη διαφορά ότι δεν πρέπει να δηλώσει και τον άλλο σύζυγο ως ωφελούμενο. Αν οι δύο σύζυγοι υποβάλουν ξεχωριστές αιτήσεις:

– Με την επιλογή του ενός λόγω μοριοδότησης εξασφαλίζεται και η επιλογή του άλλου, ανεξαρτήτως της μοριοδότησής του
-Τα κοινά ωφελούμενα μέλη (παιδιά και συνοδοί) εφόσον έχουν δηλωθεί και στις δύο αιτήσεις, λαμβάνουν επιταγή στο πλαίσιο της αίτησης του συζύγου με την υψηλότερη μοριοδότηση.

3.Αν, παρά τα προβλεπόμενα, ένας σύζυγος υποβάλει ξεχωριστή αίτηση και δηλωθεί και ως ωφελούμενος του άλλου συζύγου, λαμβάνεται υπόψη η δική του αίτηση.

4. Όταν ο ένας σύζυγος είναι έμμεσα ασφαλισμένο μέλος του άλλου, δεν μπορεί να υποβάλει ξεχωριστή αίτηση, αλλά απαραίτητα πρέπει να δηλωθεί ως ωφελούμενος στην αίτηση του δικαιούχου συζύγου, προκειμένου να εκδοθεί επιταγή και γι’ αυτόν.

Επιταγή

Η επιταγή, με την οποία γίνεται η διαδικασία συμμετοχής, είναι ένας μοναδικός αριθμός για κάθε δικαιούχο και κάθε ωφελούμενο ξεχωριστά. Οι δικαιούχοι-ωφελούμενοι μπορούν να πραγματοποιήσουν έως 6 διανυκτερεύσεις σε τουριστικό κατάλυμα που επιλέγουν από το «Μητρώο Παρόχων» της ΔΥΠΑ, κατόπιν συνεννόησής τους με τον πάροχο, με μικρή ιδιωτική συμμετοχή.

Ειδικά σε Λέρο, Λέσβο, Χίο, Κω και Σάμο μπορούν να πραγματοποιηθούν έως 10 διανυκτερεύσεις δωρεάν (μηδενική ιδιωτική συμμετοχή), ενώ στους δήμους Ιστιαίας-Αιδηψού και Μαντουδίου-Λίμνης-Αγ. Άννας της Β. Εύβοιας, στον Έβρο και για πρώτη φορά στη Θεσσαλία (εκτός των Σποράδων), μπορούν να πραγματοποιηθούν έως 12 διανυκτερεύσεις δωρεάν.

Οι τιμές επιδότησης παραμένουν αυξημένες κατά 20% για τον μήνα αιχμής Αύγουστο, με αντίστοιχη επιδότηση κατά 20% και για τις περιόδους των Χριστουγέννων (από 15.12.2024 έως 14.01.2025) και του Πάσχα (από 11.04.2025 έως 27.04.2025). Η αυξημένη επιδότηση ισχύει για όλο τον χρόνο για τα καταλύματα της Β. Εύβοιας, του Έβρου και της Θεσσαλίας (εκτός των Σποράδων).

Εκτός από τη διαμονή σε τουριστικά καταλύματα επιδοτούνται και ακτοπλοϊκά εισιτήρια. Η συμμετοχή των δικαιούχων ανέρχεται σε 25%. Για τα άτομα με αναπηρία τα ακτοπλοϊκά εισιτήρια διατίθενται δωρεάν.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ