Connect with us

Ειδήσεις

Κορυφαίοι ζωγράφοι απ’ όλο τον κόσμο συμμετέχουν στην έκθεση Υδατογραφίας στην ΕΜΣ

Published

on

Ένα «ταξίδι» σε χώρες του κόσμου, σε χρώματα, πρόσωπα, βλέμματα, λεπτομέρειες, τοπία, σχέδια και κυρίως σε απόψεις, κάνουν μέσα σε λίγη ώρα όσοι περάσουν το κατώφλι της Πινακοθήκης της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών (ΕΜΣ), με την επίσκεψή τους στην Έκθεση Υδατογραφίας Watercolor International 6.

Πρόκειται για περισσότερα από 150 έργα υδατογραφίας, που δημιούργησαν σπουδαίοι και διάσημοι ζωγράφοι, οι περισσότεροι από το εξωτερικό, πολλοί εκ των οποίων τα συνόδευσαν, φτάνοντας στη Θεσσαλονίκη από μακρινά μέρη της γης.

Χάρηκαν τη Θεσσαλονίκη και τις ομορφιές της από το μπαλκόνι της ΕΜΣ με θέα τον Θερμαϊκό Κόλπο και τον Λευκό Πύργο, επισκέφθηκαν τα μουσεία της Βεργίνας, έμαθαν την ιστορία της Μακεδονίας, έφτασαν μέχρι τα Μετέωρα όπου έβγαλαν τα πινέλα τους για να αποτυπώσουν το μοναδικό θέαμα που είχαν μπροστά τους και κυρίως πρόσφεραν μια υπέροχη εμπειρία τους επισκέπτες της έκθεσης με το υπέροχο «ψηφιδωτό» που σχηματίζουν τα έργα τους με διαφορετική θεματολογία, όπως είναι τοποθετημένα το ένα δίπλα στο άλλο.

«Παραδοσιακά στην έκθεσή μας, ο εισαγωγικός διάδρομος είναι αφιερωμένος στους Έλληνες καλλιτέχνες, με λίγες εξαιρέσεις. Κατά τα άλλα προσπαθούμε να υπάρχει κάποιο δέσιμο και κάποια χρωματική μετάβαση», δήλωσε στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο διοργανωτής και επιμελητής της έκθεσης Γιώργος Πολίτης.

Πρόσφατα έργα, πολλά εκ των οποίων δημιουργήθηκαν για τη συγκεκριμένη έκθεση -και κάποια από αυτά δεν θα επιστρέψουν στους δημιουργούς τους καθώς θα αγοραστούν από επισκέπτες που τα θαύμασαν- κοσμούν τον χώρο.

Κορυφαία ονόματα απ’ όλο τον κόσμο συμμετέχουν στη Watercolor International 6

«Ο Michael Solovyev, ίσως το πιο περιζήτητο όνομα σε δάσκαλο ακουαρέλας, ταξιδεύει διαρκώς καθώς τον ζητούν σε workshops. Στο τριών μηνών ταξίδι του που είναι σε εξέλιξη, μετά την Κίνα, την Αυστραλία και την Ιταλία ήρθε εδώ, σ’ εμάς, και με στάσεις σε Γαλλία, Πολωνία, Ισπανία θα επιστρέψει στον Καναδά από όπου θα ξαναρχίσει νέο γύρο» εξηγεί ο Γιώργος Πολίτης.

Αντίστοιχα αναφέρει τέσσερις ζωγράφους που ήρθαν από την Ιαπωνία μόνο για την έκθεση, όπως η Keiko Tanabe, αλλά και τον Καναδά με την Anne Marie Alexandre που έδωσε το «παρών» στα εγκαίνια.

«Κάποιοι από αυτούς έκαναν ανοιχτές παρουσιάσεις και workshops», αναφέρει ο κ. Πολίτης και στέκεται στον David Pearce, πρώην πρέσβη των ΗΠΑ στην Ελλάδα, ο οποίος τα παρακολούθησε όλα με πολλή θέρμη, ενώ έκανε και ο ίδιος παρουσίαση. «Τον συγκεκριμένο τον γνώρισα μετά από ένα διαδικτυακό μάθημα που είχα κάνει στην Αμερική, όπου τελειώνοντας την παρουσίασή μου, σήκωσα ένα ποτήρι τσίπουρο λέγοντας ότι στην Ελλάδα στο τέλος το γιορτάζουμε και ευχήθηκα στα ελληνικά “γεια μας”. Αμέσως μετά μου έστειλε μήνυμα, λέγοντας ότι τον συγκίνησα πολύ και ότι του θύμισα την Ελλάδα και τα χρόνια που πέρασε εδώ» επισήμανε ο κ. Πολίτης. Μάλιστα, όταν έμαθε ότι επικοινωνεί με έναν πρώην Αμερικανό Πρέσβη, κόντεψε να …του φύγει το πληκτρολόγιο από τα χέρια -όπως είπε χαρακτηριστικά. Αποκάλυψε ότι η υδατογραφία είναι ένα από τα πάθη του κ. Pearce, μετά την ιστορία, τη δημοσιογραφία και τη διπλωματία.

Άλλα ηχηρά ονόματα που συμμετέχουν στην έκθεση είναι ο πρόεδρος του Βασιλικού Ινστιτούτου Ακουαρέλας Chris Myers, όπως και του αντίστοιχου Βασιλικού Ινστιτούτου Σκωτίας Angus McEwan, η διοργανώτρια του Φεστιβάλ Ακουαρέλας της Μόντζα στην Ιταλία Tiziana Tagliabue, αλλά και ο πρόεδρος της ένωσης ακουαρελιστών της χώρας Claudio Castiglioni, καθώς και ένας από τους πιο σημαντικούς Σουηδούς ζωγράφους με καταγωγή από την Πολωνία Stanislaw Zoladz. Ανάμεσα στις συμμετοχές είναι και άνθρωποι που σε κάθε διαγωνισμό που συμμετέχουν, αποκλείεται να λείπουν από τα βραβεία, όπως λέει ο κ. Πολίτης και αυτοί είναι η Chris Krupinski και ο Dean Mitchell.

Η Ελλάδα πρωταγωνιστεί σε κάποια από τα έργα ξένων δημιουργών, όπως η Σαντορίνη που δημιούργησε με τα πινέλα του ο Μαλαισιανός Jansen Chow. Αντίστοιχα, η Εβραιοαμερικάνα Aimee Birnbaum, που ασχολείται με την ιστορία των Εβραίων και στην Ελλάδα ζωγράφισε τον Καβαλιστή της Θεσσαλονίκης. «Έχουμε επίσης και Ρώσους καλλιτέχνες, δεν τους αποκλείσαμε όπως συμβαίνει σε άλλες εκθέσεις ελέω Ουκρανίας, γιατί θεωρώ ότι η τέχνη υπερβαίνει αυτά τα πράγματα», σημειώνει ο διοργανωτής της έκθεσης, αναφέροντας ως ένα από τα πιο σημαντικά ονόματα στη Ρωσία τον Ilya Ibryaev.

Ανοιχτή παρουσίαση για το κοινό

Η Watercolor International ξεκίνησε ως θεσμός το 2012 στη Θεσσαλονίκη με μόλις 30 συμμετοχές και στόχο να γίνει η Υδατογραφία περισσότερο γνωστή στο ευρύ κοινό. Πραγματοποιείται κάθε δύο χρόνια και λόγω της επιτυχίας της πλέον ο αριθμός των συμμετοχών προβληματίζει τους διοργανωτές που δυσκολεύονται να χωρέσουν τα έργα τους, ενώ το background των συμμετεχόντων αποδεικνύει την ποιότητα της διοργάνωσης.

Ο διοργανωτής και επιμελητής Γιώργος Πολίτης, από το 2006 είναι εκλεγμένο μέλος στα δύο μεγαλύτερα club ακουαρελιστών του κόσμου. Το κύριο επάγγελμά του είναι καθηγητής φυσικής σε λύκειο, κάτι που μπορεί κανείς να διακρίνει παρατηρώντας τη θεματογραφία του, που επηρεάζεται πολύ απ’ την τεχνολογία και είναι συνήθως γεωμετρικά στημένη. Ο ίδιος θα κάνει μία παρουσίαση -ανοιχτή στο κοινό- την ερχόμενη Τετάρτη 11 Οκτωβρίου, όπου θα κάνει ένα έργο από το μηδέν, παρουσιάζοντας τεχνικές, μελάνια και χρώματα.

Η έκθεση θα παραμείνει στην Πινακοθήκη της Ε.Μ.Σ. (Νικολάου Γερμανού 1, 6ος όροφος) έως τις 25 Οκτωβρίου.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ