Ειδήσεις
Κορυφαίο νησί η Πάτμος, για τη μυστηριακή ατμόσφαιρα, σύμφωνα με το Conde Nast Traveller

Η τελετή του Ιερού Νιπτήρα, ένα από τα παλαιοτέρα θρησκευτικά έθιμα της Ελλάδας που συνδέεται με τη Μεγάλη Εβδομάδα, θα είναι για πρώτη φορά ανοικτή για το κοινό στην Πάτμο, έπειτα από τρία χρόνια που γινόταν κεκλεισμένων των θυρών λόγω πανδημίας.
Η τελετή αποτελεί αναπαράσταση της πράξης του Ιησού, πριν την αρχή του Μυστικού Δείπνου που έπλυνε τα πόδια των μαθητών του για να διδάξει ταπεινότητα και αγάπη στον συνάνθρωπο. Η τελετή ξεκίνησε στο νησί της Αποκάλυψης πριν από 400 χρόνια περίπου, και από τότε αναβιώνει κάθε χρόνο, ακόμα και επί τουρκοκρατίας, το πρωί της Μεγάλης Πέμπτης. Μόλις ολοκληρωθεί η Θεία Λειτουργία στο Μοναστήρι του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου, ξεκινά μια πομπή ιερέων και μοναχών προς την πλατεία του Εμμανουήλ Ξάνθου Χώρας της Πάτμου.
Στην πλατεία, ο Καθηγούμενος της Μονής, αναπαριστώντας τον Χριστό, πλένει τα πόδια 12 ιερέων που συμβολίζουν τους μαθητές Του. «Το αιωνόβιο αυτό έθιμο είναι μέσα στις παραδόσεις που κάνουν το Πάσχα στην Πάτμο μοναδικό. Διαπιστώνοντας την έντονη ζήτηση του κόσμου για την Πάτμο και τα έθιμα της, προβάλλουμε την ιστορικότητα και θρησκευτικότητα του νησιού που έχει αναδειχθεί σε πόλο έλξης για χιλιάδες ταξιδιώτες από όλο τον κόσμο και εκτός σεζόν», αναφέρει ο Αντιδήμαρχος Τουρισμού της Πάτμου Νίκος Κουτούζος.
Το προηγούμενο διάστημα το Conde Nast Traveller κατέταξε την Πάτμο στα καλύτερα ελληνικά νησιά για το 2023 και μάλιστα ως τον κορυφαίο θρησκευτικό προορισμό της Ελλάδας για την κατανυκτική και μυστηριακή ατμόσφαιρα του.
Το δημοφιλές ταξιδιωτικό μέσο αναφέρει χαρακτηριστικά πως «η Πάτμος διαθέτει μια απροσδιόριστη υφή και μια απόκοσμη αύρα που εκπέμπεται από την κορωνίδα της, τη μεσαιωνική Μονή του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου. Το επιβλητικό καστρομονάστηρο ξεχειλίζει από βυζαντινά και ιερά μνημεία και λείψανα, ενώ πήρε το όνομά του από τον Ιωάννη τον Θεολόγο που συνέγραψε το Βιβλίο της Αποκάλυψης στο Ιερό Σπήλαιο».
-
Ιλίου3 έτη ago
Με ένα «κλικ» η βεβαίωση για τη μεταβίβαση κυριότητας ακινήτων (ΤΑΠ) στον Δήμο Ιλίου
-
Κεντρικό Θέμα7 μήνες ago
Καταιγιστικές εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ: Πρόταση μομφής κατά του Στέφανου Κασσελάκη με 100 υπογραφές
-
Κεντρικό Θέμα7 μήνες ago
ΔΕΘ: Τα 17 μέτρα που αναμένεται να ανακοινώσει ο πρωθυπουργός
-
Αθλητισμός4 μήνες ago
ΑΜΑΡΥΣΙΑ PRO: Το μεγάλο πυγμαχικό event έρχεται στο κλειστό του Αγίου Θωμά στις 22/12
-
Αθηναίων4 μήνες ago
ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ ΜΙΣΘΩΣΗΣ ΑΠΟΘΗΚΕΥΤΙΚΩΝ ΧΩΡΩΝ ΓΙΑ ΤΗ ΦΥΛΑΞΗ ΑΡΧΕΙΩΝ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟΥ
-
Ελλάδα3 έτη ago
Η Ελλάδα δημοφιλέστερη χώρα της Ευρώπης για τις παραλίες της – Τα νησιά που ξεχωρίζουν
-
Αγίας Βαρβάρας6 μήνες ago
Συναυλία με Nivo, Goin’ Through και Γιώργο Αλκαίο – ΜΑΤΑΙΩΝΕΤΑΙ ΛΟΓΩ ΒΡΟΧΗΣ
-
Ανακοινώσεις4 μήνες ago
Δείτε το πρωτοσέλιδο και τα θέματα της εφημερίδας ΧΤΥΠΟΣ που κυκλοφορεί, Σάββατο 30 Νοεμβρίου 2024