Connect with us

Ειδήσεις

Κορωνοϊός: Ένα κοινό φάρμακο έσωσε τις ζωές 1,4 εκατ. ασθενών

Published

on

Ένα αντιφλεγμονώδες φάρμακο, που χρησιμοποιείται συνήθως για την καταπολέμηση ρευματικών προβλημάτων, έχει αποδειχτεί εξαιρετικά αποτελεσματικό ενάντια στον κορονοϊό.

Πρόκειται για φάρμακο που ανήκει στην κατηγορία των στεροειδών, με τη δραστική ουσία του, δεξαμεθαζόνη, να έχει σημαντικές αντιαλλεργικές, αντιτοξικές και ανοσοκατασταλτικές ιδιότητες.

Η συγκεκριμένη ουσία είναι αρκετά φτηνή και προσιτή στα περισσότερα μέρη του κόσμου «και πρέπει να υιοθετηθεί από τα νοσοκομεία, επειδή μπορεί να χρησιμοποιηθεί αμέσως για να σώσει ζωές σε όλο τον κόσμο», επισημαίνει ο Peter Horby, καθηγητής στο πανεπιστήμιο της Οξφόρδης.

Έρευνα που πραγματοποίησε ο ίδιος με συνεργάτες του, διαπίστωσε ότι η χρήση της δεξαμεζαθόνης μπορεί να μειώσει τους θανάτους από κορωνοϊό, στο ένα τρίτο.

Σημαντικά οφέλη

Όπως εξήγησε ο καθηγητής ιατρικής του πανεπιστημίου της Οξφόρδης, Martin Landray, από την αρχή της πανδημίας η ιατρική κοινότητα αναζητά εντατικά την ύπαρξη κάποιας θεραπείας, που θα μπορεί να μειώσει την θνησιμότητα ανάμεσα σε όσους αρρωσταίνουν βαριά.

«Η δεξαμεθαζόνη είναι το πρώτο φάρμακο που φαίνεται να βελτιώνει τις πιθανότητες επιβίωσης των ασθενών με κορονοϊό. Τα οφέλη είναι σημαντικά, ειδικά για όσους νοσούν σοβαρά και χρειάζονται θεραπεία οξυγόνου», αναφέρει η έρευνα.

Μάλιστα, οι επιστήμονες επισημαίνουν ότι εάν η δεξαμεθαζόνη χορηγηθεί παράλληλα με την τοσιλιζουμάμπη, ουσία που χρησιμοποιείται για την αντιμετώπιση της αρθρίτιδας, τα αποτελέσματα είναι θεαματικά.

Σύμφωνα με τον Βρετανικό Οργανισμό Υγείας,το φάρμακο -που ξεκίνησε να χορηγείται στους ασθενείς από τον περασμένο Ιούνιο- έχει ήδη σώζει τις ζωές 1,4 εκατομμυρίων ανθρώπων, που νόσησαν με κορονοϊό.

«Τα αποτελέσματα της έρευνας είναι ξεκάθαρα- η δεξαμεθαζόνη μειώνει τον κίνδυνο θανάτου σε ασθενείς με σοβαρές επιπλοκές στο αναπνευστικό τους σύστημα. Καθώς πρόκειται για μια παγκόσμια ασθένεια, είναι φανταστικό που η πρώτη θεραπεία που πετυχαίνει τη μείωση θνησιμότητας από τον ιό, είναι οικονομική και εύκολα προσβάσιμη για όλο τον πλανήτη», κατέληξε ο Landray.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ