Connect with us

Ειδήσεις

Κορωνοϊός: Συναγερμός για την Αττική – Τριπλάσιο το ιικό φορτίο στα λύματα μετά την Πρωτοχρονιά

Published

on

Ευρύτατη διασπορά του κορωνοϊού σε ολόκληρη τη χώρα αποτυπώνουν τα σημερινά στοιχεία του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), με 44 περιφερειακές ενότητες να βάζουν την υπογραφή τους στον πίνακα των ημερήσιων επιβεβαιωμένων κρουσμάτων.

Προεξάρχουσα στη γεωγραφική κατανομή είναι για ακόμα μία ημέρα η Αττική με 324 θετικές διαγνώσεις από το σύνολο των 928 περιπτώσεων που σημειώθηκαν, οι διασωληνωμένοι ανήλθαν στους 405, ενώ είχαμε και 40 θανάτους.

Τετραπλάσια τα τεστ – Διπλάσια τα κρούσματα

Σήμερα πλέον αρχίζει να διαφαίνεται η πραγματική εικόνα της επιδημίας στη χώρα, με τον αριθμό των τεστ που διενεργήθηκαν το τελευταίο 24ωρο να ανέρχεται σε 31.996, δηλαδή σχεδόν τετραπλάσια από αυτά της Κυριακής (8.282). Επιστρέφοντας, λοιπόν, σε αυτή τη δυσάρεστη κανονικότητα των 900-1.200 κρουσμάτων, η επιτροπή των λοιμωξιολόγων εκτιμά πως αρχίζει πια να ξεκαθαρίζει το τοπίο, όσο περνούν οι ημέρες των γιορτών και βαδίζουμε προς την αποτύπωση του ιικού φορτίου από τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά.

Πονοκέφαλος για τους ειδικούς παραμένουν οι 405 διασωληνωμένοι λόγω επιπλοκών της λοίμωξης Covid-19, καθώς ο ρυθμός αποσυμπίεσης των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας εξελίσσεται βραδύτατα. Ενδεικτικό είναι ότι από τις 22 Δεκεμβρίου που σημειώθηκε η πρώτη πτώση στον αριθμό των διασωληνωμένων κάτω από 500, μέχρι σήμερα δεν έχει καταφέρει να υποχωρήσει κάτω των 400.

Φόβος για την Αττική

Το πρόβλημα στην Αττική είναι ολοφάνερο, με τις αυξήσεις στο ιικό φορτίο των λυμάτων της πρωτεύουσας για Χριστούγεννα και Πρωτοχρονιά να φτάνουν στο διπλάσιο και τριπλάσιο αντίστοιχα. Η σύγκριση αυτή αφορά στο τελευταίο 10ήμερο του έτους, όταν και παρατηρήθηκε μείωση, ως απόρροια των προηγούμενων μέτρων και της συνετής συμπεριφοράς των πολιτών.

Μια πρόγευση για το τι θα ακολουθήσει τις επόμενες ημέρες στην Αττική έδωσε ο καθηγητής Αναλυτικής Χημείας του ΕΚΠΑ, Ν. Θωμαΐδης σε συνέντευξή του στον ΣΚΑΙ, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου για αύξηση των κρουσμάτων μέσα στην επόμενη εβδομάδα λόγω των της κινητικότητας και του συγχρωτισμού στα σπίτια της ημέρες των γιορτών. «Είναι κάποιες παρατηρήσεις που μας οδηγούν στο να κάνουμε κάποιες υποθέσεις. Πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί τις επόμενες 2 βδομάδες διότι αν είναι έτσι ενδέχεται να έχουμε μεγαλύτερη διάδοση αν δεν τηρηθούν τα μέτρα», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Τα θετικά νέα έρχονται από τη Θεσσαλονίκη, η οποία διατηρείται σε σχετικά σταθερά επίπεδα με 99 κρούσματα, η ανησυχία, όμως, εντείνεται για άλλες περιοχές της χώρας, με έμφαση στα επτά νησιά, πλην Κρήτης και Εύβοιας, που σημείωσαν σήμερα ενεργά κρούσματα. Μπορεί ο αριθμός προς το παρόν να μην είναι μεγάλος, ωστόσο οι ειδικοί αγωνιούν για την εκεί εξέλιξη της κατάστασης, λόγω των αναγκών για αεροδιακομιδή με ειδική κάψουλα στα νοσοκομεία της ηπειρωτικής χώρας.

Έξαρση στην περιφέρεια

Συνολικά 16 περιοχές της επικράτειας σημείωσαν σήμερα διψήφιο αριθμό περιπτώσεων κορωνοϊού. Η Ροδόπη εξακολουθεί να κρατά τα σκήπτρα με 55 νέα ενεργά κρούσματα, ενώ την κούρσα συνεχίζει η Βοιωτία με 36. Στον δήμο Αλιάρτου – Θεσπιέων της Βοιωτίας, μάλιστα, επιβλήθηκε νωρίτερα το απόγευμα αυστηρό lockdown έπειτα από έκτακτη σύσκεψη στο Κέντρο Επιχειρήσεων της Πολιτικής Προστασίας. «Πηγή του κακού» για τη μεγάλη διασπορά που υπάρχει στην περιοχή είναι πιθανότατα η συρροή πιστών στη θεία λειτουργία ανήμερα της γιορτής των Χριστουγέννων στον ιερό ναό Αγίου Χαραλάμπου στην Αλίαρτο Βοιωτίας.

Μεγάλο «θόρυβο» στα ζητήματα του κορωνοϊού συνεχίζει, πάντως, να προκαλεί και η Κοζάνη, όπου σήμερα σημειώθηκαν 32 νέες διαγνώσεις, στις οποίες περιλαμβάνονται και πέντε στελέχη του κλήρου. Όπως αναφέρουν πληροφορίες από την τοπική κοινωνία, τα κρούσματα εντοπίστηκαν έπειτα από χειροτονία διακόνου στην Ιερά Μονή Κοσμά του Αιτωλού στην Άρδασσα, όπου φέρεται να παρευρέθηκε αρκετός κόσμος, χωρίς να τηρούνται τα μέτρα προστασίας (μάσκα και αποστάσεις).

Τέλος, στη σημερινή έκθεση του ΕΟΔΥ εντύπωση προκάλεσαν και τα 10 κρούσματα στα Χανιά, καθώς πρόκειται για ξαφνική και ανησυχητική αύξηση στην περιοχή της Κρήτης, που καθ΄όλη τη διάρκεια του δεύτερου κύματος του κορωνοϊού θεωρείται «πράσινη ζώνη».

Πηγή: protothema.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ