Connect with us

Ειδήσεις

«Κόφτης» στα στεγαστικά δάνεια – Πώς θα λειτουργεί

Published

on

Τι αλλάζει στα στεγαστικά δάνεια από το 2025 και στα όρια.

«Κόφτη» στο ύψος των στεγαστικών δανείων που χορηγούν οι τράπεζες με εγγύηση ακίνητα θέτει η Τράπεζα της Ελλάδος από την 1η Ιανουαρίου 2025. Πρόκειται για κίνηση που λειτουργεί προληπτικά για την προστασία των δανειοληπτών από την υπερχρέωση και γενικότερα του τραπεζικού συστήματος από κόκκινα δάνεια.

Με τα όρια αυτά περιορίζεται το ύψος του δανείου ώστε να μην ξεπερνά η δόση το 50% του εισοδήματος και το 90% της αξίας του ακινήτου που χρησιμοποιείται ως εγγύηση. Τα ποσοστά μειώνονται για όσους έχουν πάρει και άλλα δάνεια, ενώ προβλέπονται και εξαιρέσεις, όπως στην περίπτωση του προγράμματος «Σπίτι μου». Ειδικότερα, η απόφαση της ΤτΕ προβλέπει:

-Ανώτατο επιτρεπόμενο όριο για τον δείκτη εξυπηρέτησης χρέους προς εισόδημα κατά την έγκριση 50% για τους αγοραστές για πρώτη φορά και 40% για τους λοιπούς δανειολήπτες.

-Ανώτατο επιτρεπόμενο όριο για τον δείκτη δανείου προς την αξία του υπέγγυου ακινήτου κατά την έγκριση 90% για τους αγοραστές για πρώτη φορά και 80% για τους λοιπούς δανειολήπτες.

Πάντως με την ίδια απόφαση δίνεται η δυνατότητα εκταμίευσης δανείων καθ’ υπέρβαση των ανώτατων επιτρεπόμενων ορίων. Όμως, η υπέρβαση ανά δείκτη (δόση προς εισόδημα ή δάνειο προς αξία ακινήτου) μπορεί να φτάνει μέχρι το 10% του συνολικού αριθμού των δανείων και λοιπών πιστώσεων που εγκρίνονται και έχουν έστω εν μέρει εκταμιευθεί μέσα σε ένα τρίμηνο. Με άλλα λόγια, μία τράπεζα μπορεί να δώσει υψηλότερα δάνεια από τα παραπάνω ποσοστά μόνο για το 10% των χορηγήσεων που έχει εκταμιεύσει σε ένα τρίμηνο.

Τα μέτρα αυτά δεν εφαρμόζονται σε μη εξυπηρετούμενα δάνεια και σε δάνεια υπό καθεστώς ρύθμισης, σε δάνεια και λοιπές πιστώσεις που συνδέονται με προγράμματα εθνικής στεγαστικής πολιτικής, όπως στην περίπτωση του προγράμματος «Σπίτι μου» ή σε προγράμματα πράσινης μετάβασης, τα οποία διέπονται από ειδικότερους όρους και προϋποθέσεις, καθώς επίσης σε μεταβιβαζόμενα χαρτοφυλάκια από εταιρείες διαχείρισης δανείων.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ