Ειδήσεις
Λεπτοσπείρωση, ηπατίτιδα, κουνούπια, μεγάλος κίνδυνος ασθενειών στη Θεσσαλία
«Εκτός από την καταστροφή που υπάρχει και τις ανθρώπινες ζωές που θρηνούμε, αλλά και σε μεγάλες καταστροφές υποδομών και οικιών και βιομηχανιών ελλοχεύει ένας μεγάλος υγειονομικός κίνδυνος για τον οποίο πρέπει να ληφθούν άμεσα μέτρα.
Όλοι ξέρουν ότι το νερό δεν είναι πόσιμο και δεν ξέρουμε πότε θα αντικατασταθεί. Αλλά πρέπει να υπάρξει πλήρης ενημέρωση για όλους τους ανθρώπους ότι μέχρι να ελεγχθεί επαρκώς το δίκτυο κάθε βρύση κάθε παροχή νερού ότι είναι ασφαλές, θα πρέπει να προσέχουμε», είπε αρχικά η κ. Λινού, μιλώντας στο Mega.
Για την επαφή με τα στάσιμα νερά επεσήμανε πως οι πολίτες κινδυνεύουν. «Υπάρχουν οδηγίες για το πώς θα πάει κάποιος σπίτι του και πως θα διαχειριστεί την καθαριότητα του σπιτιού του. Πρώτον, χρησιμοποιούμε αδιάβροχα ρούχα και παπούτσια, αδιάβροχα γάντια.
Σε αυτό πρέπει να κινητοποιηθεί η πολιτεία μαζί με τις άλλες παροχές που δίνονται στους πολίτες, και να τους ενημερώσει. Πρέπει να έχουμε μάσκες και γυαλιά για να μην φτάσουν στα μάτια σταγόνες από αυτά τα νερά. Όταν έχουν πληγές πρέπει να καλυφθούν όλα», πρόσθεσε χαρακτηριστικά.
Για τα νεκρά ζώα: «Αν έχουμε ένα νεκρό ζώο, το κλείνουμε σε πλαστική σακούλα και τη δένουμε και περιμένουμε την Πολιτεία να τα παραλάβει. Είναι πολύ επικίνδυνο. Συμπονώ τους ανθρώπους σε αυτό που πέρασαν που έχασαν τα ζώα και τις περιουσίες. Η άμεσοι κίνδυνοι είναι από το γαστρεντερικό αλλά και το να μπουν βακτήρια στο σώμα μας. Γιατί η νόσος είναι αρκετά σοβαρή και έχει υψηλή θνησιμότητα, αυτή η νόσος είναι η λεπτοσπείρωση.
Να ενημερωθούν οι γιατροί, να ενδυναμωθεί το δίκτυο, να χορηγηθούν φάρμακα. Υπάρχουν και άλλα νοσήματα, η ηπατίτιδα Α, τα κουνούπια πρέπει να εξοντωθούν αμέσως. Πρέπει το Υγειονομικό να ενεργοποιηθεί άμεσα», κατέληξε η κ. Λινού.
Η λεπτοσπείρωση είναι μικροβιακή λοίμωξη η οποία παρατηρείται σε ανθρώπους και ζώα και προκαλείται από τον μικροοργανισμό που ονομάζεται λεπτόσπειρα (Leptospira spp). Το υγρό περιβάλλον και η παρουσία οργανικών υλικών συντελούν στην παρατεταμένη επιβίωση του μικροβίου.
«Πρέπει να υπάρχει ενημέρωση για το τι κάνουμε στην πλημμύρα»
Για το γεγονός ότι πολλοί πολίτες δεν έχουν πρόσβαση σε ηλεκτρονικά μέσα για ενημερωθούν, να ακολουθήσουν οδηγίες και να προστατευθούν η κ. Λινού επεσήμανε πως, «οπωσδήποτε πρέπει κινητοποιηθεί ο κρατικός μηχανισμός. Έχω αναρτήσει από την αρχή, οδηγίες και για τα νερά τα στάσιμα βέβαια αυτό ανά ημέρα αλλοιώνεται.
Το θέμα της επικοινωνίας είναι σημαντικό, ελπίζουμε ότι δεν θα υπάρξουν άλλες τέτοιες παρόμοιες καταστροφές. Θα πρέπει να ενημερώσουμε στο σχολείο, όπως ενημερώνουμε τα παιδιά τι κάνουμε στον σεισμό, να ενημερώνουμε τι κάνουμε στην πλημμύρα».