Ελάτε στην παρέα μας

Ειδήσεις

Λιγοστεύουν οι ελπίδες για συμφωνία κατάπαυσης πυρός στη Λωρίδα της Γάζας

Δημοσιεύθηκε

στις

Εξανεμίζονται οι ελπίδες για συμφωνία κατάπαυσης του πυρός στη Γάζα, καθώς ο Άντονι Μπλίνκεν ολοκλήρωσε την ένατη κατά σειρά περιοδεία του στην περιοχή, χωρίς ουσιαστικά αποτελέσματα.

Ο Τζο Μπάιντεν είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Μπέντζαμιν Νετανιάχου, για να τον παροτρύνει να δείξει μεγαλύτερη ευελιξία κατά τις συνομιλίες για την επίτευξη συμφωνίας, με την αντιπρόεδρο Κάμαλα Χάρις να συμμετέχει στη συζήτηση σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο. Σε ανακοίνωσή του, το γραφείο του Νετανιάχου διέψευσε ρεπορτάζ της ισραηλινής τηλεόρασης, και διεμήνυσε πως το Ισραήλ δεν έχει συμφωνήσει να αποσύρει τα στρατεύματά του από τον Διάδρομο της Φιλαδέλφειας, κατά μήκος των συνόρων Αιγύπτου και Γάζας. Έκρυθμη παραμένει η κατάσταση και στο βόρειο μέτωπο.

Στο μεταξύ, ο ισραηλινός στρατός συνεχίζει τις αιματηρές επιχειρήσεις στη Λωρίδα της Γάζας, στις οποίες τουλάχιστον 50 Παλαιστίνιοι -ανάμεσά τους αρκετά παιδιά-έχασαν τη ζωή τους το τελευταίο 24ωρο. Η Χεζμπολάχ εξαπέλυσε μπαράζ ρουκετών στα υψίπεδα του Γκολάν, προκαλώντας ζημιές σε σπίτια. Επίσης, τουλάχιστον δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν και 10 παιδιά τραυματίστηκαν, σε έναν νέο ισραηλινό βομβαρδισμό εναντίον ενός σχολείου, όπου είχαν καταφύγει εκτοπισμένοι, με τον ισραηλινό στρατό να κατηγορεί τη Χαμάς ότι έκρυβε εκεί μία βάση.

Νέο πολύνεκρο χτύπημα

Νέο αιματηρό χτύπημα των Ισραηλινών σημειώθηκε σε πολυσύχναστη αγορά στο Ντέιρ Αλ Μπάλαχ μετά το πλήγμα σε σχολείο όπου είχαν βρει καταφύγιο πολλοί εκτοπισμένοι. Για δεκάδες νεκρούς το τελευταίο 24ωρο κάνει λόγο η Χαμάς. Μεταξύ των θυμάτων, μικρά παιδιά. Κάτοικοι τα μετέφεραν με φορτηγά στο νοσοκομείο.

Μικρά παιδιά ανέσυραν τα συνεργεία διάσωσης και από τα συντρίμμια σπιτιού, που βομβαρδίστηκε από τον ισραηλινό στρατό στην Τζαμπαλίγια, στη βόρεια Γάζα.

Οι ισραηλινοί βομβαρδισμοί μαίνονται με αμείωτη ένταση στη Γάζα την ώρα που ο Άντονι Μπλίνκεν ολοκληρώνει την ένατη περιοδεία του στη Μέση Ανατολή χωρίς να έχει επιτευχθεί συμφωνία των εμπλεκόμενων μερών για κατάπαυση του πυρός.

Κι ενώ ο Άντονι Μπλίνκεν δηλώνει ότι το Ισραήλ έχει αποδεχθεί τους όρους της αμερικανικής πρότασης, Αμερικανός αξιωματούχος επικρίνει τον Ισραηλινό πρωθυπουργό για μαξιμαλιστικές δηλώσεις μετά τις αναφορές από ισραηλινά μέσα ότι επιμένει στη διατήρηση του ελέγχου του διαδρόμου της Φιλαδέλφειας, κατά μήκος των συνόρων της Λωρίδας της Γάζας με την Αίγυπτο.

«Είναι απολύτως σαφές ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν αποδέχονται μακροπρόθεσμη κατοχή της Γάζας από το Ισραήλ. Πιο συγκεκριμένα, η συμφωνία είναι πολύ ξεκάθαρη όσον αφορά στο χρονοδιάγραμμα και τις τοποθεσίες απόσυρσης του ισραηλινού στρατού και το Ισραήλ έχει συμφωνήσει σε αυτό» δήλωσε ο υπουργός εξωτερικών ΗΠΑ.

Οι απειλές του Ιράν προς το Ισραήλ

Με το διαφαινόμενο νέο αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις για εκεχειρία, το Ιράν εκτοξεύει νέες απειλές για αντίποινα στο Ισραήλ για τη δολοφονία του Ισμαήλ Χανίγια.

«Εμείς θα αποφασίσουμε τον χρόνο (της επίθεσης). Μπορεί η περίοδος αναμονής για την απάντησή μας να διαρκέσει περισσότερο» ανέφερε ο εκπρόσωπος των Ιρανών Φρουρών της Επανάστασης, Αλί Μοχάμεντ Ναϊνι.

Αυξάνεται η ένταση στο βόρειο μέτωπο – Επιθέσεις και των Χούθι στην Ερυθρά Θάλασσα

Έκρυθμη παραμένει η κατάσταση και στο βόρειο μέτωπο. Aξιωματούχος της Φατάχ σκοτώθηκε από ισραηλινό πλήγμα στη Σιδώνα στο νότιο Λίβανο, ανακοίνωσε η παλαιστινιακή οργάνωση. Ενώ δεκάδες ρουκέτες της Χεζμπολάχ έπληξαν την κοινότητα Κατζρίν στα υψίπεδα του Γκολάν με αποτέλεσμα να τραυματιστεί ένας άνθρωπος και να προκληθούν ζημιές σε σπίτια.

Παράλληλα, συνεχίζονται και τα χτυπήματα των Χούθι στην Ερυθρά Θάλασσα. Επίθεση με βλήματα από δύο μικρά σκάφη, ανοικτά της Υεμένης, δέχθηκε το υπό ελληνική σημαία δεξαμενόπλοιο πετρελαϊκών προϊόντων Σούνιον. Όπως ανακοινώθηκε, καλά στην υγεία τους είναι και οι 25 αλλοδαποί- μέλη του πληρώματος του, ενώ το πλοίο έχει υποστεί μικρές υλικές ζημιές.

 

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ