Ελάτε στην παρέα μας

Ειδήσεις

Λογαριασμοί ρεύματος: Πως θα γίνει η επιδότηση στα τιμολόγια

Δημοσιεύθηκε

στις

Το υπουργείο Ενέργειας κατήρτισε το σχέδιο για την επιδότηση των λογαριασμών ρεύματος στα πράσινα και κίτρινα κυμαινόμενα τιμολόγια, στοχεύοντας να διατηρήσει την τιμή μεταξύ 15 και 16 λεπτών ανά κιλοβατώρα για τον επόμενο μήνα.

Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις αρμόδιων στελεχών, το συνολικό κόστος των επιδοτήσεων στους λογαριασμούς ρεύματος για τον Αύγουστο θα κυμανθεί μεταξύ 30 και 35 εκατ. ευρώ, με την επιδότηση ανά κιλοβατώρα να ανέρχεται σε 3-4 λεπτά.

Το επιτελείο του υπουργείου Ενέργειας και Περιβάλλοντος παρακολουθεί στενά τις τιμές στη χονδρική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, προκειμένου να ολοκληρώσει τη διπλή άσκηση επιδοτήσεων στη λιανική τιμή και επιβολής φόρου στην παραγωγή των μονάδων φυσικού αερίου. Στόχος είναι να μετριαστούν οι επιπτώσεις από τις υψηλές διακυμάνσεις των τελευταίων δύο εβδομάδων.

Η υπουργός Ενέργειας Αλεξάνδρα Σδούκου δήλωσε ότι η επιδότηση θα είναι οριζόντια και θα αφορά τα κυμαινόμενα τιμολόγια του Αυγούστου, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο επιδοτήσεων και για τους επόμενους μήνες, αν κριθεί απαραίτητο. Επιπλέον, επεσήμανε ότι οι τιμές τον Αύγουστο αναμένεται να υποχωρήσουν λόγω της παραδοσιακής μείωσης της ζήτησης από επιχειρήσεις που κλείνουν για διακοπές.

Οι επιδοτήσεις αναμένεται να περιορίσουν τις επιβαρύνσεις για τους καταναλωτές των πράσινων και κίτρινων ex ante τιμολογίων, με την τιμή της κιλοβατώρας να καθορίζεται με βάση τον μέσο όρο της χονδρικής τιμής των δύο προηγούμενων μηνών. Αντίθετα, οι καταναλωτές με κίτρινο ex post τιμολόγιο θα επιβαρυνθούν περισσότερο, καθώς η τιμή τους κλειδώνει στο τέλος του μήνα βάσει της χονδρικής τιμής, οδηγώντας σε αυξήσεις άνω του 30% για τις καταναλώσεις του Ιουλίου.

Το συνολικό κόστος των επιδοτήσεων για τον Αύγουστο εκτιμάται στα 30-35 εκατομμύρια ευρώ, με το ΥΠΕΝ να εξετάζει την επιβολή έκτακτου φόρου στα υπερκέρδη των μονάδων φυσικού αερίου για τη χρηματοδότηση των επιδοτήσεων.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ