Connect with us

Ειδήσεις

Μάχη για το πλαφόν στο φυσικό αέριο: Με «μικρό καλάθι» η Αθήνα για την ενεργειακή κρίση

Published

on

Στη Σύνοδο Κορυφής, την ερχόμενη Πέμπτη και Παρασκευή, στρέφει η κυβέρνηση το βλέμμα της, όπου οι «27» θα συζητήσουν τρόπους περιορισμού της άνευ προηγουμένου ενεργειακής κρίσης που τροφοδοτεί τον πληθωρισμό και απειλεί τις οικονομίες των κρατών – μελών με ύφεση.

Τα βλέμματα όλων είναι στραμμένα στη Σύνοδο Κορυφής των ηγετών της ΕΕ να λαμβάνει χώρα την επόμενη Πέμπτη και τα ενεργειακά να είναι στην πραγματικότητα το ένα και μοναδικό θέμα συζήτησης, η Κομισιόν αναμένεται αύριο να αποκαλύψει λεπτομερέστερα την πρότασή για μια κοινή απάντηση στην ενεργειακή κρίση με επιπρόσθετα μέτρα από αυτά που έχουν ήδη δρομολογηθεί.

Κατά πληροφορίες πάντως το σχέδιο της Κομισιόν που αναμένεται να υποβληθεί επισήμως την Τρίτη ως βάση συζήτησης για τη Σύνοδο Κορυφής στα τέλη της εβδομάδας, περιλαμβάνει το δυναμικό πλαφόν στην τιμή χονδρικής του φυσικού αερίου ως «ύστατο μέτρο» και για περίοδο 3 μηνών.

Με τη σχετική πρόταση της Ελλάδας πάντως να στηρίζεται πλέον από 16 ακόμα χώρες, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα επιμείνει σε αυτό, τονίζοντας ότι πρόκειται για την καλύτερη δυνατή λύση ώστε να μπει τέλος στη στρέβλωση της αγοράς και το ξέφρενο ράλι των τιμών και υπογραμμίζοντας ότι δεν υπάρχει άλλος χρόνος για χάσιμο.

Οι πληροφορίες θέλουν στο πακέτο που ενέκριναν οι Επίτροποι της Ε.Ε. να προκρίνονται 4 μέτρα.

Η πλατφόρμα για κοινή προμήθεια φυσικού αερίου στα πρότυπα εκείνης των εμβολίων ώστε η συλλογική διαπραγματευτική ισχύς των κρατών μελών να εξασφαλίσει χαμηλότερες τιμές.
Η μείωση της κατανάλωσης του φυσικού αερίου κατά 15% το οποίο εξετάζεται να προταθεί να γίνει υποχρεωτικό.
Ένας μηχανισμός αλληλεγγύης μεταξύ των χωρών της Ε.Ε για το ενδεχόμενο που ένα κράτος μέλος βρεθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης να μπορεί να προμηθευτεί από άλλο σε συμφέρουσα τιμή.

Το Plan B

Η Ελλάδα, απέναντι στις αγκυλώσεις των Βρυξελλών, επεξεργάζεται plan b’ για να στηρίξει με νέες παρεμβάσεις νοικοκυριά και επιχειρήσεις και αναζητά νέο δημοσιονομικό χώρο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση στρέφει την προσοχή της σε δύο πεδία:

α) Στα έσοδα που θα προκύψουν από τη φορολόγηση, κατά 33% των υπερκερδών εταιρειών πετρελαίου, φυσικού αερίου και διυλιστηρίων.

β) Στον ρυθμό ανάπτυξης του ΑΕΠ.

Η Κομισιόν αναμένεται να πετάξει το μπαλάκι στους ηγέτες της Ε.Ε., οι οποίοι καλούνται να πάρουν αποφάσεις για τα ανοιχτά ζητήματα ωστόσο, θεωρείται δύσκολο, σύμφωνα με ευρωπαϊκές πηγές, να κλείσουν όλες οι ανοιχτές εκκρεμότητες στην επικείμενη Σύνοδο.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ