Ελάτε στην παρέα μας

Ειδήσεις

“Μάχη” στο ΠΑΣΟΚ – Ποιους κατεβάζει ο Ανδρουλάκης στις ευρωεκλογές

Δημοσιεύθηκε

στις

*Τι συμβαίνει με τον Ν. Παπανδρέου

*Τα ονόματα που έχουν “κλειδώσει”

*Ο “πήχης” που θέτει η Χ. Τρικούπη

*Η μάχη της 2ης θέσης με τον ΣΥΡΙΖΑ

Σε πλήρη εξέλιξη είναι οι ζυμώσεις, διεργασίες και οι διαβουλεύσεις στο ΠΑΣΟΚ για τη συγκρότηση του ευρωψηφοδελτίου, ενόψει των κρίσιμων ευρωεκλογών του Ιουνίου.

Στελέχη της Χαριλάου Τρικούπη χαρακτηρίζουν βαρύνουσας σημασίας τη “μάχη” της ευρωκάλπης και υπογραμμίζουν ότι είναι εφικτός ο στόχος της 2ης θέσης που θα σηματοδοτήσει την ολική επαναφορά του ΠΑΣΟΚ.

Όσοι γνωρίζουν τις λεπτές ισορροπίες κάνουν λόγο για μια σκληρή αναμέτρηση με τον ΣΥΡΙΖΑ που θα αναδείξει το ποιος έχει το πάνω χέρι στην Κεντροαριστερά, μετά την αποχώρηση του Αλέξη Τσίπρα.

Οι δημοσκοπήσεις μπορεί να δείχνουν επικράτηση του ΠΑΣΟΚ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά αυτό δεν οδηγεί σε εφησυχασμό τους συνεργάτες του Νίκου Ανδρουλάκη, που αναζητούν τους καλύτερους υποψήφιους για το ψηφοδέλτιο.

Οι δημοσκοπήσεις είναι φωτογραφίες της στιγμής”, είναι το μήνυμα που εκπέμπει η Χ. Τρικούπη, θέλοντας με τον τρόπο αυτό να καταστήσει σαφές ότι η μάχη της 2ης θέσης με τον ΣΥΡΙΖΑ θα είναι ιδιαιτέρως σκληρή.

Ο κ. Ανδρουλάκης θέλει μετά τις αυτοδιοικητικές εκλογές να επιβεβαιώσει τη δυναμική του ΠΑΣΟΚ σε άλλη μια εκλογική αναμέτρηση και να καταστήσει το κόμμα του, βασικό αντίπαλο της Ν.Δ.

Πρόκειται όπως γίνεται αντιληπτό για ένα δύσκολο στοίχημα, το οποίο όμως λόγω και της “καθίζησης” του ΣΥΡΙΖΑ θεωρείται ρεαλιστικό και στην περίπτωση κατά την οποία γίνει πράξη θα αλλάξει και τους πολιτικούς συσχετισμούς.

Άρχισαν οι επαφές

Ο Νίκος Ανδρουλάκης έχει αρχίσει επαφές προκειμένου να εντοπίσει υποψήφιους με απήχηση στην Κεντροαριστερά και δυναμική στην κοινωνία, που θα αναδείξουν το ΠΑΣΟΚ σε κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Στο πλαίσιο αυτό, αναζητούνται προσωπικότητες κύρους, που θα εκπέμπουν το μήνυμα ότι το ΠΑΣΟΚ έχει πρόταση διακυβέρνησης και μπορεί να αποτελέσει την εναλλακτική λύση στη Ν.Δ. του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Επιτροπή ευρωψηφοδελτίων

Οι διαδικασίες αναμένεται να τρέξουν πολύ γρήγορα, προκειμένου να “κλειδώσουν” οι υποψήφιοι για να ριχτούν στη συνέχεια στη μάχη του “σταυρού” για μια θέση στην Ευρωβουλή.

Αρμόδια για την τελική λίστα με τους υποψήφιους ευρωβουλευτές θα είναι μία επιτροπή ευρωψηφοδελτίων που θα συσταθεί το προσεχές διάστημα.

Στην επιτροπή αυτή κομβικό αναμένεται να είναι ο ρόλος του κ. Ανδρουλάκη, λόγω του ότι ως πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ θα έχει τον τελικό λόγο, αλλά και της εμπειρίας του του από την Ευρωβουλή.

Σε κάθε περίπτωση οι διαδικασίες θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί το αργότερο έως τις 20 Απριλίου, καθώς έως τότε η λίστα πρέπει να έχει κατατεθεί στον Άρειο Πάγο, ο οποίος στις 25/4 θα ανακηρύξει τους υποψηφίους όλων των κομμάτων.

Ο “πήχης”

Στο ΠΑΣΟΚ υπάρχει συγκρατημένη αισιοδοξία για το αποτέλεσμα της κάλπης και δεν είναι λίγοι αυτοί που υποστηρίζουν ότι είναι πολύ πιθανό να εκλεγούν ακόμη και τέσσερις ευρωβουλευτές.

Όπως εξηγούν, το ΠΑΣΟΚ με 12% εκλέγει τρεις, αλλά με βάση τις δημοσκοπήσεις θεωρείται σοβαρό το ενδεχόμενο να πάρει υψηλότερο ποσοστό, εξέλιξη η οποία θα ανοίξει το δρόμο για τέσσερις ευρωβουλευτές.

Νίκος Παπανδρέου

Στην παρούσα φάση, το ΠΑΣΟΚ στην Ευρωβουλή, διαθέτει μόνον ένα μέλος που είναι ο Νίκος Παπανδρέου, καθώς η Εύα Καϊλή, έχει διαγραφεί μετά την εμπλοκή της στη γνωστή υπόθεση του Qatargate.

Κάποιες πληροφορίες ήθελαν τον κ. Ανδρουλάκη να μην έχει και τις καλύτερες των σχέσεων με τον κ. Παπανδρέου, αλλά όλα δείχνουν ότι το πρόβλημα θα ξεπεραστεί και θα μπει στο ψηφοδέλτιο του ΠΑΣΟΚ

Άλλωστε ο κ. Παπανδρέου έχει αναπτύξει πλούσια δράση στην Ευρωβουλή, ενώ ο κ. Ανδρουλάκης δεν επιθυμεί να έρθει σε ρήξη και με τον πρώην πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου που είναι αδελφός του Νίκου.

Οι υποψηφιότητες που έχουν “κλειδώσει” είναι οι εξής:

-Ανδρέας Σπυρόπουλος: Ο γραμματέας του ΠΑΣΟΚ είναι στους “εκλεκτούς” του κ. Ανδρουλάκη και είναι πλέον αναγνωρίσιμος λόγω της συστηματικής παρουσίας του στα τηλεοπτικά πάνελ. Στις εκλογές της Κεντρικής Επιτροπής μετά την εκλογή Ανδρουλάκη σάρωσε και αναδείχτηκε πρώτος σε σταυρούς.

Φίλιππος Σαχινίδης: Ο πρώην υπουργός Οικονομικών διατηρεί άριστες σχέσεις με τον κ. Ανδρουλάκη και θα διεκδικήσει θέση στην Ευρωβουλή

Γιάννης Μανιάτης: Ο πρώην υπουργός Περιβάλλοντος και πανεπιστημιακός έχει το πλεονέκτημα ότι γνωρίζει άριστα τα θέματα της κλιματικής αλλαγής και είναι στις πρώτες επιλογές του κ. Ανδρουλάκη.

Βασίλης Σκουντής: Κλειδωμένη είναι η υποψηφιότητα του γνωστού αθλητικού συντάκτη ο οποίος ήταν υποψήφιος και στις εθνικές εκλογές.

Σάκης Αρναούτογλου: Ο μετεωρολόγος της ΕΡΤ3 είναι αναγνωρίσιμο πρόσωπο και πάει πάντα καλά σε “σταυρούς”

Κώστας Χρυσόγονος: Ο πρώην ευρωβουλευτής και συνταγματολόγος έχει προ πολλού εγκαταλείψει τον ΣΥΡΙΖΑ. Τον συνδέει στενή φιλία με τον κ. Ανδρουλάκη και θα είναι υποψήφιος με το ΠΑΣΟΚ

-Κατερίνα Μπατζελή: Η πρώην υπουργός πήγε εξαιρετικά ση δύσκολη περιφέρεια της Β’ Αθηνών στις εθνικές εκλογές και θα είναι υποψήφια για την Ευρωβουλή.

Άλλα ονόματα

Στο παρασκήνιο ακούγονται επίσης τα ονόματα της Ελένης Χρονοπούλου – χωρίς να είναι κάτι σίγουρο-, του Κωστή Κατσανέβα, του Παναγιώτη Γκανιάτση της Δανάης Τσάκαλου και του γραμματέα Ανάπτυξης του ΠΑΣΟΚ Ηλία Κικίλια.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχουν οι υποψηφιότητες της Όλγας Μαρκογιαννάκης με σπουδές στο Πανεπιστήμιο Columbia των Η.Π.Α και της Έφης Κουτεντάκη που εξελέγη πρώτη περιφερειακή σύμβουλος στην Κρήτη.

 

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ