Connect with us

Ειδήσεις

Μέχρι το τέλος του έτους αναμένεται να προκηρυχθεί το 1/3 του προϋπολογισμού των δράσεων του ΕΣΠΑ

Published

on

«Οι επόμενοι μήνες είναι κρίσιμοι, καθώς ακολουθεί η τυπική ολοκλήρωση των προγραμμάτων ΕΣΠΑ της τρέχουσας περιόδου και η πλήρης ενεργοποίηση των νέων προγραμμάτων, με το 1/3 του προϋπολογισμού των δράσεων να αναμένεται να έχει προκηρυχθεί μέχρι το τέλος του έτους».

Αυτό σημείωσε ο γενικός γραμματέας Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ, Δημήτρης Σκάλκος, στην χθεσινή συνεδρίαση του διοικητικού συμβούλιου του ΕΒΕΑ.

Στην τοποθέτησή του ο γενικός γραμματέας δήλωσε, ακόμη, τα εξής: «Για την Πολιτική Συνοχής (τα προγράμματα του ΕΣΠΑ) τα προηγούμενα χρόνια συνέπεσαν με την ολοκλήρωση της περιόδου 2014-2020 και τον σχεδιασμό της νέας περιόδου 2021-2027, εντός μάλιστα ενός ραγδαία μεταβαλλόμενου οικονομικού περιβάλλοντος, ως συνέπεια των διαδοχικών διεθνών κρίσεων (πανδημία, ενέργεια). Κύριο χαρακτηριστικό αυτής της περιόδου ήταν η αξιοσημείωτη επιτάχυνση στην υλοποίηση των συγχρηματοδοτούμενων έργων, περίοδος όπου διοχετεύτηκαν στην πραγματική οικονομία περισσότερα από 13,5 δισ. ευρώ, με τη συνολική απορρόφηση να αυξάνει από το 27% το καλοκαίρι του 2019 στο 85%, φέρνοντάς μας σταθερά στις πρώτες θέσεις της σχετικής κατάταξης ανάμεσα στα κράτη-μέλη της ΕΕ. Ιδιαίτερα σημαντική υπήρξε η ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και η στήριξη της απασχόλησης την περίοδο της πανδημίας, κύρια μέσω των προϊόντων της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας και των κρατικών ενισχύσεων μέσω του ΕΦΕΠΑΕ, με πόρους που ξεπέρασαν συνολικά (μαζί με τη μόχλευση) τα 14 δισ. ευρώ.

Ακόμη η Ελλάδα έγινε η πρώτη χώρα με εγκεκριμένο ΕΣΠΑ. Το Νέο Εταιρικό Σύμφωνο Περιφερειακής Ανάπτυξης έρχεται να συμβάλλει στην αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου της οικονομίας, δίνοντας βάρος στον στόχο της κλιματικά ανθεκτικής ανάπτυξης, με τη δέσμευση του 27% των συνολικών διαθέσιμων πόρων του. Ως προς τις μακροοικονομικές επιδράσεις του, το νέο ΕΣΠΑ αναμένεται να οδηγήσει σε αύξηση του ΑΕΠ την περίοδο 2021-2035 επιπλέον κατά 62,9 δισ. ευρώ, δημιουργώντας παράλληλα περίπου 125.000 νέες σταθερές θέσεις εργασίας».

Από την πλευρά της η πρόεδρος του ΕΒΕΑ, Σοφία Κουνενάκη Εφραίμογλου, τόνισε ότι η διαχείριση των κοινοτικών πόρων είναι καταλυτικός παράγοντας για την υγιή και διατηρήσιμη ανάπτυξη της οικονομίας μας και ότι τα προηγούμενα χρόνια το ΕΣΠΑ αποτέλεσε βασικό ανάχωμα ενάντια στις επιπτώσεις διαδοχικών κρίσεων την περίοδο 2014-2020.

«Πλέον έχουμε μπει σε μια νέα προγραμματική περίοδο. Με ένα νέο ΕΣΠΑ, το οποίο θα διοχετεύσει πόρους 26,5 δισ. ευρώ σε δράσεις για την ενίσχυση του παραγωγικού μετασχηματισμού της οικονομίας και την ενδυνάμωση της κοινωνικής συνοχής. Τα κονδύλια αυτά -σε συνδυασμό και με τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας- σηματοδοτούν μια ιστορική ευκαιρία για την Ελλάδα.

Ειδικότερα, το νέο ΕΣΠΑ εκτιμάται ότι μπορεί να αυξήσει το ΑΕΠ της χώρας σχεδόν κατά 63 δισ. ευρώ ως το 2035, δημιουργώντας παράλληλα 125.000 νέες σταθερές θέσεις εργασίας. Αυτή η ευκαιρία δεν πρέπει να χαθεί», συνέχισε η κ. Εφραίμογλου και αναφέρθηκε στα προβλήματα που πρέπει να αποφύγουμε σύμφωνα με την εμπειρία του παρελθόντος, όπως η γραφειοκρατία, η πολυπλοκότητα, η έλλειψη διαχειριστικής επάρκειας των δικαιούχων, η αποσπασματικότητα και η απουσία καθαρής στρατηγικής στόχευσης, η λογική ότι τα προγράμματα ενίσχυσης πρέπει να λειτουργούν ως μηχανισμοί ρευστότητας για την αγορά.

«Οφείλουμε να αναγνωρίσουμε ότι η αρχιτεκτονική του νέου ΕΣΠΑ αντιμετωπίζει αρκετές από αυτές τις αδυναμίες. Έχουν γίνει σημαντικές θετικές παρεμβάσεις σε επίπεδο οργάνωσης και διαχείρισης: με ψηφιοποίηση και απλούστευση διαδικασιών, με ενίσχυση των πόρων που κατευθύνονται στις περιφέρειες, με προγράμματα τεχνικής βοήθειας για τους δικαιούχους φορείς. Κυρίως, όμως, το νέο ΕΣΠΑ υπηρετεί ένα ξεκάθαρο όραμα για τη χώρα με σαφή αναπτυξιακό προσανατολισμό, υποστηρίζοντας τη μετάβαση σε ένα υγιές, ανθεκτικό παραγωγικό μοντέλο. Υποστηρίζει έργα με προστιθέμενη αξία για την παραγωγικότητα και την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων – και κατ’ επέκταση της εθνικής οικονομίας. Είναι η μεγάλη ευκαιρία των μικρομεσαίων επιχειρήσεων να συμμετέχουν στον παραγωγικό μετασχηματισμό της οικονομίας. Να χρηματοδοτήσουν επενδύσεις με εξαιρετικά ευνοϊκούς όρους, σε μια περίοδο όπου η πρόσβαση σε τραπεζικό δανεισμό παραμένει περιορισμένη και το χρήμα γίνεται ακριβότερο, λόγω της ανόδου των επιτοκίων».

Κλείνοντας την ομιλία της, η πρόεδρος σημείωσε: «Είναι σημαντικό να διασφαλίσουμε τη μέγιστη δυνατή κινητοποίηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Χρειαζόμαστε ένα αποτελεσματικό πλέγμα δράσεων ενημέρωσης, αλλά και καθοδήγησης και υποστήριξης των ενδιαφερόμενων επιχειρήσεων, ώστε να μπορέσουν να διαμορφώσουν επιλέξιμες προτάσεις και να καταφέρουν να αντλήσουν χρηματοδότηση. Το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθηνών συμμετέχει ενεργά σε αυτή την προσπάθεια. Μέσω του μνημονίου συνεργασίας με την Αναπτυξιακή Τράπεζα, με στόχο τη διερεύνηση συμπράξεων για τη στήριξη της καινοτόμου επιχειρηματικότητας και την ενίσχυση της εξαγωγικής ικανότητας των ελληνικών επιχειρήσεων, μέσω της ανταλλαγής γνώσης, της συνδιοργάνωσης σεμιναρίων και της αμοιβαίας συμμετοχής σε δράσεις δικτύωσης και mentoring. Μέσω της συνεργασίας μας με την ΕΛΑΝΕΤ και άλλους φορείς, για τη διοργάνωση σε τακτική βάση ενημερωτικών εκδηλώσεων για τα διαθέσιμα προγράμματα. Μέσω του μνημονίου συνεργασίας με τη ΔΥΠΑ, για προγράμματα αναβάθμισης δεξιοτήτων και επανακατάρτισης εργαζόμενων σε όλους τους κλάδους της οικονομίας, με έμφαση στις ψηφιακές και πράσινες δεξιότητες».

«Έχουμε κάθε λόγο να κινητοποιήσουμε τις επιχειρήσεις, να τις εμπνεύσουμε, να τις καθοδηγήσουμε σε αυτή την κατεύθυνση. Στο θέμα αυτό υπάρχει κοινή αντίληψη μεταξύ της Πολιτείας και του επιμελητηρίου μας. Και θα είμαστε πρόθυμοι να στηρίξουμε κάθε σχετική πρωτοβουλία».

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ