Ελάτε στην παρέα μας

Ειδήσεις

Μενδώνη για Γλυπτά του Παρθενώνα: Η βρετανική πλευρά είναι σε δύσκολη θέση

Δημοσιεύθηκε

στις

«Από αυτή την κυβέρνηση έχουν γίνει πολύ περισσότερα βήματα από όσα είχαν γίνει από το 1982 και μετά που ξεκίνησε η Μελίνα Μερκούρη τον αγώνα της διεκδίκησης των γλυπτών του Παρθενώνα», τόνισε η υπουργός Πολιτισμού

«Για πρώτη φορά η βρετανική πλευρά αισθάνεται ότι είναι σε δύσκολη θέση και αυτό είναι αποτέλεσμα και της προσπάθειας αλλά και της στρατηγικής της ελληνικής κυβέρνησης», επισήμανε η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, από τη Βουλή, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή της Πλεύσης Ελευθερίας, Αλεξάνδρου Καζαμία, για τα Γλυπτά του Παρθενώνα και τον επαναπατρισμό τους.

Αναφερόμενη στις πρόσφατες δηλώσεις της εκπροσώπου της Τουρκίας στην UNESCO, πως δεν υπάρχει οθωμανικό διάταγμα παραχώρησης των Γλυπτών του Παρθενώνα στον λόρδο Έλγιν, η υπουργός Πολιτισμού σημείωσε πως η θέση αυτή «καταρρίπτει με κρότο ένα ακόμη επιχείρημα της βρετανικής πλευράς» και ότι είναι προϊόν των επαφών που η ίδια είχε με τον Τούρκο ομόλογό της.

Ο Αλέξανδρος Καζαμίας από την πλευρά του, τόνισε ότι είναι σημαντικό το momentum για τη χώρα μας, πρώτον λόγω της κλοπής των κοσμημάτων και των κειμηλίων από το βρετανικό μουσείο το περασμένο καλοκαίρι και δεύτερον την ακύρωση της συνάντησης του Έλληνα πρωθυπουργού με τον Βρετανό ομόλογό του κ. Σούνακ, που δείχνει όπως είπε, ότι ενοχλείται η βρετανική πλευρά στο υψηλότερο επίπεδο. Παράλληλα τόνισε την ανάγκη να αξιοποιηθούν περισσότερο οι δηλώσεις της εκπροσώπου της Τουρκίας στην UNESCO.

«Από αυτή την κυβέρνηση έχουν γίνει πολύ περισσότερα βήματα από όσα είχαν γίνει από το 1982 και μετά που ξεκίνησε η Μελίνα Μερκούρη τον αγώνα της διεκδίκησης των γλυπτών του Παρθενώνα», πρόσθεσε στη δευτερολογία της η κ. Μενδώνη, συμπληρώνοντας ότι γίνονται κινήσεις που δεν ανακοινώνονται και ασκείται συστηματική πίεση στη Μεγάλη Βρετανία, μέσω της πολιτιστικής διπλωματίας.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ