Connect with us

Ειδήσεις

Νέα ατζέντα για τις Ελληνικές τράπεζες: Ανάπτυξη και πιστωτική επέκταση στην επόμενη αξιολόγηση των θεσμών

Published

on

Οι ελληνικές τράπεζες, με μια εντελώς διαφορετική προσέγγιση σε σχέση με το παρελθόν, βρίσκονται στο επίκεντρο της αξιολόγησης των Θεσμών, με στόχο την ενίσχυση της ανάπτυξης και όχι απλώς τη διαχείριση κρίσεων. Η νέα φάση της μεταπρογραμματικής εποπτείας της χώρας ξεκίνησε με συναντήσεις των τεχνικών κλιμακίων των Θεσμών με τις τράπεζες, ενώ τη σημερινή ημέρα αναμένονται συναντήσεις με την Ελληνική Ένωση Τραπεζών και υπουργεία. Οι συναντήσεις πραγματοποιούνται εξ αποστάσεως.

Το “μενού” των θεμάτων που συζητήθηκαν περιλαμβάνει δύο βασικές θεματικές: την πιστωτική επέκταση και τη χρήση των πλεονάζοντων κεφαλαίων που έχουν συσσωρεύσει οι τέσσερις μεγαλύτερες ελληνικές τράπεζες. Όπως αναφέρεται από το insider.gr, αυτές οι τράπεζες διαθέτουν σημαντικά υπερβάλλοντα κεφάλαια, τα οποία πέρα από τις δυνατότητες για αύξηση των μερισμάτων στους μετόχους, ενδέχεται να χρησιμοποιηθούν για εξαγορές τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό. Συγκεκριμένα, η Εθνική Τράπεζα διαθέτει πλεόνασμα άνω των 2 δισ. ευρώ, η Eurobank διαθέτει 1,5 δισ., η Alpha Bank 1,4 δισ. και η Πειραιώς περίπου 1,4 δισ. ευρώ.

Η ατζέντα της συνάντησης με την Ελληνική Ένωση Τραπεζών περιλαμβάνει θέματα όπως ο εξωδικαστικός μηχανισμός, η χρηματοδότηση μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης, η τάση δημιουργίας νέων κόκκινων δανείων και η πορεία των δανείων του νόμου Κατσέλη. Οι ελληνικές τράπεζες σημειώνουν εντυπωσιακή πρόοδο σε όλους αυτούς τους τομείς. Ο εξωδικαστικός μηχανισμός συνεχώς ενισχύεται, με πιθανές περαιτέρω βελτιώσεις για την πιο αποτελεσματική διαχείριση του ιδιωτικού χρέους. Η πιστωτική επέκταση αυξάνεται, με τις εκταμιεύσεις του Ταμείου Ανάκαμψης να αναμένονται να τριπλασιαστούν κατά τη διάρκεια των ετών 2025-2026.

Η παραγωγή νέων κόκκινων δανείων είναι ουσιαστικά μηδενική για τις ελληνικές τράπεζες, ενώ παράλληλα συνεχίζεται η μείωση των υφιστάμενων μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων. Ο δείκτης των μη εξυπηρετούμενων δανείων έχει μειωθεί δραστικά, φτάνοντας στο 3,35% τον Δεκέμβριο του 2024, από το υψηλό 49,1% το 2016. Εντυπωσιακό είναι ότι οι ελληνικές τράπεζες πλέον δεν καταλαμβάνουν την πρώτη θέση για τα υψηλότερα NPE στην ΕΕ, παρά το γεγονός ότι ο δείκτης τους παραμένει υψηλότερος από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.

Όσον αφορά τα δάνεια του νόμου Κατσέλη, η σχετική διαδικασία έχει σχεδόν ολοκληρωθεί, με ελάχιστες εκκρεμότητες να απομένουν για τις ελληνικές τράπεζες. Οι τελευταίες υποθέσεις του νόμου Κατσέλη αναμένεται να λυθούν σύντομα, προσφέροντας ακόμη μια σημαντική βελτίωση στη συνολική εικόνα των τραπεζών και των δανειοληπτών.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ