Ελάτε στην παρέα μας

Ειδήσεις

Νέα δεδομένα στη Βρετανία: Περισσότερη ενημέρωση online παρά από την τηλεόραση

Δημοσιεύθηκε

στις

Οι ψηφιακές πλατφόρμες είναι πλέον η δημοφιλέστερη πηγή ενημέρωσης στη Βρετανία, ξεπερνώντας έστω οριακά την τηλεόραση και αποτυπώνοντας τη «στροφή των γενεών» σε ό,τι αφορά τις συνήθειες της παρακολούθησης ειδήσεων.

Πλέον, πάνω από επτά στους 10 Βρετανούς ενήλικες (71%) δηλώνουν ότι ενημερώνονται μεταξύ άλλων από ψηφιακές πλατφόρμες, ξεπερνώντας ελαφρώς το ποσοστό των ενηλίκων (70%) που ενημερώνονται μέσω τηλεοπτικών εκπομπών. Η βρετανική αρχή επικοινωνιών Ofcom δήλωσε ότι το αποτέλεσμα, που για πρώτη φορά δείχνει υπέρβαση των media έναντι της τηλεόρασης, καταγράφει τη «στροφή των γενεών στην ισορροπία των μέσων ενημέρωσης».

Σύμφωνα μάλιστα με την έρευνα, βασικό παράγοντα στη στροφή αυτή αποτέλεσαν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Τουλάχιστον οι μισοί Βρετανοί ενήλικες (52%) τα χρησιμοποιούν για ενημέρωση από 47% το 2023. Η δημοφιλέστερη εφαρμογή για ειδήσεις είναι το Facebook, το οποίο χρησιμοποιούν τρεις από τους 10 ενήλικες, και ακολουθούν το YouTube, το Instagram και το X.

Βέβαια, προέκυψε ότι οι παραδοσιακές πηγές ενημέρωσης συνεχίζουν να ξεπερνούν τους ψηφιακούς τους αντιπάλους σε βασικά στοιχεία, όπως η εμπιστοσύνη, η εγκυρότητα και η αμεροληψία. Σημειώνεται ότι η μεγαλύτερη πηγή ενημέρωσης στη χώρα παραμένει το BBC, με το 43% των ενηλίκων να το χρησιμοποιούν, αν και το ποσοστό αυτό έχει υποχωρήσει σημαντικά από το 2019 (58%).

«Η τηλεόραση κυριαρχεί στις συνήθειες ενημέρωσης του κόσμου από τη δεκαετία του 1960 και συνεχίζει να εμπνέει πολύ μεγάλη εμπιστοσύνη. Ωστόσο, είμαστε μάρτυρες σε μία στροφή των γενεών προς τις online ειδήσεις, οι οποίες συχνά θεωρούνται λιγότερο αξιόπιστες», δήλωσε ο Yih-Choung Teh, επικεφαλής στρατηγικής και ερευνών της Ofcom.

Τα social media κυρίαρχη πηγή ενημέρωσης στους νέους

Στους νέους μεταξύ 16 και 25 ετών, τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είναι η κυρίαρχη πηγή ενημέρωσης. Κορυφαία πηγή είναι το Instagram, το οποίο χρησιμοποιούν τέσσερις από τους 10 Βρετανούς αυτής της ηλικιακής κατηγορίας, ενώ το TikTok χρησιμοποιείται από το ένα τρίτο.

Το χάσμα μεταξύ αυτής της ομάδας και των άνω των 55 ετών είναι αγεφύρωτο: εννέα στους 10 νέους χρησιμοποιούν ψηφιακά μέσα για ειδήσεις, ενώ αντίστοιχο ποσοστό των άνω των 55 χρησιμοποιεί τηλεόραση. Βέβαια, οι έφηβοι συμφωνούν στην αξιολόγηση των παραδοσιακών μέσων ενημέρωσης ως πιο αξιόπιστων.

Στην κατηγορία των παιδιών μεταξύ 12 και 15 ετών, η μεγαλύτερη πηγή ενημέρωσης είναι το TikTok.

Η Fiona Bruce, δημοσιογράφος, παρουσιάστρια του BBC και επικεφαλής των ειδήσεων επικαιρότητας στον βρετανικό όμιλο, εξέφρασε ανησυχία για τον ρόλο των social media στην ενημέρωση. Σε κείμενό της στους Radio Times δήλωσε ότι πρόκειται για ένα πρόβλημα που μας αφορά όλους.

«Είναι ανησυχητικό ότι τα social media χρησιμοποιούνται όλο και περισσότερο ως πηγή ενημέρωσης. Δεν είναι μόνο πρόβλημα για τους δημοσιογράφους, είναι πρόβλημα για όλους μας. Και όταν βγει εκεί έξω μια ψεύτικη είδηση, είναι σχεδόν αδύνατο να διορθωθεί. Ξέρω από πρώτο χέρι, το έχω προσπαθήσει. Καλή τύχη να προσπαθήσετε να σβήσετε κάτι που έχει αναρτηθεί στο X», προειδοποίησε.

 

 

Πηγή: kathimerini.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ