Ελάτε στην παρέα μας

Ειδήσεις

Νέα μείωση στις εργοδοτικές εισφορές

Δημοσιεύθηκε

στις

Νέες ελαφρύνσεις με μείωση των εργοδοτικών εισφορών σχεδιάζει η κυβέρνηση, παράλληλα με παρεμβάσεις στο καθεστώς των βραχυχρόνιων μισθώσεων και της στεγαστικής πολιτικής.

Στίγμα των προθέσεων έδωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος, μιλώντας στο Action24, ανέφερε ότι εξετάζεται νέα μείωση κατά μία μονάδα των εργοδοτικών εισφορών, αλλά και φοροελαφρύνεις και μέτρα στήριξης στον βαθμό που το επιτρέπει ο δημοσιονομικός χώρος.

Επιπλέον, προανήγγειλε αλλαγές στην αγορά του Airbnb κάνοντας λόγο ότι εξετάζεται να μπει πλαφόν στις ημέρες μίσθωσης των κατοικιών που διατίθεται στις πλατφόρμες. Επίσης, η κυβέρνηση, όπως προανήγγειλε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αναζητά πρόσθετους πόρους για να επεκτείνει και το πρόγραμμα «Σπίτι μου».

Στο μέτωπο των φοροελαφρύνσεων και μέτρων στήριξης, ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι στις προθέσεις της κυβέρνησης είναι σε πρώτη φάση η μείωση κατά μία μονάδα των εργοδοτικών εισφορών, μέτρο το οποίο όπως είπε έχει σημαντικό δημοσιονομικό αποτύπωμα, για να προσθέσει ότι «όσο σχεδιάζουμε μεσοπρόθεσμα την πορεία του προϋπολογισμού, μπορώ να σας πω ότι οι πρώτες μειώσεις φόρων θα αφορούν εργοδοτικές εισφορές» παραπέμποντας στη ΔΕΘ για περισσότερες λεπτομέρειες.

Η κυβέρνηση έχει ήδη ανακοινώσει ότι το 2025 θα εφαρμοστεί ένα πακέτο στήριξης των εισοδημάτων και μειώσεων φόρου συνολικού ύψους 780 εκατ. ευρώ.

Στα μέτρα που έχουν εξαγγελθεί και αναμένεται να ψηφιστούν εντός του έτους περιλαμβάνονται νέα αύξηση συντάξεων μεσοσταθμικά στο 2,55%, μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά μισή ποσοστιαία μονάδα, κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος για τους επαγγελματίες, μόνιμη μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο αγροτικό πετρέλαιο, αύξηση του στεγαστικού φοιτητικού επιδόματος, αναστολή του ΦΠΑ στις νεόδμητες οικοδομές.

Τα Airbnb

Η κυβέρνηση αναμένεται να ανοίξει τον φάκελο των βραχυχρόνιων μισθώσεων το φθινόπωρο.

«Μελετάμε την αγορά του Airbnb σε μια λογική να δούμε στην Αθήνα πόσο μπορούμε να περιορίσουμε τη βραχυχρόνια μίσθωση για να απελευθερώσουμε ακίνητα για μακροχρόνια μίσθωση» ανέφερε ο Πρωθυπουργός, σημειώνοντας ότι η κυβέρνηση δεν απορρίπτει όλες τις προτάσεις της αντιπολίτευσης για την αντιμετώπιση της στεγαστικής κρίσης.

«Εχουμε βάλει ήδη κανόνες και υποχρεώσεις για όσους αντιμετωπίζουν το Airbnb ως μπίζνα, έχουν δηλαδή από τρία ακίνητα και πάνω» είπε και πρόσθεσε ότι «θα δούμε και πόσο χρόνο πρέπει να επιτρέπουμε συνολικά στη διάρκεια του έτους να νοικιάζεται ένα διαμέρισμα βραχυχρόνια».

Αναφερόμενος στην ακρίβεια ο πρωθυπουργός δήλωσε πως είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα, σημειώνοντας ότι έχουμε πληθωρισμό τροφίμων πάνω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. «Η ακρίβεια θα αντιμετωπιστεί μόνο με περαιτέρω στήριξη του εισοδήματος.

Οι μισθοί αυξάνονται», σημείωσε για να προσθέσει ότι το πρόβλημα με τις πολυεθνικές οξύνθηκε τον τελευταίο χρόνο και έκρινε πως έπρεπε να κάνει αυτή την παρέμβαση.

 

Πηγή: ot.gr

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ