Connect with us

Ειδήσεις

Νέες έρευνες ένα χρόνο μετά τα Τέμπη: Τι συνέβη με το ξυλόλιο, το μπάζωμα και τα σβησμένα βίντεο

Published

on

Ένα χρόνο μετά το έγκλημα με τους 57 νεκρούς στα Τέμπη παραμένουν τα ερωτήματα για το τι προκάλεσε την ανάφλεξη κατά τη σύγκρουση των δύο αμαξοστοιχιών στα Τέμπη.

Εξελίξεις στη δικαστική διερεύνηση των αιτιών του σιδηροδρομικού δυστυχήματος στα Τέμπη – αλλά και της έκρηξης και της φωτιάς που ακολούθησαν – έφερε την Τετάρτη η παράδοση του πορίσματος των πραγματογνωμόνων των οικογενειών των θυμάτων στον ειδικό εφέτη ανακριτή.

Μιλώντας την Πέμπτη ο Κώστας Λακαφώσης – πραγματογνώμονας και μέλος της Ανεξάρτητης Επιτροπής Διερεύνησης – αναφέρθηκε και πάλι στο ξυλόλιο, σημειώνοντας ότι «οι αναλύσεις από τα δείγματα που πήραμε, πραγματοποιήθηκαν από το Γενικό Χημείο του κράτους».

«Δεν μιλάμε για νόμιμη μεταφορά ξυλολίου, από τα συγκεκριμένα τρένα. Απαγορεύεται. Γνωρίζουμε ότι η ουσία υπήρχε στον χώρο της σύγκρουσης. Όταν κάποιος δώσει μία λογική εξήγηση πώς βρίσκεται σε επτά διαφορετικά σημεία, μεταξύ άλλων και στο χώμα, τότε θα καταλάβουμε», επεσήμανε.

«Το μπάζωμα (σ.σ. με φερτά υλικά όπως χαλίκια και μπετόν) έγινε στην εξωτερική πλευρά των γραμμών. Αν δείτε και στα βίντεο από ψηλά, στη μέσα πλευρά τους, προς τον τσιμεντένιο τοίχο, υπάρχει μία στενή λωρίδα μήκους περίπου 1 – 1,5 μέτρου από το τσιμέντο έως την άκρη των γραμμών, όπου εκεί δεν έχει φθάσει καμία μπουλντόζα και κανένα μηχάνημα. Άρα, αν ψάξει κάποιος εκεί, θα βρει “παρθένο” το χώμα, όπως ήταν τη στιγμή της σύγκρουσης».

Υπενθυμίζεται πως σύμφωνα με τις εξετάσεις των πραγματογνωμόνων τον Μάρτιο 2023, εντοπίστηκαν ίχνη ξυλολίου και άλλων εύφλεκτων διαλυτών σε μικρές ποσότητες, ενώ κατά τη δεύτερη δειγματοληψία τον Οκτώβριο 2023 δεν βρέθηκαν τα παραπάνω στοιχεία.

«Αυτό δείχνει ότι αυτά που βρέθηκαν τον Μάρτιο δεν ήταν περιβαλλοντικό θέμα που μπορεί να υπάρχει στον χώρο, αλλά υπήρξαν λόγω του συγκεκριμένου γεγονότος», δήλωσε στο Mega ο πραγματογνώμονας Γιώργος Περιβολιώτης, συμπληρώνοντας πως εάν η πρώτη δειγματοληψία είχε γίνει νωρίτερα από τις 29 Μαρτίου 2023 τότε θα έδειχνε περισσότερα στοιχεία.

«Αυτή η ανάφλεξη σε αυτή την έκταση και χρονική διάρκεια, δηλαδή μία έκταση με διάμετρο 70-80 μέτρων και χρονική διάρκεια περί τα 6 δευτερόλεπτα, δεν είναι δυνατόν να προέρχεται απλά και μόνο από τα υλικά των αμαξοστοιχιών», είπε ο κ. Περιβολιώτης.

Σημειώνεται πως, σύμφωνα με πληροφορίες, ο νέος πραγματογνώμονας θα προέρχεται από το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, ενώ εξετάζεται η αποστολή βιολογικού υλικού σε ειδικό εργαστήριο του Καναδά που μπορεί να διερευνήσει ποιες ουσίες υπήρχαν και αν συνέβαλαν στην τραγωδία.

Η παραπάνω απόφαση του δικαστικού λειτουργού έρχεται κατόπιν των αντικρουόμενων συμπερασμάτων μεταξύ της πραγματογνωμοσύνης που έγινε με εντολή του ανακριτή κι εκείνης του τεχνικού συμβούλου που ορίστηκε από τους συγγενείς θυμάτων.

Επιπλέον, εξετάζεται από τον ανακριτή και το αίτημα που αφορά στην αποστολή βίντεο σε εργαστήριο της Αγγλίας, στα οποία είχε καταγράφει η φόρτωση των τρένων αλλά όπως διαπιστώθηκε σε αυτά έγινε επανεγγραφή με συνέπεια να σβηστούν τα επίμαχα σημεία. Το συγκεκριμένο εργαστήριο έχει δυνατότητα επανάκτησης του υλικού.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ