Connect with us

Ειδήσεις

Νέες τραπεζικές πιέσεις οδηγούν το Χρηματιστήριο ακόμα χαμηλότερα

Published

on

Αδυναμία να βγάλει αντίδραση μετά την ισχυρή πτώση δείχνει το χρηματιστήριο της Αθήνας, με τον Γενικό Δείκτη να έχει πάρει ξανά αρνητική κλίση και να βλέπει να απειλούνται κρίσιμες στηρίξεις, καθώς επανέρχονται οι πωλητές στις τράπεζες και συνεχίζονται αμείωτες οι πιέσεις στα mid caps.

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης που επιχείρησε να κινηθεί ελαφρώς ανοδικά έως τις 1.395,84 μονάδες (+0,14%) πλέον υποχωρεί στις 1.385,4 μονάδες με πτώση 0,6%.

Ο τζίρος βρίσκεται στα 46 εκατ. ευρώ, ενώ έχουν διακινηθεί 11 εκατ. τεμάχια.

Ο τραπεζικός δείκτης ασκεί τις μεγαλύτερες πιέσεις με πτώση 1,18% στις 1.156 μονάδες, ο FTSE υποχωρεί κατά 0,56% στις 3.334 μονάδες, όπως και μεσαία κεφαλαιοποίηση του FTSEM που βρίσκεται στις 2.288 μονάδες με -1,3%.

Η αγορά ξεκίνησε χτες το τρίμηνο με ισχυρή διόρθωση 2% που οδήγησε τον ΓΔ στις 1.393,8 μονάδες, στην 4η πτωτική του συνεδρίαση στις τελευταίες 5 και με την “ατμομηχανή” του τον τραπεζικό δείκτη να έχει στο ίδιο διάστημα 5/5 αρνητικές συνεδριάσεις.

Προφανής αιτία τόσο για τη χτεσινή πτώση όσο και για τη γενικότερη αρνητική κλίση της αγοράς το τελευταίο δεν προκύπτει, τουλάχιστον άμεσα, και μάλλον θα πρέπει να αναζητηθεί σε ένα σύνολο επιμέρους παραγόντων. Οι επιφυλάξεις που εξέφρασαν πρόσφατα Moody’s και JP Morgan, το 5μηνο ράλι σχεδόν 28%, οι μετατοπίσεις χαρτοφυλακίων μετά το placement της Πειραιώς, οι ανησυχίες για τους νέους κανονισμούς του ΧΑ, πιθανώς και το φορτισμένο πολιτικό κλίμα με τις πιέσεις στην κυβέρνηση και την πρόταση μομφής, συνθέτουν ένα πλέγμα ανασταλτικών παραγόντων που επηρεάζουν αρνητικά τους traders.

Επιπλέον, με τα σημερινά δεδομένα ένα ακόμα “βαρίδι” προκύπτει από το μέτωπο του πληθωρισμού, καθώς ο δείκτης τιμών καταναλωτή στην Ελλάδα επιτάχυνε στο 3,4% από το 3,2%, ακολουθώντας αντίθετη πορεία από τη γενικότερη τάση στην ευρωζώνη.

Έτσι με τη χτεσινή βουτιά και τις σημερινές πιέσεις ο ΓΔ βρίσκεται πλέον πάνω στην ζώνη στήριξης των 1.380-1.385 μονάδων, όπως είχε κάνει και τον Μάρτιο (11/3) η οποία αν χαθεί ανοίγει τον δρόμο για περαιτέρω πτώση προς τις 1.350.

Η εικόνα στο ταμπλό

Στα της σημερινής συνεδρίασης, μία αρχική ώθηση που επιχείρησε να δώσει η Πειραιώς χάθηκε με την τράπεζα πλέον να υποχωρεί άνω του 1,8%, την ώρα που Εθνική συνεχίζει με -1,35%, η Eurobank με -0,75% και η Alpha με -0,35%.

Ο Μυτιληναίος έχασε την αρχική δυναμική του και συνεχίζει με μικρή άνοδο 0,3%, ενώ οι πωλητές επανήλθαν στην Jumbo με -0,9% και στον Τιτάνα με -1,7%, με την Ελλάκτωρ να κινείται στο -2% και την ΕΥΔΑΠ στο -1,9%.

Ο ΟΠΑΠ και η Aegean επιχειρούν να βγάλουν μια αντίδραση αλλά με “ασθενική” άνοδο πέριξ του +0,3% και οι δύο, με την ΔΕΗ και την ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ ελαφρώς θετικές (0,1%).

Η αγορά λαμβάνει σήμερα βοήθεια από την δεικτοβαρή Coca Cola με +0,8%, της οποία η βουτιά χτες κατά 3,7% επιβάρυνε αρκετά τη συνολική εικόνα, ενώ στην κορυφή του FTSE βρίσκεται ο Σαράντης με +1,2% και ακολουθούν οι Cenergy και ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ με κέρδη περί του 1%.

Στη μεσαία κεφαλαιοποίηση συνεχίζονται αμείωτες οι πιέσεις με μόλις 4 τίτλους να κινούνται ανοδικά και αυτό με κέρδη έως 0,5% (Austriacard).

Την ίδια ώρα, η ΑΒΑΞ πραγματοποιεί βουτιά 4,2%, η Intrakat κινείται στο -3,3%, η Κρι Κρι στο -3% και η Intralot στο -1,2%.

Στα χαμηλότερα στρώματα ξεχωρίζει για ακόμα μία φορά η Q&R, που αφήνει πίσω της τη χτεσινή διόρθωση και επιστρέφει στους γνώριμους ανοδικούς της ρυθμούς με κέρδη 3,9% και υψηλό τζίρο άνω των 220 χιλ. ευρώ.

Στο σύνολο του ταμπλό οι συσχετισμοί είναι πλέον με τους πωλητές, καθώς 58 μετοχές κινούνται ανοδικά έναντι 63 πτωτικών.

Η διεθνής εικόνα

Με σημαντική διόρθωση κινήθηκε χτες η Wall Street, στην δεύτερη πτωτική της συνεδρίαση στο νέο τρίμηνο με απώλειες έως 1% για τον Dow Jones, ενώ ελαφρώς αρνητική κλίση συνεχίζει να έχει και η προθεσμιακή αγορά σήμερα.

Στο -0,05% τα futures του Dow Jones, στο -0,4% του Nasdaq και στο -0,2% του S&P 500.

Τις δυνατότητες να κινηθούν θετικά μετά τη χτεσινή πτώση διερευνούν οι δείκτες στην Ευρώπη, έχοντας στο πλευρό τους τη θετική έκπληξη από το μέτωπο του πληθωρισμού.

Ειδικότερα, ο δείκτης τιμών καταναλωτή επιβράδυνε στο 2,4% ετησίως τον Μάρτιο την ώρα που οι αναλυτές περίμεναν να παραμείνει αμετάβλητος στο 2,6%, με τον δομικό πληθωρισμό να επιβραδύνει επίσης στο 2,9% από το 3,1%.

Σε αυτό το κλίμα ο γερμανικός DAX κινείται στο +0,23%, ο γαλλικός CAC 40 στο +0,22% και ο πανευρωπαϊκός Stoxx 50 στο +0,15%, ενώ ο βρετανικός FTSE 100 υποχωρεί κατά 0,37%.

Σταθερά σε αναβαθμισμένα επίπεδα παραμένουν οι αποδόσεις των ομολόγων με την απόδοση του 10ετούς ΗΠΑ στο 4,367% και του 2ετούς στο 4,704%, ενώ το ελληνικό 10ετές κινείται στο 3,345%.

Τέλος, χωρίς ιδιαίτερες μεταβολές αλλά σε υψηλά 5 μηνών είναι το πετρέλαιο με το Brent στα 89,3 δολάρια και το WTI στα 85,4 δολ. όπως και το bitcoin που παραμένει στην περιοχή των 66.000 δολαρίων με οριακές διακυμάνσεις.

 Πηγή: capital.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ