Στοχευμένες παρεμβάσεις για περιοχές με ισχυρότερους περιορισμούς, Επιστρεπτέα 5 και στήριξη εταιρειών με πτώση τζίρου 30%, αλλά και σχέδιο παράτασης στο μέτρο των επιταγών και των αναστολών προωθεί μεταξύ άλλων η κυβέρνηση. Και τούτο μετά την αυστηροποίηση του lockdown έως τις 11 Ιανουαρίου, αλλά και με δεδομένο πως όποια απόφαση και να ληφθεί στο υγειονομικό πεδίο στη συνέχεια, οι περιορισμοί δεν θα εκλείψουν.
Η κυβέρνηση αρχίζει να μοιράζει μέτρα στήριξης από τον «κουμπαρά» των 7,5 δις ευρώ που έχει προβλέψει για το 2021. Κάποιες αποφάσεις έχουν ήδη ανακοινωθεί, όπως είναι το κατά 100% «κούρεμα» του ενοικίου για τις εταιρείες που θα μείνουν κλειστές με κρατική εντολή έως τις 11 Ιανουαρίου.
Το πιο μεγάλο εργαλείο του Ιανουαρίου είναι η Επιστρεπτέα 5, η απόφαση για την οποία αναμένεται εντός των ημερών με μεγάλη διαφορά το γεγονός ότι τα κριτήρια που θα καθορίσουν το ύψος του ποσού θα αποφασισθούν αφού υποβληθεί η κοινή αίτηση ενδιαφέροντος και χορήγησης θα έχει ελάχιστο ποσό τα 1.000 ευρώ και υποχρέωση διατήρησης των θέσεων εργασίας έως και τον Ιούνιο του 2021.
Παράλληλα προωθείται το νέο εργαλείο στήριξης όσων έχουν πτώση τζίρου τουλάχιστον 30% τον προηγούμενο χρόνο, το οποίο συνδέεται με το ύψος των δαπανών που βάρυναν την εταιρεία. Το μέτρο προκύπτει από το σχετικό δικαίωμα που έδωσε η Επιτροπή εισάγοντας νέο προσωρινό πλαίσιο κρατικών ενισχύσεων (τμήμα 3.12).
Το εν λόγω εργαλείο της ΕΕ για να τις «ενισχύσεις υπό μορφή στήριξης για μη καλυπτόμενες πάγιες δαπάνες» σε ελληνικό επίπεδο σχεδιάζεται, σύμφωνα με πληροφορίες, να ενεργοποιηθεί λίγο αργότερα, περί τα μέσα Φεβρουαρίου. Εξετάζεται το κατά πόσο θα στραφεί σε επιχειρήσεις οι οποίες καθώς έχουν μεγάλη συσσώρευση κρατικών ενισχύσεων δεν θα είναι πια επιλέξιμες για τις Επιστρεπτέες και για άλλες παρεμβάσεις, αναφέρουν αρμόδιες πηγές.
Ανάλογα θα αναπροσαρμοσθεί και η δυνατότητα αναστολής σύμβασης εργασίας των εργαζομένων σε εταιρείες που πλήττονται με αποζημίωση ειδικού σκοπού η οποία για τον Δεκέμβριο είναι ορισθεί στα 534 ευρώ μηνιαίως. Για τους εργαζόμενους και τους εργοδότες επίσης προβλέπεται η δυνατότητα αναστολής πληρωμής των δόσεων ρυθμισμένων φορολογικών και ασφαλιστικών οφειλών με την μετάθεση της αποπληρωμής τους σε αντίστοιχες δόσεις στο τέλος της ισχύουσας ρύθμισης. Επίσης αναμένεται να παραταθεί και η αναστολή πληρωμής δόσεων τραπεζικών δανείων σε συνεννόηση με την Ελληνική Ένωση Τραπεζών, αλλά και η καταβολή των επιδομάτων ανεργίας, η υποχρεωτική τηλεργασία.
Παράλληλα η κυβέρνηση έχει προαναγγείλει νέα εργαλεία για τη στήριξη στοχευμένα περιοχών και κλάδων που υπέστησαν μεγαλύτερες ζημιές λόγω περιοριστικών μέτρων. Ο υπουργός ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης προανήγγειλε χρηματοδοτικά εργαλεία ad hoc για τις περιοχές σε παρατεταμένη καραντίνα. «Οι περιοχές που έχουν δεχθεί επιπλέον περιοριστικά μέτρα θα πρέπει να τύχουν και επιπλέον μέτρων στήριξης όπως στη Δυτική Αττική και τη Δυτική Μακεδονία» δεσμεύθηκε. Επίσης αναφέρθηκε σε παράταση του μέτρου των επιταγών «καθώς για το μέτρο των επιταγών υποτίθεται ότι η αγορά θα λειτουργούσε Δεκέμβριο, μπήκαμε Ιανουάριο και η αγορά ακόμα βρίσκεται σε καραντίνα». Μιλώντας για την ρύθμιση δανείων για όσους έχει τελειώσει η εννιάμηνη αναστολή, ο κ. Γεωργιάδης είπε ότι «έχει υπάρξει συζήτηση για επέκταση αυτής της αναστολής. Υποστηρίζουμε την επέκταση της αναστολής. Αλλά δεν είναι ζήτημα της κυβέρνησης είναι των ευρωπαϊκών εποπτικών αρχών».
Επίσης το υπουργείο Ανάπτυξης προωθεί την επιδότηση για τις θερμάστρες εξωτερικού χώρου, αλλά και το πρόγραμμα για τα eshop, ενώ προχωρά το πρόγραμμα άμεσων επιδοτήσεων σε όσους υπέστησαν μεγάλη πτώση τζίρου. Γνωστοποίησε επίσης πως εξετάζεται ειδικό ένα πρόγραμμα ΕΣΠΑ για τις περιοχές που βρίσκονται σε παρατεταμένο lockdown.