Connect with us

Ειδήσεις

«Ξεμπλοκάρεται» για χιλιάδες δικαιούχους η επικουρική σύνταξη

Published

on

Περίπου 30.000 ασφαλισμένοι καλούνται να κάνουν πάλι αίτηση για να λάβουν επικουρική σύνταξη

Χιλιάδες ασφαλισμένοι, κυρίως του δημοσίου, των ΔΕΚΟ και των τραπεζών θα κληθούν να καταθέσουν εκ νέου αίτηση για την λήψη της επικουρικής τους σύνταξης. Σύμφωνα με πληροφορίες για να ενεργοποιηθεί η νέα ευνοϊκή διάταξη του τελευταίου ασφαλιστικού νόμου που προβλέπει την χορήγηση επικουρικής σύνταξης με 15ετία θα πρέπει οι ασφαλισμένοι που είχαν ήδη κάνει αίτηση και δεν πληρούσαν τις προϋποθέσεις να την υποβάλλουν εκ νέου για να ξεμπλοκάρει η έκδοση της.

Αναλυτικότερα, περισσότεροι από 30.000 δημόσιοι υπάλληλοι, υπάλληλοι σε ΔΕΚΟ και σε τράπεζες που κατέθεσαν τα προηγούμενα χρόνια αίτηση για να λάβουν επικουρική σύνταξη, αλλά δεν είχαν τα απαιτούμενα ένσημα, καθώς έπρεπε να έχουν συμπληρώσει τα ίδια έτη ασφάλισης με αυτά που απαιτούνται για την κύρια (25ετία, 35ετία) παρέμειναν επί σειρά ετών «εγκλωβισμένοι», καθώς η αίτηση τους παραμένει σε εκκρεμότητα. Σήμερα η επικουρική σύνταξη ενός δημοσίου υπαλλήλου μπορεί να εκδοθεί 3 – 4 χρόνια μετά την έκδοση της κύριας σύνταξης.

Το επόμενο διάστημα οι ασφαλισμένοι που παραμένουν σε αναμονή θα κληθούν να υποβάλλουν νέα αίτηση για τη λήψη επικουρικής με 15ετία, καθώς θα απορριφθεί η αρχική. Σύμφωνα με υψηλόβαθμα στελέχη, οι αρμόδιοι υπάλληλοι στον ΕΦΚΑ έχουν ζητήσει περαιτέρω διευκρινήσεις από το υπουργείο Εργασίας, προκειμένου να προχωρήσουν στην απαιτούμενη διαδικασία.

Με αυτό τον τρόπο χιλιάδες ασφαλισμένοι θα πάρουν πλήρη επικουρική σύνταξη με τα απαιτούμενα πλέον 15 χρόνια, ενώ με το προηγούμενο καθεστώς θα έπρεπε να συμπληρώσουν 25 ή 35 έτη με την εξαγορά τις περισσότερες φορές πλασματικών ετών. Διαφορετικά η επικουρική σύνταξη θα ήταν μειωμένη και θα την έπαιρναν μετά τα 67 έτη.

Παράλληλα, θα επανεξεταστούν οι αιτήσεις που πήραν απορριπτική απόφαση λόγω έλλειψης χρονικών προϋποθέσεων. Για παράδειγμα η έκδοση επικουρικής με 15ετία ανεξαρτήτως ταμείων (διαδοχική) διευκολύνει τους αυτοαπασχολούμενους του ΤΣΜΕΔΕ που μπορούν να θεμελιώσουν δικαίωμα με 15ετία σε ΤΣΜΕΔΕ και Δημόσιο, ή ΤΣΜΕΔΕ και ΙΚΑ.

∆ΗΜΟΣΙΟ

Κερδισμένοι είναι οι ασφαλισμένοι του δημοσίου από το πρώην ΤΕΑ∆Υ. Μέχρι πρότινος για την έκδοση επικουρικής απαιτούνταν η θεμελίωση της µε 25ετία, ή 35ετία. Στο δημόσιο µε 25ετία ο ασφαλισμένος μπορούσε να λάβει την επικουρική του στα 67 ακόμη και αν έλαβε την κύρια σύνταξη στα 55 µε 25ετία και ανήλικο. Για να λάβει την επικουρική του σύνταξη πριν τα 67 θα έπρεπε ο δημόσιος υπάλληλος να είχε συμπληρώσει 35ετία.

Πλέον οι δημόσιοι υπάλληλοι θα θεμελιώνουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα για την λήψη επικουρικής σύνταξης με την συμπλήρωση 15 ετών.

∆ΕΚΟ – ΤΡΑΠΕΖΕΣ

Κερδισμένοι είναι οι ασφαλισμένοι στα επικουρικά ταμεία ∆ΕΚΟ και τραπεζών, οι οποίοι μέχρι σήμερα για να λάβουν επικουρική σύνταξη έπρεπε να είχαν συμπληρώσει 25ετία ή 35ετία. Στο πρώην ΤΑΠ- ΟΤΕ, αν ασφαλισμένος δεν είχε συμπληρώσει 35ετία στην επικουρική ασφάλιση δεν μπορούσε να πάρει επικουρική σύνταξη, παρά µόνον αν προχωρούσε στην αναγνώριση πλασματικού χρόνου και μόνο όσον αφορά την στρατιωτική του θητεία.

∆ΙΑ∆ΟΧΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗ

Επικουρική σύνταξη με 15ετία θα μπορέσουν να λάβουν ασφαλισμένοι με διαδοχικούς χρόνους σε δύο ή περισσότερα ταμεία, όπως ΤΣΜΕ∆Ε + δημόσιο ή ταμείο νομικών + δημόσιο, ΙΚΑ + ∆ΕΚΟ.

Με τη νέα ρύθμιση

Α. Ξεµπλοκάρονται χιλιάδες επικουρικές, οι οποίες επί πολλά έτη ήταν σε εκνευριστική αναµονή.

Β. Μηδενίζονται οι απορριπτικές αποφάσεις καθυστέρησης της επικουρικής σύνταξης. Τα Ταµεία εξέδιδαν σωρηδόν απορριπτικές αποφάσεις, γιατί οι συγκεκριµένοι ασφαλισµένοι έπρεπε να έχουν 25 ή 35 χρόνια για να πάρουν επικουρική.

Γ. Τα ποσά στις επικουρικές της 15ετίας είναι µικρά. Όσοι βγουν θα πρέπει να γνωρίζουν ότι για όσους συνταξιοδοτούνται από το 2015 και µετά εφαρµόζονται δύο υπολογισµοί: ο ένας για τα έτη ασφάλισης έως το 2014 και ο άλλος από το 2015 και µετά. Ασφαλισµένος έως το 2014 έχει επικουρική που καθορίζεται µε συντελεστή 0,45% ανά έτος και πολλαπλασιάζεται µε τον συντάξιµο µισθό που έχει έως το 2014. Από το 2015 και µετά παίζουν ρόλο οι εισφορές που πληρώνουν κάθε χρόνο και η ηλικία αποχώρησης. Οσο µικρότερη είναι τόσο µειώνεται και το τελικό ποσόν.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ