Ελάτε στην παρέα μας

Ειδήσεις

Ολοκληρωμένο Σύστημα Πυρανίχνευσης και Δασοπροστασίας για τον Δήμο Σαλαμίνας

Δημοσιεύθηκε

στις

Ένα υπερσύγχρονο, ολοκληρωμένο σύστημα Πρόληψης, Έγκαιρης Ανίχνευσης και Διαχείρισης Δασικών Πυρκαγιών, το οποίο καλύπτει το Δάσος των Κανακίων αλλά και την ευρύτερη περιοχή, είναι έτοιμο στη Σαλαμίνα.

Συγκεκριμένα, τοποθετήθηκαν 600 ασύρματοι και ενεργειακά αυτόνομοι αισθητήρες τεχνολογίας IoT (Internet of Things), που επιτηρούν το δάσος μέσα από τα ίδια τα δέντρα στα οποία εγκαθίστανται και παρέχουν υψηλή αξιοπιστία και αμεσότητα στην πυρανίχνευση.

Οι αισθητήρες αποστέλλουν στο Cloud, σε ειδικό λογισμικό πυρανίχνευσης, ανά 1 λεπτό και σε 24ωρη βάση τις περιβαλλοντικές μετρήσεις της περιοχής που καλύπτουν (διοξείδιο του άνθρακα (CO2), υγρασία και θερμοκρασία). Το λογισμικό πυρανίχνευσης επεξεργάζεται τα παραπάνω δεδομένα και κάνοντας χρήση ειδικών αλγορίθμων τεχνητής νοημοσύνης (AI – Artificial Intelligence) ανιχνεύει σε πραγματικό χρόνο οποιοδήποτε συμβάν πυρκαγιάς. Εντοπίζει αυτόνομα και με ακρίβεια τη θέση έναρξης της πυρκαγιάς και ενημερώνει πολυκαναλικά τα γραφεία Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Σαλαμίνας με SMS, eMail, Viber και τοπική φαροσειρήνα στο κέντρο επιτήρησης.

Υπάρχει δε η δυνατότητα να ενημερώνεται και το τοπικό κλιμάκιο της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, κάτι το οποίο ο Δήμος έχει προτείνει.

Επιπλέον, η ολοκληρωμένη πλατφόρμα πρόληψης και διαχείρισης δασικών πυρκαγιών παρουσιάζει σε πραγματικό χρόνο και σε μια κεντρική οθόνη τα εξής:

• Το βαθμό επικινδυνότητας έναρξης πυρκαγιάς σε τοπικό επίπεδο και μάλιστα ανά αισθητήρα, βάσει των συνθηκών που επικρατούν τοπικά (άνεμος, υγρασία, θερμοκρασία).
• Τη θέση τόσο των οχημάτων όσο και των πεζοπόρων τμημάτων του Δήμου που επιχειρούν στην επιχείρηση κατάσβεσης.
• Τη θέση των Drone που τυχόν επιτηρούν την περιοχή.
• Τη θέση λοιπού εξοπλισμού όπως φορητές δεξαμενές, εργαλεία κατάσβεσης, κλπ. ή και προσωπικού τα οποία δεν φέρουν μονάδες τηλεματικής (GPS) ή κινητό τηλέφωνο αλλά μικροσυσκευές ραδιοφάρων εντοπισμού μέσω των Drone που τυχόν επιτηρούν την περιοχή.
Με το παρόν σύστημα ο Δήμος Σαλαμίνας στοχεύει στην ενίσχυση των υφιστάμενων μέσων δασοπροστασίας και συγκεκριμένα στις ακόλουθες κατευθύνσεις :
• Ενεργή πρόληψη πυρκαγιών με άμεσο εντοπισμό και καταστολή ενεργειών, όπως η καύση ξερόχορτων, το κάπνισμα των μελισσών και η χρήση υπαίθριων ψησταριών (barbeque) μέσα στο δάσος εντός της αντιπυρικής περιόδου.
• Βέλτιστη κατανομή πυροσβεστικών δυνάμεων βάσει τοπικών, ψηφιακών χαρτών επικινδυνότητας που ανανεώνονται σε πραγματικό χρόνο.
• Ελαχιστοποίηση του χρόνου πυρανίχνευσης με ταυτόχρονη δραστική μείωση των ψευδών συναγερμών (false alarms).
• Έγκαιρη και ολοκληρωμένη πληροφόρηση της Υπηρεσίας Πολιτικής Προστασίας και των συναρμόδιων φορέων, για την πραγματική κατάσταση, την πρόβλεψη της εξέλιξης των φαινομένων και εν τέλει τη λήψη των σωστών και γρήγορων αποφάσεων στην αντιμετώπιση των έκτακτων επικίνδυνων φαινομένων.
• Άμεση πληροφόρηση και σωστή καθοδήγηση των πολιτών πριν, κατά τη διάρκεια και μετά την εκδήλωση μιας πυρκαγιάς.

Για το έργο αυτό, κόστους €607.600,00, ο Δήμος εξασφάλισε χρηματοδότηση από το Πρόγραμμα ΑΝΤ.ΤΡΙΤΣΗΣ του ΥΠ.ΕΣ.

“Το έργο αυτό το χρωστούσαμε σε όσους μας παρέδωσαν σώο το δάσος μας, το χρωστούσαμε στα παιδιά μας, καθώς οφείλουμε να κάνουμε το παν για να προστατέψουμε το περιβάλλον που μεγαλώνουν, το χρωστούσαμε στο νησί μας”, δηλώνει χαρακτηριστικά η δημοτική αρχή Σαλαμίνας.

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ