Ελάτε στην παρέα μας

Ειδήσεις

Ολυμπιακοί αγώνες 2024: «Φρούριο» το Παρίσι – Ο φόβος του ISIS-K και η αόρατη απειλή

Δημοσιεύθηκε

στις

Συνελήφθη 18χρονος που «σχεδίαζε επίθεση» κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών αγώνων 2024.

Εκατομμύρια επισκέπτες, χιλιάδες αθλητές και τα βλέμματα όλου του πλανήτη στραμμένα εκεί. Πάντα οι Ολυμπιακοί αγώνες αποτελούν μία ιδιαίτερη πρόκληση για την ασφάλεια. Ωστόσο, οι διοργανωτές των Ολυμπιακών αγώνων 2024 είναι αντιμέτωποι με ακόμα περισσότερες απειλές.

Ο φόβος για μια τρομοκρατική επίθεση, για διαμαρτυρίες αλλά και κυβερνοεπιθέσεις συνθέτουν ένα ιδιαίτερο σκηνικό. Την κατάσταση περιπλέκει ακόμα περισσότερο το γεγονός ότι για πρώτη φορά η τελετή έναρξης δεν θα γίνει σε στάδιο, αλλά στον Σηκουάνα, όπως επίσης η επιλογή των Γάλλων να μετατραπούν σε εγκαταστάσεις για τη διοργάνωση κάποια από τα «στολίδια» της πόλης.

Σύλληψη 18χρονου που «σχεδίαζε επίθεση» στους Ολυμπιακούς αγώνες

Η γαλλική αστυνομία συνέλαβε έναν 18χρονο στο Μπορντό, ο οποίος σχεδίαζε επίθεση κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών αγώνων 2024, σύμφωνα με πηγές του Reuters.

Η αντιτρομοκρατική υπηρεσία ανέφερε στο ειδησεογραφικό πρακτορείο ότι ο 18χρονος σχεδίαζε να διαπράξει μία ή περισσότερες επιθέσεις εναντίον ανθρώπων. Να σημειωθεί ότι δεν ανέφερε κάποια σύνδεση με τους Ολυμπιακούς αγώνες του Παρισιού.

Τρομοκρατία, διαμαρτυρίες και κυβερνοεπιθέσεις

Οι Ολυμπιακοί αγώνες έχουν γίνει στόχος επιθέσεων στο παρελθόν. Το 1972 στο Μόναχο, 11 μέλη της ισραηλινής ομάδας δολοφονήθηκαν από την παλαιστινιακή τρομοκρατική οργάνωσης «Μαύρος Σεπτέμβρης». Το 1996, βόμβα σκότωσε μία γυναίκα και τραυμάτισε περισσότερους από 100 ανθρώπους στους Ολυμπιακούς αγώνες της Ατλάντα.

Επιπλέον, το Παρίσι έχει γίνει στο παρελθόν στόχος τρομοκρατικών επιθέσεων με χειρότερη εκείνη του 2015, κατά την οποία σκοτώθηκαν 130 άνθρωποι και τραυματίστηκαν άλλοι 494.

Στο μεταξύ, το μεγάλο ραντεβού ξεκινά σε μια περίοδο εγχώριας αναταραχής, εν μέρει εξαιτίας των πρόσφατων πρόωρων βουλευτικών εκλογών στη Γαλλία, κάτι που δημιουργεί ανησυχία για τυχόν διαμαρτυρίες.

Πέρα από όλα αυτά, μία από τις μεγαλύτερες απειλές είναι η αόρατη: οι κυβερνοεπιθέσεις, σε δίκτυα ηλεκτρισμού, τηλεπικοινωνιών ή μεταφορών, επισημαίνει το CNN.

Δεκάδες χιλιάδες ένστολοι στους δρόμους

Το πλάνο των διοργανωτών για την ασφάλεια των Ολυμπιακών αγώνων 2024 περιλαμβάνει 35.000 αστυνομικούς, που θα είναι επί ποδός κάθε ημέρα. Για την τελετή έναρξης την Παρασκευή (26/7), θα είναι στους δρόμους 45.000 αστυνομικοί.

Επιπλέον, 10.000 στρατιώτες θα αναπτυχθούν στο Παρίσι και στην προσπάθεια θα συνδράμουν 1.800 αστυνομικοί από όλο τον κόσμο. Επίσης, σύμφωνα με το Reuters, η Γαλλία θα αναπτύξει 20.000 security.

Περίμετρος ασφαλείας, φράγματα και QR Code

Περίπου 104.000 άνθρωποι αναμένεται να παρακολουθήσουν την τελετή έναρξης από τις κερκίδες κατά μήκος του Σηκουάνα και άλλοι 220.000 θα βγουν στους δρόμους.

Από την περασμένη Πέμπτη έχει δημιουργηθεί μία αυστηρά ελεγχόμενη ζώνη ασφαλείας γύρω από τον ποταμό. Όσοι ζουν, εργάζονται ή επισκέπτονται σημεία εντός της ζώνης θα πρέπει να διαθέτουν QR Code. Στους δρόμους του Παρισιού έχουν τοποθετηθεί συνολικά 44.000 μεταλλικά φράγματα.

«Ελέγξαμε όλα τα κελάρια των κτιρίων κατά μήκος του Σηκουάνα, στη διαδρομή της τελετής έναρξης. Οι κατακόμβες επίσης ελέγχθηκαν. Επίσης, σφραγίστηκαν χιλιάδες φρεάτια», δήλωσε στη Le Parisien ο υπουργός Εσωτερικών της Γαλλίας, Ζεράρ Νταρμανέν.

Το κόστος για την ασφάλεια των Ολυμπιακών αγώνων 2024 μπορεί να ξεπεράσει το 1 δισεκατομμύριο στερλίνες, που ήταν ο σχετικός «λογαριασμός» για τη διοργάνωση του Λονδίνου, το 2012, αναφέρει ο Guardian.

Ο φόβος του ISIS-K

Oι γαλλικές υπηρεσίες ασφαλείας έκαναν έρευνες σε κοινότητες μεταναστών από πρώην σοβιετικές χώρες, σε μια προσπάθεια να προστατεύσουν τη διοργάνωση από το ISIS-K, δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών, Ζεράρ Νταρμανέν.

Το ISIS-K είναι «αναμφισβήτητα το πιο επικίνδυνο κίνημα», δήλωσε στη Le Parisien, αλλά σημείωσε ότι οι αρχές δεν εντόπισαν κάποια συγκεκριμένη απειλή για τους Ολυμπιακούς αγώνες. Πρόκειται για αναγεννημένη πτέρυγα του Ισλαμικού Κράτους, που πήρε το όνομά της από το Χορασάν, περιοχή που περιελάμβανε τμήματα του Ιράν και του Αφγανιστάν μεταξύ άλλων.

Για να αντιμετωπίσουν αυτό τον κίνδυνο, οι υπηρεσίες ασφαλείας «έλεγξαν ιδιαίτερα όλους τους ανθρώπους που σχετίζονται με δέκα εθνικότητες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης», δήλωσε ο Νταρμανέν.

Τατζίκοι και άλλα άτομα από την Κεντρική Ασία που ζουν στη Γαλλία δήλωσαν στο Reuters ότι επικοινώνησαν μαζί τους αστυνομικοί- τηλεφωνικά ή με άλλο τρόπο- που ζητούσαν πληροφορίες για τους ίδιους και τις κοινότητές τους.

Πάντως, ο Νταρμανέν ξεκαθάρισε ότι: «Δεν έχουμε συγκεκριμένες απειλές για τους Ολυμπιακούς αγώνες, από τις γαλλικές ή τις ξένες υπηρεσίες πληροφοριών που μας βοηθούν. Προφανώς είμαστε προσεκτικοί με κάθε σημάδι, αλλά δεν υπάρχουν συγκεκριμένες απειλές».

Σε επιστολή του προς τους ένστολους, ο Γάλλος υπουργός Εσωτερικών ανέφερε ότι το μεγαλύτερο παγκόσμιο γεγονός που μπορεί να διοργανώσει μία χώρα είναι «επιτέλους εδώ», έπειτα από προετοιμασία τεσσάρων ετών. «Η αποστολή σας δεν θα είναι εύκολη. Βασίζομαι σε κάθε έναν σας για να παρουσιάσετε το πιο όμορφο πρόσωπο της Γαλλίας», τόνισε και συμπλήρωσε: «Τα μάτια όλου του κόσμου θα είναι πάνω σας».

Το βίντεο με τις απειλές

Την ίδια ώρα, στα social media κυκλοφόρησε ένα βίντεο, στο οποίο άτομο που μιλά αραβικά και έχει στα ρούχα του την παλαιστινιακή σημαία απειλεί με «ποτάμια αίματος στους δρόμους του Παρισιού».

Κάποιοι χρήστες των social media έκαναν λόγο για βίντεο της Χαμάς, ωστόσο δεν υπάρχει κάποια επίσημη ένδειξη για αυτό, ενώ η αυθεντικότητά του δεν έχει επιβεβαιωθεί.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ