Ελάτε στην παρέα μας

Ειδήσεις

Οπισθοχώρηση έφεραν τα μέτρα πυροπροστασίας φέτος

Δημοσιεύθηκε

στις

«Χάθηκε η μπάλα» με τον κανονισμό πυροπροστασίας ακινήτων, σε τέτοιον μάλιστα βαθμό ώστε ο πανικός που έφερε μέχρι και ξεριζώματα δέντρων από ιδιοκτήτες ακινήτων, οι οποίοι απειλούνταν με σοβαρά πρόστιμα σε περίπτωση μη συμμόρφωσης, κατέληξε στην πλήρη αναβολή των πάντων!

Αφού διαμαρτυρήθηκαν από τους τεχνικούς κλάδους που είναι αρμόδιοι για την εκπόνηση των ειδικών τεχνικών εκθέσεων για τα μέτρα πυρασφάλειας μέχρι τους εργαζόμενους των Δήμων, όπου, ενώ οι υπηρεσίες είναι υποστελεχωμένες, σε τεχνικό και επιστημονικό επίπεδο, φορτώνονται με νέες αρμοδιότητες σε ασφυκτικό χρονικό πλαίσιο, τελικά ο Συνήγορος του Πολίτη, με έγγραφό του προς τους αρμόδιους Υπουργούς, έστειλε επισημάνσεις αξιολογώντας ως αντισυνταγματική την ανωτέρω ΚΥΑ και θεωρεί ότι δεν συνάδει με το Άρθρα 24 (προστασία του περιβάλλοντος) και το Άρθρο 17 (προστασία της ιδιοκτησίας), διότι μετακυλίει σε μεγάλο βαθμό τις ευθύνες της προστασίας της περιουσίας και του περιβάλλοντος από τις πυρκαγιές στους ιδιώτες, με υπέρμετρα, μάλιστα, επαχθείς οικονομικά όρους για αυτούς!

Η κυβέρνηση έχει δώσει παράταση για την εφαρμογή των μέτρων, τονίζοντας ότι «τα πρόστιμα δεν είναι σκοπός, ούτε αυτοσκοπός» (!), έως τις 30 Ιουνίου προκειμένου οι πολίτες να δηλώσουν τον καθαρισμό των οικοπεδικών και ακάλυπτων χώρων ιδιοκτησίας τους, στην πλατφόρμα του Εθνικού Μητρώου Τήρησης Μέτρων Προληπτικής Πυροπροστασίας, η οποία βρίσκεται στην ηλεκτρονική διεύθυνση akatharista.apps.gov.gr, καθώς και στον ιστότοπο του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας civilprotection.gov.gr.

Από εκεί κι έπειτα, άρχισε το παιχνίδι των υποχωρήσεων. Η υποχρέωση κατάρτισης τεχνικής έκθεσης που θα καθορίζει τα μέτρα διατηρείται, ωστόσο το περιεχόμενό της δεν θα πρέπει απαραίτητα να ακολουθεί κατά γράμμα τον κανονισμό. Μα άλλα λόγια, το μόνο που είναι υποχρεωμένοι να κάνουν φέτος οι πολίτες είναι να κλαδέψουν τα δέντρα που είναι κοντά στο σπίτι τους και να απομακρύνουν καυσόξυλα!

Από τον Θ. Σκυλακάκη δημοσιοποιήθηκε η αλλαγή

Η αλλαγή έγινε «αθόρυβα» πριν από έναν μήνα, δημοσιοποιήθηκε όμως πρόσφατα από τον υπουργό Περιβάλλοντος, Θεόδωρο Σκυλακάκη. Σύμφωνα λοιπόν με την απόφαση (ΦΕΚ 2194Β), οι προβλέψεις του κανονισμού πυροπροστασίας είναι ενδεικτικές, καθώς «είναι δυνατή η απόκλιση, κατόπιν σχετικής κατά περίπτωση τεκμηρίωσης». Και μετά από όλα αυτά, «ειδικά για τη φετινή αντιπυρική περίοδο συστήνεται, δεν επιβάλλεται, η άμεση εφαρμογή τουλάχιστον των προληπτικών μέτρων που προβλέπονται για τα κτίρια χαμηλής επικινδυνότητας».

Ο αρμόδιος Υπουργός, κ. Σκυλακάκης, τόνισε: «Ζητάμε τα αυτονόητα… να μην φτάνουν κλαδιά στα παντζούρια, να μην ακουμπάει το δέντρο στη στέγη, να μην έχει καυσόξυλα ή μπουκάλα αερίου έξω από το σπίτι. Οι τεχνικές προδιαγραφές του κανονισμού πυροπροστασίας είναι ενδεικτικές, οι πολίτες δεν έχουν υποχρέωση να τις ακολουθήσουν (σ.σ. κατά γράμμα)».

Πότε υπάρχει υποχρέωση και τι κάνουν οι δήμοι

Είναι σαφές ότι δεν υπάρχει υποχρέωση για τεχνική έκθεση για τους πολίτες που κατοικούν σε απόσταση 300 μέτρων από πάρκα και άλση, στην περίπτωση απλού κλαδέματος του πεύκου δεν απαιτείται η έκδοση άδειας, παρά μόνον αν αυτό πρέπει να κοπεί.

Παράλληλα, όλα αυτά θα μετατεθούν για το μέλλον μετά την φετινή… δοκιμαστική περίοδο, όταν και θα επανεξεταστούν οι πιο αυστηρές προδιαγραφές που διαφημίστηκαν αλλά δεν ευοδώθηκαν. Σημειώνεται ότι μετά τις 30 Ιουνίου που λήγει η παράταση οι δήμοι θα μπορούν να εισέλθουν σε ακαθάριστα οικόπεδα αλλά όχι δωρεάν, περίπου 0,50 € ή 0,30 € το τετραγωνικό, αν φυσικά μπορεί να βρεθεί ο ιδιοκτήτης.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της πανελλήνιας ένωσης των ιδιοκτητών (ΠΟΜΙΔΑ), κ. Παραδιά, τα μεγάλα προβλήματα θα αντιμετωπίσουν όσοι έχουν ακίνητα μέσα σε δασικές περιοχές αφού οι υποχρεώσεις που επιβάλλονται στους ιδιοκτήτες είναι πέρα από κάθε δυνατότητα συμμόρφωσης.

«Τα παλιά σπίτια, θα πρέπει να τα γκρεμίσουν και να ξαναχτίσουν από την αρχή, είναι αδύνατον να υλοποιηθούν τα προαπαιτούμενα, το κόστος είναι τεράστιο. Θα απαιτείται αντικατάσταση στεγών, κουφωμάτων, πυρίμαχα υλικά γύρω γύρω, μάντρες δύο μέτρα ύψους από άκαμπτα υλικά, δηλαδή μπετόν, πράγματα έξω από τη δυνατότητα των πολιτών να συμμορφωθούν πλήρως» είπε.

Τρεις βασικές απαντήσεις σε καίρια ερωτήματα

Συνοπτικά, υπάρχουν τρία βασικά ερωτήματα και οι απαντήσεις τους που καλύπτουν το ποιος είναι υπόχρεος και σε τι:

1) Ποια ακίνητα αφορά ο κανονισμός πυροπροστασίας;
Αφορά τα δομημένα ακίνητα που βρίσκονται μέσα σε δάση, δασικές εκτάσεις, περιαστικό πράσινο, κηρυγμένες δασωτέες, αναδασωτέες και χορτολιβαδικές εκτάσεις, καθώς και σε ακτίνα 300 από τα όρια των εκτάσεων αυτών. Αφορά επίσης κτίσματα εντός πάρκων και αλσών πόλεων και οικιστικών περιοχών.

2) Τι ισχύει στην περίπτωση των αλσών;
Στην περίπτωση των αλσών, ο κανονισμός εφαρμόζεται μόνο στα κτίρια που βρίσκονται εντός αυτών και όχι στα όμορα του άλσους ακίνητα, ούτε και σε αυτά που έχουν πρόσωπο στο άλσος.

3) Σε ποιες περιπτώσεις δεν ισχύει ο κανονισμός πυροπροστασίας;
Ο κανονισμός πυροπροστασίας δεν εφαρμόζεται σε καλλιεργούμενες εκτάσεις, ούτε στην περίπτωση που υπάρχει εντός αυτών κτίσμα βοηθητικής χρήσης για την αποθήκευση εξοπλισμού, εργαλείων και υλικών που απαιτούνται για την εξυπηρέτηση γεωργικής δραστηριότητας. Δεν διευκρινίζεται αν αυτό ισχύει και για ημιτελείς οικοδομές.

 

Πηγή: sinidisi.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ