Ελάτε στην παρέα μας

Ειδήσεις

Ο αριθμός των αποδήμων που θα ψηφίσουν στις εκλογές, περισσότερες εγγραφές τις τελευταίες ημέρες

Δημοσιεύθηκε

στις

Τις τελευταίες μέρες εκδηλώθηκε μεγαλύτερο ενδιαφέρον από τους απόδημους Έλληνες για να ψηφίσουν πρώτη φορά στις εθνικές εκλογές από τον τόπο κατοικίας τους στο εξωτερικό.

Οι αιτήσεις από απόδημους που θέλουν να συμμετέχουν στις εκλογές της 21ης Μαΐου έφτασαν τις 29.000 καθώς, χθες Μεγάλη Τρίτη, ολοκληρώθηκε η διαδικασία.

Σημειώνεται πως ο τελικός αριθμός παρέμεινε σε πολύ χαμηλότερα επίπεδα από τις αρχικές εκτιμήσεις, που έκαναν λόγο ακόμα και για περισσότερους από 100.000 ψηφοφόρους.

Σύμφωνα με την πλατφόρμα του υπουργείο Εσωτερικών apodimoi.gov.gr οι προϋποθέσεις για την εγγραφή στους εκλογικούς καταλόγους και την άσκηση του εκλογικού δικαιώματος ήταν οι ακόλουθες:

  • Να έχεις μείνει συνολικά 2 χρόνια στην Ελλάδα, τα τελευταία 35 χρόνια από την ημερομηνία υποβολής της αίτησης.
  • Να έχεις υποβάλει φορολογική δήλωση κατά το τρέχον ή το προηγούμενο φορολογικό έτος.

Η μεταβολή στοιχείων (διεύθυνση μόνιμης κατοικίας, τηλεφωνικός αριθμός επικοινωνίας) εκλογέα που είναι ήδη εγγεγραμμένος/-η στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους εξωτερικού, καθώς και η αναστολή ή η οριστική ακύρωση εγγραφής, μπορεί να γίνεται έως και δώδεκα (12) ημέρες πριν την προκήρυξη των εκλογών.

Την ημέρα των εκλογών

Την ημέρα των εκλογών, οι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους του εξωτερικού ψηφίζουν αυτοπροσώπως στο εκλογικό τμήμα για το οποίο θα έχουν ενημερωθεί και ψηφίζουν ως συνήθως με κάποιο έγγραφο ταυτοπροσωπίας όπως ταυτότητα, διαβατήριο, δίπλωμα οδήγησης ή με ατομικό βιβλιάριο υγείας όλων των ασφαλιστικών ταμείων που έχουν εκδοθεί από τις αρμόδιες ελληνικές αρχές.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ