Ελάτε στην παρέα μας

Ειδήσεις

Ο Δένδιας είδε Ζελένσκι στο Κίεβο, «Ελευθερία ή θάνατος» είπε ο Κουλέμπα στον Έλληνα ΥΠΕΞ την ώρα που κατέβαιναν στο καταφύγιο

Δημοσιεύθηκε

στις

Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας έγινε δεκτός από τον πρόεδρο της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Κατά τη συνάντησή του με τον Ζελένσκι, που πραγματοιήθηκε στο Κίεβο, παρουσία του Ουκρανού ΥΠΕΞ Ντμίτρο Κουλέμπα, ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών υπογράμμισε «ότι η Ελλάδα συνεχίζει την αμέριστη αλληλεγγύη προς την Ουκρανία και καταδικάζει πλήρως κάθε απόπειρα αλλαγής των συνόρων από δυνάμεις του αναθεωρητισμού».

Σημειώνεται ότι ο Νίκος Δένδιας είχε συναντηθεί νωρίτερα και με τον Ντμίτρο Κουλέμπα, με τον οποίο συνυπέγραψε Μνημόνιο Συναντίληψης στον τομέα Διπλωματικής Εκπαίδευσης.

Ο Νίκος Δένδιας μετά την ολοκλήρωση των επαφών του δήλωσε στους δημοσιογράφους:

«Εξετάσαμε όλο το πλαίσιο των διμερών σχέσεων, τη δυνατότητα της Ελλάδας να βοηθήσει την ουκρανική προσπάθεια, αλλά επίσης και τα ευρύτερα ζητήματα του Διεθνούς Δικαίου. Γιατί, θέλω να είμαι σαφής, η υποστήριξη της Ελλάδας στην Ουκρανία, και στο διμερές πλαίσιο αλλά και στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, έχει μία στέρεα βάση. Η βάση είναι ο σεβασμός στο Διεθνές Δίκαιο, στην εδαφική ακεραιότητα και την ανεξαρτησία όλων των κρατών, και στον Καταστατικό Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών.

Και είχα την ευκαιρία να αναδείξω το γεγονός ότι η ελληνική κοινωνία αντιμετωπίζει παρόμοιες προκλήσεις. Απειλείται από έναν μεγαλύτερο γείτονα κατά έναν τρόπο ο οποίος αντίκειται πλήρως στο Διεθνές Δίκαιο, και κατά συνέπεια η ελληνική κοινωνία μπορεί πολύ εύκολα να καταλάβει έναν λαό, ο οποίος μάχεται για την ανεξαρτησία και την εδαφική του κυριαρχία.

Επίσης, θα ήθελα να πω ότι ήταν συγκινητικό για μένα και ότι ο Dmytro Kuleba κατά την τοποθέτησή του μέσα σε καταφύγιο -διότι αναγκαστήκαμε να κατέβουμε στο δεύτερο υπόγειο εφόσον ήχησαν οι σειρήνες και η πόλη δέχτηκε επίθεση από πυραύλους- επανέλαβε το σύνθημα της Ελληνικής Επανάστασης “Ελευθερία ή Θάνατος”. Δείχνει αυτό ότι η ουκρανική κοινωνία προσλαμβάνει την πρόκληση με τον ίδιο τρόπο που κι εμείς την καταλαβαίνουμε.»

Η επίσκεψη αυτή είναι η τρίτη που κάνει ο Έλληνας ΥΠΕΞ στην Ουκρανία μετά τη ρωσική εισβολή, καθώς έχει ήδη μεταβεί δύο φορές στην Οδησσό, πόλη άρρηκτα συνδεδεμένη με τον ελληνισμό.

Continue Reading
Κάντε κλικ για να σχολιάσετε

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ