Ελάτε στην παρέα μας

Ειδήσεις

Ο Εμανουέλ Μακρόν δεν θα ορίσει πρωθυπουργό μέχρι τη λήξη των Ολυμπιακών Αγώνων

Δημοσιεύθηκε

στις

Ο Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε κατά τη διάρκεια τηλεοπτικής του συνέντευξης το βράδυ της Τρίτης (23/7), ότι θα διατηρήσει την κεντρώα υπηρεσιακή κυβέρνηση της χώρας μέχρι το τέλος των Ολυμπιακών Αγώνων, προκειμένου να αποφύγει τις πολιτικές εντάσεις.

Η σημερινή κυβέρνηση θα “χειριστεί τις τρέχουσες υποθέσεις κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων”, οι οποίοι τελειώνουν στις 11 Αυγούστου, δήλωσε.

Η ανακοίνωσή του ήρθε λίγο μετά από την επιλογή του Νέου Λαϊκού Μετώπου να προτείνει για τη θέση του πρωθυπουργού την οικονομολόγο και διευθύντρια οικονομικών υποθέσεων στον Δήμο του Παρισιού, Λουσί Καστέ (Lucie Castets).

Όταν ρωτήθηκε για την Καστέ, ο Μακρόν δήλωσε στο France 2: “Δεν είναι το θέμα το πρόσωπο, αλλά το ποια πλειοψηφία μπορεί να διαμορφωθεί στην Εθνοσυνέλευση”. Επανέλαβε μάλιστα ότι “μέχρι τα τέλη Αυγούστου, δεν είμαστε σε θέση να προχωρήσουμε σε κυβερνητική αλλαγή, γιατί κάτι τέτοιο θα δημιουργούσε αναταραχή”.

Σημειώνεται πως δεν υπάρχει σαφές χρονοδιάγραμμα για το πότε ο Μακρόν πρέπει να ορίσει νέο πρωθυπουργό. Ωστόσο, ο πρωθυπουργός θα χρειαστεί την υποστήριξη της πλειοψηφίας των βουλευτών για να αποφύγει την ψήφο δυσπιστίας.

Ο Μακρόν κέρδισε μεν μια μάχη, αλλά ο “πόλεμος μόλις ξεκίνησε”

Υπενθυμίζεται ότι την προηγούμενη εβδομάδα, και συγκεκριμένα την Πέμπτη (18/7), οι σύμμαχοι του Μακρόν ενώνοντας τις δυνάμεις τους με τους βουλευτές του δεξιού Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, εξέλεξαν τον επικεφαλής της Γαλλικής Εθνοσυνέλευσης, τον τέταρτο υψηλότερο αξιωματούχο της χώρας. Τη θέση κατέλαβε η Γιαέλ Μπρον-Πιβέ από το κόμμα του Μακρόν, συγκεντρώνοντας 220 ψήφους έναντι 207 του αντιπάλου της, υποψήφιου του Νέου Λαϊκού Μετώπου και βουλευτή του Κομμουνιστικού Κόμματος, Αντρέ Σασέν, και 141 του ακροδεξιού υποψηφίου, Σεμπαστιέν Σενί.

Αυτή η εξέλιξη έδωσε περισσότερες ελπίδες στο προεδρικό στρατόπεδο ότι, παρά την ήττα στις βουλευτικές εκλογές, ενδεχομένως το κόμμα του Μακρόν να καταφέρει να αναδειχθεί σε κυρίαρχο παράγοντα της επόμενης γαλλικής κυβέρνησης.

Βέβαια, όπως σχολίασε και το Politico, ο Μακρόν κέρδισε μεν μία μάχη, αλλά ο “πόλεμος” μόλις ξεκίνησε.

 

Πηγή: news247.gr

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ